Ve vzduchu už pomalu, ale jistě začíná vonět podzimní počasí, listy na stromech žloutnou a rána jsou pěkně sychravá. Podzim už je na dosah a nastává ta pravá chvíle na podzimní dekorace a na pořádně vydatné polévky, které vás jednak příjemně zahřejí, a také pomůžou zpracovat úrodu ze zahrádky. A která polévka by se k podzimu hodila lépe, než právě dýňová krémová? Tentokrát jsme spojili síly s Monikou z blogu lapetit.sk, která se s námi podělila o její oblíbený recept na dýňovou krémovou polévku. Uvařte si ji také, zaručujeme, že se budete oblizovat až za ušima!
Dýňová krémová polévka
na 4 až 6 porcí budete potřebovat:
1,5 kg dýně (Například máslová nebo Hokaido)
1 ks šalotky 1 stroužek česneku
2 větvičky tymiánu
4-5 lístků šalvěje
50 g slaniny na malé kostičky
sůl
černý pepř
3 PL olivového oleje
1 l zeleninového vývaru
125 ml smetany ke šlehání
na ozdobu plátky mandlí a pár lístků šalvěje
Postup:
Dýni oloupejte a nakrájejte na stejně velké části. Dejte na plech na pečení, dobře osolte a opepřete, a pokapejte dvěma polévkovými lžícemi oleje. Promíchejte a dejte péct na 200 stupňů na přibližně 30 minut (záleží na velikosti kousků dýně). Těsně před tím než se dýně dopeče si ve větším hrnci na zbylém oleji zpěňte nadrobno nakrájenou šalotku a česnek a přidejte nakrájené bylinky a slaninu. Několik minut duste, dokud cibule nezesklovatí. Potom přidejte upečenou dýni, zalijte vývarem a pokud je to nutné přidejte ještě vodu tak, aby byla veškerá dýně ponořená. Polévku přiveďte k varu a poté rozmixujeme do hladka. Na konec přidejte smetanu ke šlehání a nechte ještě několik minut vařit. Podávejte ozdobené opečenými mandlemi a pár lístky šalvěje. Polévku můžeme ještě podle potřeby dochutit solí, pepřem nebo i chilli pokud máte rádi.
Další recepty od Moniky najdete na jejím blogu lapetit.sk.
Dobrou chuť přeje
Monika, Michaela a Bella Rose