Ve vzduchu už pomalu, ale jistě začíná vonět podzimní počasí, listy na stromech žloutnou a rána jsou pěkně sychravá. Podzim už je na dosah a nastává ta pravá chvíle na pořádně vydatné polévky, které vás jednak příjemně zahřejí, a také pomůžou zpracovat úrodu ze zahrádky. A která polévka by se k podzimu hodila lépe, než právě dýňová krémová? Tentokrát jsme spojili síly s Monikou z blogu lapetit.sk, která se s námi podělila o její oblíbený recept na dýňovou krémovou polévku. Uvařte si ji také, zaručujeme, že se budete oblizovat až za ušima!

dýňová polévka

Dýňová krémová polévka

na 4 až 6 porcií budete potrebovať:

1,5 kg tekvice (Napríklad maslová alebo Hokkaido)
1 ks šalotky
1 strúčik cesnaku
2 vetvičky tymianu
4-5 lístkov šalvie
50 g slaniny na malé kocky
soľ
čierne korenie
3 PL olivového oleja
1 l zeleninového vývaru
125 ml smotany na šľahanie
na ozdobu plátky mandlí a pár lístkov šalvie

dýňová krémová polévka

Postup:

Tekvicu ošúpte a nakrájajte na rovnako veľké časti. Dajte na plech na pečenie, dobre osoľte a okoreňte, a polejte 2 PL oleja. Premiešajte a dajte piecť na 200 stupňov a približne 30 minút (záleží od veľkosti kúskov tekvice).

Tesne pred tým ako sa tekvica dopečie si vo väčšom hrnci na zvyšnom oleji spente nadrobno nakrájanú šalotku a cesnak a pridajte nakrájané bylinky a slaninu. Niekoľko minút duste, kým cibuľa nezosklovatie. Potom pridajte upečenú tekvicu, zalejte vývarom a ak je to potrebné pridajte ešte vodu tak, aby bola všetka tekvica ponorená. Polievku priveďte do varu a potom rozmixujeme do hladka. Na koniec pridajte smotanu na šľahanie a nechajte ešte niekoľko minút variť.

Podávajte ešte dozdobené opečenými mandľami a pár lístkami šalvie. Polievku môžeme ešte podľa potreby dochutiť soľou, čiernym korením alebo aj čili ak máte radi.

Dobrou chuť přeje

Monika, MichaelaBella Rose

Je libo něco nového do kuchyně? ♥

Líbil se vám článek?
Sdílejte ho s přáteli!