X

Vezměte si na pomoc embosovaný váleček a upečte ty nejvoňavější sušenky podle Milluji

Než se pustíte do pečení tradičního vánočního cukroví, inspirujte se u nás. Máme pro vás totiž jednu vychytávku, se kterou ohromíte kdejakou návštěvu a pečení vás bude o to víc bavit. Řeč je o embosovaných válečcích značky Goody Woody. Embosovaný váleček najdete u nás v různých vzorech a velikostech, takže si vybere skutečně každý. Navíc budou i vhodným dárkem pro maminku, babičku nebo pro jakéhokoliv nadšence do pečení. Dnes pro vás připravila recept i s postupem blogerka Katka alias Milluji, díky které snadno upečete ty nejvoňavější vánoční vanilkové sušenky.

Dřevěné válečky se vzorem povýší vaše linecké nebo sušenky na novou úroveň.

Embosované vánoční vanilkové sušenky

Embosované sušenky jsou cukrovím, které dokáže každého ohromit hned na první pohled. Příprava není o moc náročnější než u klasického vykrajovaného cukroví. Je důležité pouze dodržet několik principů.

  1. Těsto se musí vychladit alespoň 1 hodinu v lednici. Ideálně pak ještě těsto dát na 10-15 minut vychladit do mrazáku. Těsto obsahuje hodně másla a má tendenci rychle povolovat, proto je potřeba zchladit v mrazáku. Poté jej můžete vyválet na plát. Ideálně do udělejte na pečícím papíře o velikosti, která se vám vejde do mrazáku, protože je nutné plát těsta vychladit na 5 minut.
  2. Po vychlazení plátu těsta jej můžete přejet embosovaným válečkem. Embosovaný váleček je nutné před prvním použitím potřít olejem a do plátu těsta vetřít mouku, aby se těsto na váleček nelepilo. Plát těsta je pak nutné opět vychladit v mrazáku.
  3. Poté už můžete vykrajovat tvary, které přendejte na pečící papír opět o rozměru, který se vejde do mrazáku. Je potřeba před pečením opět vychladit 10 minut v mrazáku, aby se těsto v troubě zbytečně nerozteklo a vzor zůstal zachován.

Při dodržení těchto principů by se vám sušenky měly bez problému povést. Pro inspiraci přidávám recept na vanilkové sušenky.

Vánoční vzor se skvěle hodí na nadcházející sváteční období.

Ingredience na 1 dávku:

  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g studeného másla nakrájeného na kostky
  • 1 vejce
  • 90 g mletého cukru
  • špetka soli
  • ½ kávové lžičky mleté vanilky nebo 1 kávová lžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Všechny ingredience dejte do mísy od robotu, zvolte nástavec typu hák a nechte na střední stupeň zpracovat těsto po dobu 5-8 minut. Těsto můžete zpracovat i rukama – všechny ingredience kromě vajíčka dejte na pracovní desku, uprostřed udělejte důlek a vyklepněte vajíčko. Poté rukama zpracujte na hladké těsto, bude to trvat o něco déle než zpracování v robotu cca 10 minut.
  2. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 1 hodinu vychladit do lednice. Ideálně jej pak dejte ještě na 10-15 minut do mrazáku.
  3. Poté těsto můžete rozválet na pečícím papíru o rozměrech, aby se vám vlezlo do mrazáku, na tloušťku cca 3 mm. Plát těsta dejte do mrazáku vychladit na 5 minut.
  4. Nyní můžete plát těsta přejet embosovaným válečkem. Předtím ale lehce poprašte těsto moukou a mouku ještě do těsta dlaní vetřete, ať se na váleček nelepí. Opět dejte plát těsta se vzorem vychladit na 5 minut do mrazáku.
  5. Teď už můžete vykrajovat tvary, které přendejte na arch pečícího papíru, který se vám opět vejde do mrazáku. Já si pečící papír nastříhám na menší kousky, aby se mi tam vlezlo 4-6 kousků a pak tyhle menší kousky pečícího papíru naskládám na plech. Tvary vychlaďte v mrazáku 10 minut.
  6. Vychlazené tvary dejte s pečícím papírem na plech a poté už můžete péct v předehřáté troubě na 180 stupňů 10-12 minut.
  7. Takto postupujte s těstem a vykrájenými tvary, dokud nebude vše upečené.
  8. Po upečení nechte sušenky vychladnout.

Krásný předvánoční čas přeje

Michaela, KatkaBella Rose

 

Tito pomocníci se vám budou hodit

Michaela Urbánková:
Mohlo by se vám líbít