Také vám připadá, že Vánoce přicházejí každým rokem o něco dříve? Venku si vítr stále ještě pohrává s barevným spadaným listím, ale ulice i výlohy obchodů už se oblékají do svátečního. Ať se nám to líbí nebo ne, začíná nás pomalu, ale jistě pohlcovat vánoční atmosféra. A asi je to tak správně – máme totiž více času na vánoční přípravy a tím pádem možnost si je pěkně v klidu užít. Proč třeba letos nezačít s pečením vánočního cukroví trochu v předstihu?
Jak si užít vánoční pečení
Pečení vánočního cukroví většinou patří k oblíbeným předvánočním rituálům. Už jako malí jste jistě rádi pomáhali mamince nebo babičce válet těsto na linecké, vykrajovat všechny možné i nemožné tvary vánočních perníčků a zdobit je cukrovou polevou. A k tomu uždibovali sladké těsto a doufali, že se nevyplní maminčino varování, že vás bude bolet břicho! A možná teď stejně s úsměvem káráte svoje děti. Vánoční pečení si zkrátka každý užívá po svém.
Aby byly tyhle okamžiky pro všechny co nejpříjemnější, přinášíme pár tipů, jak si pečení vánočního cukroví co nejvíce užít:
1. Udělejte si čas!
Věnujte pečení třeba jeden předvánoční víkend, přizvěte si malé pomocníky nebo se k vánočnímu pečení sejděte s kamarádkami, ať na to nejste samy. Oprašte tradiční rodinné recepty a nebojte se zkusit i něco nového. Zkontrolujte zásoby a doplňte, co chybí, ať se v den D nemusíte stresovat, že máte málo vajíček nebo že zrovna došlo mléko.
2. Vytvořte si k pečení příjemnou atmosféru!
Dětem uvařte horkou čokoládu nebo voňavý čaj, pro sebe a kamarádky si svařte víno nebo punč. Než se kuchyní rozvoní vanilka a skořice, zapalte si vonnou svíčku – ta vás spolehlivě pozitivně naladí, i kdyby tvarování vanilkových rohlíčků nebyla zrovna vaše nejoblíbenější aktivita. A pusťte si oblíbenou hudbu – vánoční koledy nebo cokoli, co vás příjemně povzbudí!
3. Mějte po ruce vše potřebné!
Určitě se vám bude hodit stylová zástěra, stejně tak vaše děti bude třeba alespoň trochu ochránit před proměnou v moučné červíky zástěrkou pro ně přesně na míru. Děti díky ní navíc získají pocit, že jsou při pečení skutečně nepostradatelným pomocníkem.
Pro zpracování vláčného těsta přijde vhod kvalitní váleček. Buď tradiční dřevěný, nebo keramický. Také určitě doporučujeme vyzkoušet dřevěné embosované válečky, s jejichž pomocí jednoduše a rychle vytvoříte na vánočním cukroví originální vzory. Asi netřeba zdůrazňovat, kdo bude z kreativního tvoření nadšený nejvíce!
A pak tu máme formičky a vykrajovátka. Možná máte v zásobě plechovou kavalerii po babičce, a pokud ne, zkuste naše nerez vykrajovátka všech možných tvarů. A vůbec nevadí, že letos budou vaše vánoční perníčky mít tvar dinosaura nebo dokonce bagru. A pokud vlijete těsto na cukroví do speciálně tvarovaných formiček, můžete na vánoční stůl servírovat třeba sladké sněhové vločky.
Na hotové upečené cukroví si nezapomeňte připravit úložné dózy a krabice. Vzhledem k tomu, že pečete v předstihu, cukroví pak dobře uschovejte na pouze vám známé místo. Jinak hrozí, že na Štědrý den v najdete v krabicích jen drobečky!
Co budete letos péct?
Ještě předtím, než vypukne vaše předvánoční pečící seance, je potřeba naplánovat, do jakého cukroví se letos pustíte. Každý má jinou strategii. Někdo peče zarputile každý rok svých pět léty prověřených druhů, jinde rádi zkouší stále něco nového. Asi nejlepší je zlatá střední cesta – osvědčené hitovky (vanilkové rohlíčky, linecké koláčky, vosí hnízda….doplňte sami ten váš nej recept!) plus jedna nebo dvě novinky.
Hlavně mějte na paměti, že pečení nejsou závody! Nejde přece vůbec o to, kolik druhů a kilogramů cukroví připravíte! Stačí klidně jeden plech vanilkových rohlíčků upečený s chutí a láskou!
Tradiční i neotřelé recepty na vánoční cukroví
Tradičním vánočním cukrovím, při jehož přípravě se zabaví celá rodina, jsou perníčky. Existuje na ně spousta receptů, stejně jako tvarů, které jim pomocí vykrajovátek vtiskneme. Pokud už vás omrzely hvězdičky, srdíčka nebo zvonky, zkuste to letos s perníčky inspirovanými postavičkami od Maileg. Podrobný návod naleznete v našem loňském článku tady.
Pro více inspirace vám přinášíme ještě další dva recepty na vánoční cukroví. První je právě na tolik oblíbené vanilkové rohlíčky. Recept jednoduchý, ale přesto může mít v různých rodinách své drobné odlišnosti. Já jsem například dlouho pekla rohlíčky z mandlí – dle babiččina osvědčeného receptu. Musely se ale nechat poměrně dlouho uležet, aby byly jaksepatří vláčné. Pak jeden rok nastala krizová situace – bylo nutné rohlíčky napéct těsně před Štědrým dnem – a tak jsem sáhla po receptu s vlašskými ořechy. Rohlíčky byly křehké a vláčné přesně na čas!
Křehké vanilkové rohlíčky podle Bjukitchen
Ingredience (na 3 plechy):
300 g prosáté hladké mouky
300g vychlazeného másla
300 g najemno namletých vlašských ořechů
100 g prosátého cukru moučka
1 žloutek
domácí vanilkový cukr na obalení
Postup:
Mouku, ořechy a cukr smícháme v míse s nakrájeným máslem a žloutkem a vypracujeme pevné těsto. Zabalíme do folie a necháme přes noc odležet v lednici. Troubu předehřejeme na 170°C, plech lehce vymažeme máslem nebo vyložíme pečicím papírem. Těsto vyválíme do tenkého válečku, ze kterého odkrajujeme malé kousky a tvarujeme rohlíčky. Pečeme 7-10 min, po vyjmutí z trouby ještě teplé rohlíčky obalíme ve vanilkovém cukru. Domácí vanilkový cukr si připravíme promícháním 0,5 kg prosátého cukru s pokrájeným vanilkovým luskem (je třeba jej nechat cca 10 hodin odležet v uzavřené nádobě).
Druhý recept pochází z dílny nám všem známého a oblíbeného michelinského kuchaře Nicolase Vahé. Pod jeho taktovkou a s jeho ingrediencemi jsou i obyčejné muffiny povýšeny na dokonalou vánoční sladkou pochoutku.
Vánoční muffiny podle Nicolase Vahé
Ingredience pro 6 osob:
250 g hladké mouky
250 g másla
250 g hnědého cukru
3 vajíčka
3 jablka
sypká čokoládová směs Fondant Dark Chocolate
špetka soli
Postup:
Změklé máslo zpracujte s prosátou moukou, cukrem a sypkou čokoládovou směsí. Důkladně vmíchejte žloutky ze 3 vajec. Vyšlehejte sníh ze 3 bílků a zlehka přimíchejte do těstové směsi. Oloupaná jablka nahrubo nastrouhejte do zvláštní misky a přidejte špetku soli. Papírové košíčky na muffiny naplňte do poloviny těstovou směsí, překryjte jablečným mixem a navrch opět nalijte základní těsto. Pečte cca 30 min v troubě vyhřáté na 180 °C.
Originálního cukroví se nemusíte vzdávat ani v případě, že před Vánoci tak trochu bojujete s časem. Sypkou čokoládovou směs od Nicolase Vahé prostě jen smíchejte se 2 vejci a 90 g másla, nalijte do papírových košíčků a vynikající čokoládové kuličky jsou během 20 minut na světě!
Klid a pohodu při pečení voňavého vánočního cukroví přeje
Ivana & Bella Rose