Když pojede během adventu do Dánska, nejspíš na trzích potkáte stánky, kde v pánvičkách s kulatými důlky opékají kuličky podobné lívancům. Prodají vám je na tácku spolu s hromádkou cukru a jahodové marmelády. Voní po kardamomu a vanilce a jsou jedny z nejoblíbenějších tradičních dobrot spojených s adventním časem. Řeč je o æbleskiver – sladkých smažených kuličkách, které jsou nedílnou součástí severských Vánoc.

Æbleskiver jsou tradiční dobrotou na adventních trzích v Dánsku
Æbleskiver jsou tradiční dobrotou na adventních trzích v Dánsku

Æbleskiver, tradiční vánoční pochoutka

Æbleskiver připravíte pomocí speciální pánve s důlky
Kuličky připravíte pomocí speciální pánve s důlky
Pro nás je mlsání těchto kuliček oblíbená tradice na trzích v Kodani – koupíme si teplé æbleskiver, procházíme se mezi nazdobenými stánky a vánočními stromečky a doufáme, že potkáme Julemanda. Dříve se do receptu přidávaly i kousky jablek, proto název „æbleskiver“  – ten totiž v překladu znamená “plátky jablek“. V dnešní době už se ale v receptu jablka téměř nevyskytují.
Zkuste si kuličky æbleskiver udělat během adventu doma i vy –  je to opravdu snadné, je jen potřeba vybavit se speciální pánvičkou s důlky (najdete ji také u nás na Bella Rose), abyste dosáhli tradičního kulatého tvaru. Uvidíte, že děti budou lívancové kuličky milovat. Je možné kuličky i zamrazit do zásoby a pak je někdy rozmrazit k snídani nebo pro nečekanou návštěvu. V Dánsku takto běžně kupují mražené æbleskiver i v supermarketu.

Jak tedy na domácí vánoční kuličky æbleskiver?

Připravte si dánské vánoční kuličky v pohodlí domova
Připravte si dánské vánoční kuličky v pohodlí domova

Budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 a 1/2 čajové lžičky kardamomu
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 polévkovou lžíci cukru
  • 3 vejce
  • 450 ml podmáslí
  • 50 g rozpuštěného másla (lze nahradit 3 lžícemi oleje)
  • semínka z vanilkového lusku
  • citronovou kůru (z jednoho citronu nebo 2 lžičky sušené)
  • plátek másla na smažení (cca 10 g)

Jak na to?

V míse smíchejte suché suroviny a koření. V další míse smíchejte žloutky, podmáslí, rozpuštěné máslo a promíchejte opatrně se sypkou směsí. Ze 3 bílků vyšlehejte sníh a opatrně vmíchejte do těsta. Těsto míchejte vždy jen po nezbytně nutnou dobu tak, aby se všechny suroviny spojily. Delší míchání by jen uškodilo nadýchanosti kuliček.
Potom si připravte speciální pánvičku na æbleskiver a nechejte ji pořádně rozehřát. Potom každý důlek vymažte kousíčkem másla. Není nutná velká vrstva, máslo stačí i rozetřít mašlovačkou ve slabší vrstvě.
Nalijte do každého důlku těsto asi do tří čtvrtin a chvilku počkejte, až těsto se odspoda opeče a zezlátne. Vezměte si špejli a jakmile to samo půjde, pootočte pomocí špejle opečenou spodní část o 180 stupňů tak, aby se zbytek těsta slil zase na dno důlku. Takto těsto pomalu osmažte dozlatova a otáčejte až budete mít celou krásnou zlatavou kuličku.
Otáčením špejlí vytvarujete krásné kuličky
Otáčením špejlí vytvarujete krásné kuličky
Podávejte s mletým cukrem a  jahodovou marmeládou. Pokud se najde i hrnek gloggu nebo kakaa, postaráte se o dokonalou adventní atmosféru jako z dánských vánočních trhů.
Přeji dobrou chuť!
Martina Svadbíková

PS: Pokud vás baví dánské vánoční recepty, vyzkoušejte taky štědrovečerní rýžovou kaši Ris ala mande – náš osvědčený recept najdete tady.

Co by se vám mohlo k vánočnímu pečení hodit?

Líbil se vám článek?
Sdílejte ho s přáteli!