X

Vánoční kardamomový chléb neboli Finská Pulla

Kardamomový chléb neboli Finská Pulla je druh sladkého kynutého pečiva, který je ovoněn orientálním kořením kardamom. Toto koření je velmi intenzivní, můžete v něm cítit pomerančovou kůru, skořici či hřebíček. Já jej v receptu doplňuji ještě o tyto chutě a o vůni vanilky, protože mi to k sobě velmi sedí, ačkoliv v originálním receptu pomerančová kůra, skořice ani vanilka není.

Podle názvu asi nikoho nepřekvapí, že Finská Pulla je oblíbená především ve skandinávských zemích – Norsku, Švédsku a Finsku a díky své chuti bude perfektní na vánoční pečení místo osvědčené vánočky.

S vánočním nádobím značky Kähler bude servírování této pully zážitek!

U kynutých těst je několik kroků, které byste určitě neměli vynechat. I proto Vám přináším spolu s receptem i postup, jak na ten nejlepší výsledek.

  1. Připravte tang zhong (čte se tang žong). Tang zhong je vlastně taková kaše, která vznikne zahřátím mléka, vody a mouky. Pozor ale! Nesmí dojít k varu, ideální teplota přípravy je 65 stupňů. Připravte jej tedy na středním stupni a ve chvíli, kdy Vám vznikne kaše, odstavte z plotny a nechte zcela vychladnout. Tang zhong zajistí pečivu větší nadýchanost, vláčnost a elasticitu, protože v těstě váže více vody.
  2. Všechny suroviny z lednice by měly mít pokojovou teplotu.
  3. Droždí rozdrobte do misky a zasypte jej trochou cukru. Droždí se krásně rozpustí, vznikne kaše. Je to taková aktivace droždí. Pak můžete založit kvásek s pomocí trochy mléka a mouky nebo dát drožďovou kaši přímo do těsta k zamíchání.
  4. Mouku prosejte přes jemné síto.
  5. V originálním receptu se uvádí pouze hladká mouka, mně se ale osvědčilo smíchat hladkou, polohrubou a hrubou. Vznikne těsto podobné naší vánočce a to mě baví mnohem víc. Můžete tedy vyzkoušet obě varianty a sami se rozhodnout, která Vám bude chutnat víc.
  6. Dopřejte těstu čas k nakynutí. Důležité je dvojí nakynutí – po zamíchání těsta i po zamotání.
  7. Na ozdobu použijte granulovaný cukr. V klasickém supermarketu jej asi nikde neseženete, ale dá se objednat na eshopech s cukrářskými potřebami. Stojí to fakt za to. Vytvoří nádherný efekt a určitě jej použijete i v jiných sladkých receptech.
  8. Po upečení nechte vychladnout alespoň hodinu, aby se Vám střída uvnitř nesrazila.

Kardamomový chléb se tradičně servíruje s kávou či oblíbeným čajem. Úžasný je namazaný máslem a marmeládou. Pokud Vám vánoční Pulla zbyde na další dny, můžete z ní připravit úžasný francouzský toust či zapéct jako bread pudding. Oba recepty najdete u mně na blogu milluji.cz

Vánoční kardamomový chléb

Ingredience:

Tang zhong:

  • 20 g hladké pšeničné mouky
  • 60 g plnotučného mléka
  • 25 g vody

Těsto:

  • 300 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g polohrubé pšeničné mouky
  • 100 g hrubé pšeničné mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 250 g vlažného plnotučného mléka
  • 60 g másla
  • 1/2 vejce pokojové teploty
  • 1 kávová lžička mleté vanilky
  • 1 kávová lžička mletého kardamomu
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • 1 kávová lžička pomerančové sušené kůry
  • 125 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 1/2 vejce a 1 polévková lžíce smetany nebo plnotučného mléka na potření
  • granulovaný (perlový) cukr na posypání

Postup:

Nejprve připravte tang zhong. Mouku rozmíchejte s mlékem a vodou, na plotně na nižším stupni zahřejte – pozor nesmí se vařit! Musí vzniknout taková kaše. Díky ní je vždy pečivo vláčnější a naprosto úžasné.

Tang zhong nechte vychladnout a zadělejte těsto.

Droždí rozdrobte s trochou cukru a nechte jej rozpustit. V průběhu jej trochu promíchejte. Droždí by se mělo rozpustit až na kašičku.

Máslo s mlékem zahřejte, mléko by mělo být pouze vlažné a máslo by se mělo zcela rozpustit.

Do mísy od robotu prosejte mouku, přidejte sůl, cukr, mléko s máslem, vychladlý tang zhong, rozpuštěné droždí, 1/2 vejce, vanilku, kardamom, skořici a pomerančovou kůru.

Použijte nástavec typu hák a 10 minut na nižší stupeň nechte zpracovat hladké elastické těsto.

Těsto přendejte do uzavíratelné plastové mísy, uzavřete ji a nechte hodinu kynout.

Nakynuté těsto nyní rozdělte na 5 stejných kousků, které rukama zpracujte na dlouhé copy.

Copy přendejte na plech vystlaný pečícím papírem a zapleťte je, jako byste pletli vánočku.

Vánočku nyní potřete rozšlehaným vajíčkem se smetanou či mlékem, posypte granulovaným cukrem a nechte nyní kynout 30-40 minut.

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

Chleba pečte 40 – 45 minut. Pokud se bude péct shora rychle, přikryjte ji alobalem.

Po upečení nechte vychladnout alespoň 1 hodinu a poté můžete krájet a podávat s máslem a dobrou marmeládou.

Děkujeme blogerce Kateřině z blogu milluji.cz, která pro nás recept připravila a vy nám dejte vědět, pokud ho vyzkoušíte.

Dobrou chuť přeje

MichaelaBella Rose

 

Na vaše vánoční pečení se bude hodit pár drobností ♥

Michaela Urbánková:

Zobrazit komentáře (3)

  • Dobrý den,
    ráda bych recept vyzkoušela, ale netuším, jak převést 250 g mléka na litry. Můžete mi poradit? :)
    Děkuji

    • Dobrý den, Kristýno, určitě recept zkuste, věříme, že se povede. :) Nic nezkazíte, když místo 250 g mléka, použijete 250 ml mléka. Přejeme Vám krásné Vánoce, za Bella Rose, Michaela.

Mohlo by se vám líbít