Možná jste si dali o silvestrovské noci předsevzetí, upravit si jídelníček a začít se zdravěji stravovat. Držíme vám palce! Rádi vás v této výzvě podpoříme, proto jsme se obrátili na food blogerku Katku z blogu navidlicku.com, která pro vás vymyslela tento úžasný recept na malinový cheesecake. V odlehčené verzi! Takže si připravte kuchyňské doplňky, vezměte papír a tužku do ruky a napište si ingredience, je tak dokonalý, že ho zkrátka musíte vyzkoušet!
Odlehčený malinový cheesecake
Ingredience
(forma o průměru 20 cm)
Korpus
- 150 g jemných ovesných vloček
- 50 g mandlové mouky / jemně mletých mandlí
- špetka soli
- 3 lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce medu / čekankového sirupu
- 1 bílek
Náplň
- 400 g čerstvého smetanového sýra (typu Philadelphia, Goldessa…)
- 300 g bílého jogurtu řeckého typu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 120 g cukru krystal / 7 lžic čekankového sirupu*
- 2 vejce
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
*pokud obvykle používáte klasický cukr, přidávejte čekankový sirup po lžících a ochutnávejte, každému vyhovuje jinak sladká chuť
Malinové pyré
- 200 g mražených malin
- 2 lžíce cukru krystal / čekankového sirupu
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
Krém na ozdobení (nemusí být)
- 200 g čerstvého smetanového sýra
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru moučka / čekankového sirupu
- (prášek z lyofilizovaných malin)
Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme všechny sypké ingredience (pro jemnější korpus můžete vločky ještě namlít v mixéru se sekacími noži). Kokosový olej rozpustíme s medem/čekankovým sirupem, opatrně v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. Bílek prošleháme. Oboje přilijeme k sypké směsi a důkladně promícháme, aby se celá směs navlhčila.
Kulatou otevírací formu vymažeme olejem, dno i boky vyložíme pečícím papírem. Směs rovnoměrně natlačíme na dno formy. Pečeme 10 minut, necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme malinové pyré. Do rendlíku dáme maliny, cukr/sirup a 2 lžíce vody. Na mírném plameni vaříme asi 5 minut, poté přidáme škrob dohladka rozmíchaný v trošce vody a ještě krátce povaříme, pyré zhoustne na konzistenci sirupu. Propasírujeme ho přes cedník, abychom se zbavili zrníček, a dáme vychladit.
Na krémovou náplň v mixéru na nízké otáčky prošleháme sýr s jogurtem a vanilkovým extraktem dohladka, podle chuti osladíme. Nakonec po jednom zašleháme vajíčka a kukuřičný škrob. Necelou polovinu krému dáme zvlášť do misky a vmícháme do ní malinové pyré. Oba krémy střídavě nalijeme na korpus, poté formou několikrát opatrně klepneme o stůl, aby se náplň rozlila dohladka.
Troubu zeslabíme na 150 °C, formu dáme na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam jsme nalili vroucí vodu. Cheesecake pečeme asi 55 minut, až okraje zpevní a střed se mírně chvěje. Poté troubu vypneme a cheesecake v ní necháme hodinu dojít. Až vychladne, dáme ho minimálně na 4 hodiny ztuhnout do ledničky. Teprve poté ho opatrně vyjmeme z formy.
Všechny ingredience na krém vyšleháme dotuha, část můžeme obarvit práškem z lyofilizovaných malin, a sáčkem se zdobící špičkou ho nastříkáme na cheesecake.
Na závěr pro vás máme ještě pár benefitů tohoto dezertu:
ovesné vločky – lehce stravitelné, pomáhají snižovat cholesterol a udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, jsou plné bílkovin a antioxidantů
čekankový sirup – vysoký obsah vlákniny a nízký obsah cukru
jogurt – zdroj bílkovin, vápníku a zdraví prospěšných probiotik
mandle – bohaté na zdravé tuky, vlákninu, antioxidanty, vitamín E, hořčík a další
maliny – mimo jiné vysoký obsah antioxidačních látek, které zpomalují stárnutí organizmu
Více receptů od Katky najdete na blogu Na vidličku.
Přejeme vám dobrou chuť!
Michaela a Bella Rose