X

Upečte si odlehčený cheesecake podle blogerky Na vidličku

Možná jste si dali o silvestrovské noci předsevzetí, upravit si jídelníček a začít se zdravěji stravovat. Držíme vám palce! Rádi vás v této výzvě podpoříme, proto jsme se obrátili na food blogerku Katku z blogu navidlicku.com, která pro vás vymyslela tento úžasný recept na malinový cheesecake. V odlehčené verzi! Takže si připravte kuchyňské doplňky, vezměte papír a tužku do ruky a napište si ingredience, je tak dokonalý, že ho zkrátka musíte vyzkoušet!

Odlehčený malinový cheesecake

Ingredience

(forma o průměru 20 cm)

Korpus

  • 150 g jemných ovesných vloček
  • 50 g mandlové mouky / jemně mletých mandlí
  • špetka soli
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce medu / čekankového sirupu
  • 1 bílek

Náplň

  • 400 g čerstvého smetanového sýra (typu Philadelphia, Goldessa…)
  • 300 g bílého jogurtu řeckého typu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 120 g cukru krystal / 7 lžic čekankového sirupu*
  • 2 vejce
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu

*pokud obvykle používáte klasický cukr, přidávejte čekankový sirup po lžících a ochutnávejte, každému vyhovuje jinak sladká chuť

Malinové pyré

  • 200 g mražených malin
  • 2 lžíce cukru krystal / čekankového sirupu
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu

Krém na ozdobení (nemusí být)

  • 200 g čerstvého smetanového sýra
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce cukru moučka / čekankového sirupu
  • (prášek z lyofilizovaných malin)

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme všechny sypké ingredience (pro jemnější korpus můžete vločky ještě namlít v mixéru se sekacími noži). Kokosový olej rozpustíme s medem/čekankovým sirupem, opatrně v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. Bílek prošleháme. Oboje přilijeme k sypké směsi a důkladně promícháme, aby se celá směs navlhčila.

Kulatou otevírací formu vymažeme olejem, dno i boky vyložíme pečícím papírem. Směs rovnoměrně natlačíme na dno formy. Pečeme 10 minut, necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme malinové pyré. Do rendlíku dáme maliny, cukr/sirup a 2 lžíce vody. Na mírném plameni vaříme asi 5 minut, poté přidáme škrob dohladka rozmíchaný v trošce vody a ještě krátce povaříme, pyré zhoustne na konzistenci sirupu. Propasírujeme ho přes cedník, abychom se zbavili zrníček, a dáme vychladit.

Na krémovou náplň v mixéru na nízké otáčky prošleháme sýr s jogurtem a vanilkovým extraktem dohladka, podle chuti osladíme. Nakonec po jednom zašleháme vajíčka a kukuřičný škrob. Necelou polovinu krému dáme zvlášť do misky a vmícháme do ní malinové pyré. Oba krémy střídavě nalijeme na korpus, poté formou několikrát opatrně klepneme o stůl, aby se náplň rozlila dohladka.

Troubu zeslabíme na 150 °C, formu dáme na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam jsme nalili vroucí vodu. Cheesecake pečeme asi 55 minut, až okraje zpevní a střed se mírně chvěje. Poté troubu vypneme a cheesecake v ní necháme hodinu dojít. Až vychladne, dáme ho minimálně na 4 hodiny ztuhnout do ledničky. Teprve poté ho opatrně vyjmeme z formy.

Všechny ingredience na krém vyšleháme dotuha, část můžeme obarvit práškem z lyofilizovaných malin, a sáčkem se zdobící špičkou ho nastříkáme na cheesecake.

Na závěr pro vás máme ještě pár benefitů tohoto dezertu:

ovesné vločky – lehce stravitelné, pomáhají snižovat cholesterol a udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, jsou plné bílkovin a antioxidantů
čekankový sirup – vysoký obsah vlákniny a nízký obsah cukru
jogurt – zdroj bílkovin, vápníku a zdraví prospěšných probiotik
mandle – bohaté na zdravé tuky, vlákninu, antioxidanty, vitamín E, hořčík a další
maliny – mimo jiné vysoký obsah antioxidačních látek, které zpomalují stárnutí organizmu

Více receptů od Katky najdete na blogu Na vidličku.

Přejeme vám dobrou chuť!

MichaelaBella Rose 

Při pečení všech dobrot se vám bude hodit pár pomocníků ♥

Michaela Urbánková:
Mohlo by se vám líbít