Neubráníte se zpomalení kroku, když procházíte okolo pekárny? Pokud vás vůně teplého, křupavého pečiva vždy spolehlivě dostane, je na čase, abyste ji přivedli i k sobě domů. Upečte si vlastní kváskový chleba, který nejen, že vám bude náramně vonět po celé kuchyni, ale především vás nadchne svou vynikající chutí a křupavoučkou kůrkou.

Jak na ten nejlepší domácí bochník kváskového chleba vám tentokrát ukáže sama majitelka Bella Rose Martina.

kvaskovy-chleba
Kváskový chleba podle majitelky Bella Rose Martiny. Zdroj: Martina Svadbíková

Kvásek a kde jej sehnat

Pečení kváskového chleba není záležitostí na pár minut, je třeba vše naplánovat s mírným předstihem, nejlépe s dvoudenní časovou rezervou. Výsledek vaší práce však bude rozhodně stát za to, uvidíte! Před tím, než se pustíte do přípravy, obstarejte si kvásek. Ten si můžete připravit sami doma, pro začátek však bude snazší jej koupit v pekárně, případně od jiného domácího pekaře. Toho vyhledáte pomocí kváskové mapy, která vám ukáže nejbližšího nadšence do pečení, který se o kvásek rád podělí.

Kvásek připraven? Pak se můžeme pustit do samotného pečení. Při přípravě surovin buďte přesní, chléb vyžaduje pečlivost a poctivou práci. Všechny suroviny však snadno odvážíte třeba na stylové retro kuchyňské váze, pomoci vám mohou také šikovné odměrky.

potřeby na pečení chleba
Stylové nádobí na pečení najdete u nás na Bella Rose.

SUROVINY:

Na rozkvas
1 lžíce kvásku
140 g žitné mouky
160 ml vlažné vody

Na těsto:
600 g pšeničné chlebové mouky
310 ml vlažné vody
2 lžičky soli
1 lžička drceného kmínu
1 lžička mletého koriandru
semínka a ořechy podle chuti

POSTUP:

  1. Nejprve připravte rozkvas. Smíchejte kvásek, žitnou mouku a menší díl vody. Směs přikryjte a nechte odpočinout cca 12-14 hodin, nejlépe přes noc.
  2. Až si rozkvas pořádně odpočine, přidejte k němu pšeničnou mouku a zbytek vody. Vše promíchejte, přikryjte a opět nechte odpočívat na dalších 45 minut.
  3. Po uplynutém čase přidejte k těstu sůl, kmín a koriandr, případně další semínka nebo oříšky, a pusťte se do hnětení. Zda těsto zpracujete ručně nebo jej dáte do robotu, necháme na vás, výsledkem by však mělo být kompaktní těsto.
    peceni-chleba-postup
    Na pečení si připravte velkou mísu na těsto, aby měl chleba dostatek prostoru pro kynutí. Zdroj: Martina Svadbíková
  4. Hotové těsto vložte do mísy a nechte jej odpočinout další 2,5 hodiny. Během této doby jej dvakrát přeložte ze všech čtyř stran.
  5. Následně těsto vyklopte z mísy a ručně jej skládejte a přetahujte z krajů do středu. Jakmile jste s bochánkem spokojení, dejte jej do ošatky na kynutí vysypané škrobem – tou „hezčí“ stranou dolů. A opět jej nechte alespoň přes 2 hodiny kynout. Dávejte však pozor, aby vám chléb nenakynul příliš.
  6. Půl hodiny před pečením rozpalte troubu i s plechem na 250°C. Bochník vyklopte na pečicí papír a pomocí žiletky do něj vyřežte různé vzory, které dodají chlebu po upečení jedinečný vzhled. Vyzkoušet můžete hvězdu, spirálu nebo jednoduché lístky.
    peceni-chleba-postup
    Zdroj: Martina Svadbíková
  7. Chleba s pečicím papírem vložte na nahřátý plech a do trouby. Pod plech s chlebem můžete přidat pekáč s 200 ml studené vody, aby se trouba zapařila, a chleba tak zůstal krásně vláčný. Pečte asi 20 minut a troubu během pečení neotvrítejte. Po uplynutí doby snižte teplotu na 190°C a pečte dalších 30 minut.
  8. Jakmile je váš domácí kváskový chléb upečený, položte jej na mřížku a nechte alespoň 2 hodiny chládnout. A pamatujte, že nejlépe pak bude chutnat servírovaný na krásných talířích s poctivou vrstvou másla.
kvaskovy-chleba
A kváskový chleba je hotový! Zdroj: Martina Svadbíková

A je hotovo!

Jakmile si postup osvojíte, přípravy svého vlastního chleba už se nikdy nevzdáte. Měkký vnitřek a křupavá kůrka si vás zkrátka získají, stejně jako mnohem delší čerstvost, než na kterou jste u kupovaného chleba zvyklí. Při každém dalším pečení můžete zkoušet nové tvary, druhy surovin a především koření. Do kváskového chleba se skvěle hodí také černucha nebo fenykl.

Ať už jste kváskový chléb pekli poprvé nebo jste v tomto umění jako doma, dejte nám vědět, jak se vám chleba podle Martiny povedl. Jistě byl pryč dřív, než stačil pořádně vychladnout!

Vůni chleba po celém domě a hlavně dobrou chuť vám přeje

Michaela a Bella Rose

Upéct ten nejlepší domácí chleba vám pomohou tyto stylové kousky!

Líbil se vám článek?
Sdílejte ho s přáteli!