Víkendy, to je téměř synonymum pro pomalé táhnoucí se snídaně. Pokud ovšem nemáte malé děti, protože s nimi je realita trochu jiná. I přesto však platí, že v sobotu i v neděli vytáhnu své oblíbené doplňky do kuchyně a chystám vymazlenější snídaně, které hezky naservíruji na talíře. Mezi ně patří tyto čtyři, které jsou v naší rodině nejoblíbenější, a připravuji je velmi často.
Ricottové lívance
Přiznám se, že já jsem milovníkem sladkých snídaní, takže 5-6x týdně si dávám na snídani něco sladkého. Přes týden si většinou nachystám ovesnou kaši přes noc nebo mě zachraňuje müsli s jogurtem, ale kdybych měla čas, připravovala bych tyhle lívance téměř denně. Jsou naprosto dokonalé a spolu s džemem, ořechovým máslem, čerstvým ovocem či jogurtem je to pro mne ta nejlepší snídaně.
Ingredience na 14-20 ks lívanců (dle velikosti):
250 g ricotty
175 g hladké pšeničné mouky
185 g plnotučného mléka
2 vejce
60 g krupicového cukru
1 kávová lžička kypřícího prášku
1 kávová lžička jedlé sody
špetka soli
najemno nastrouhaná kůra z 1 citrónu
trocha oleje na vymazání pánve
Postup:
Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu.
- Všechny suroviny dejte do mixéru a rozmixujte do hladkého těsta, které nechte 10 minut odstát.
- Lívancovou pánev vymažte trochou oleje a z obou stran pečte lívance.
- Podávejte s džemem, ořechovým máslem, ovocem a jogurtem.
Růžové palačinky obarvené červenou řepou
Pokud nepřipravuji lívance, zaručeně dělám palačinky. Asi nejsem jediná, kdo je miluje a lásku k nim jsem předala i své dceři. Ta ale miluje, když jsou barevné. Proto těsto obarvuji kurkumou, špenátem nebo červenou řepou. Stačí přidat kousek červené řepy, jednu lžičku kurkumy nebo hrst čerstvého špenátu, důkladně rozmixovat a děti budou z barevné snídaně nadšené. Tyhle palačinky v sobě navíc ukrývají ještě rozpuštěné máslo, které je dělají ještě více neodolatelnými.
Ingredience na cca 16 ks palačinek:
4 vejce z volného chovu
500 g plnotučného mléka
150 g hladké pšeničné mouky
100 g hladké celozrnné pšeničné mouky
8 g vanilkového cukru
špetka soli
40 g rozpuštěného másla
90 g uvařené či předvařené vakuované červené řepy nakrájené na kousky
Postup:
- Do mixovací nádoby dejte všechny suroviny a rozmixujte do hladké konzistence.
- Těsto nechte cca 20-30 minut odstát. Lze jej připravit také večer, nechat přes noc v lednici a ráno usmažit palačinky. 🙂
- Nepřilnavou pánev vhodnou na palačinky lehce vymažte olejem, stačí opravdu jen trochu.
- Naběračkou nalijte těsto do pánve, zakružte s ní, ať se těsto rozteče do kulata po celé pánvi a smažte.
- Jakmile vrchní část palačinky ztuhne, opatrně ji otočte a smažte i z druhé strany.
- Palačinky doporučuji podávat na talíři s tvarohem či jogurtem, ovocem a džemem dle chuti.
Vyšperkujte si své stolování a omrkněte talíře a ostatní doplňky do kuchyně
Snídaňové plněné croissanty s jahodovou náplní
Pokud to o mně ještě nevíte, jsem velkým milovníkem croissantů. Stejně tak pain au chocolat neboli čokoládových rolek. Obojí jsem si zamilovala už ve svých 12 letech, kdy jsem byla na výměnném pobytu ve Francii. Francouzská pekařství, no to je něco dokonalého, co vám budu povídat. Naštěstí se poctivé croissanty pečou už i v Česku, takže se s nimi nemusíte dělat doma. I když domácí croissanty, to je fakt luxusní záležitost. Ale je na to potřeba čas a ten já teď spíše nemám. Do tohoto receptu použijte stejně jako já croissanty koupené. I tak do bude velká lahůdka. 🙂
Ingredience na 6 plněných croissantů:
6 máslových croissantů
250 g ricotty
250 g čerstvých jahod
70 g jahodového džemu
kůra z 1 citrónu chemicky neošetřeného
1 vanilkový cukr
2 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky
Postup:
- Troubu předehřejte na 190 stupňů. Jahody omyjte a nakrájejte na kousky.
- V misce smíchejte ricottu, džem, cukr, nastrouhejte najemno citrónovou kůru, přidejte mouku a nakonec jahody. Pár kousků jahod nechte na vrch croissantů.
- Croissanty nařízněte podélně, ale nerozřízněte je úplně. Croissanty nyní vložte do jednotlivých košíčků muffinové formy, spojem dolů, tzn. nařízlou částí nahoru.
- Nyní croissanty naplňte jahodovou směsí a nahoru dejte kousky jahod, které vám zbyly.
- Dejte péct do trouby na 15 minut. Po upečení nechte chvíli, cca 5-10 minut, vychladnout a poté servírujte.
Krémová míchaná vajíčka
Aby to tady nebylo jen o sladkých snídaních, přidávám i recept na naše oblíbené krémové míchačky. Míchaná vejce budu mít už navždy spojená s mou babičkou Viktorií, která je připravovala tak, že v rendlíku nechala vyškvařit malé kousky špeku, pak přidala vajíčka, vše spolu promíchala a servírovala na čerstvém chlebu s máslem, posypané čerstvou pažitkou z naší zahrádky. Říkala tomu vaječina a bylo to úžasné. Někdy to zkuste. Perfektní jsou ale i tyhle krémová vajíčka, která dělám doma svým milým zase já. Samozřejmě pažitka na nich nesmí chybět, stejně jako čerstvý chleba namazaný máslem. Už se vám sbíhají sliny? Mně teda rozhodně!
Ingredience na 4 porce:
1 kávová lžička přepuštěného másla
12 vajec z volného chovu, domácí či bio
4 polévkové lžíce smetany ke šlehání
60 g másla
sůl
čerstvě mletý pepř
pažitka či rukola na ozdobu
Postup:
- Vejce rozklepněte do misky.
- Přidejte k nim smetanu a metličkou promíchejte.
- Pánev vytřete přepuštěným máslem a na nižším středním stupni (já mám na indukci 9 stupňů a volím stupeň 4) pánev zahřejte.
- Poté do ní vlijte vaječnou směs a opatrně vejce míchejte po dobu cca 3 minut.
- Mezitím si nakrájejte máslo na opravdu malé kostičky. Ty do vajec nyní vmíchejte a ještě cca 1 min – 1,5 min vejce míchejte.
- Poté je hotovo, můžete přendat na talíře, ozdobit rukolou či pažitkou a servírovat nejlépe s kváskovým chlebem a zeleninou.
Doufáme, že si nyní víkendová rána bude užívat pomaleji, mnohem chutněji a že vás dokážou naladit na celý den. Děkujeme blogerce Katce, kterou najdete na Instagramu _Milluji_ za nádherné recepty, po kterých se nám tu sbíhají sliny.
Dobrou chuť přeje Bella Rose