X

Skandinávský styl v kombinaci s boho prvky: aneb jak bydlí Radka

Jsou vám následující fotografie povědomé? Není se co divit! Instagram paní Radky alias nr.252 sledujeme už delší dobu a pokaždé se nemůžeme vynadívat na tu černo-bílou minimalistickou nádheru. Její fotky jsou oblíbené i u ostatních milovníků dokonalé atmosféry a čas od času nějakou repostujeme i na náš Bella Rose účet. Rozhodli jsme se paní Radku oslovit a poprosit ji o pár fotek a řádků pro inspiraci. Na konci článku najdete dokonce i ochutnávku z vánoční výzdoby! Vítejte u Radky.

Můžete se popsat v pár větách? Kde žijete? Bydlíte v bytě nebo v domě?

Jmenuji se Radka, jsem učitelka češtiny a výtvarné výchovy toho času na mateřské, a žiju s manželem a dvěma dětmi na malém městě v srdci Vysočiny. Jsou to už čtyři roky, co jsme se sem přestěhovali, a popravdě dříve bych nevěřila, že bych mohla vyměnit město za venkov, ale stačilo pár let, zvykla jsem si, a dnes jsem za toto rozhodnutí upřímně ráda. Především si mé srdce získala okolní příroda a ten klid. O to víc se pak těšívám do města… Bydlíme v řadovém rodinném domku, momentálně v (asi nikdy neskončící) rekonstrukci. Něco už máme hotovo, ale stále nás toho ještě dost čeká. Nová koupelna, schodiště… I když zatím není vše podle mých představ, mám ráda náš domov takový, jaký je, a zkrášluji ho pomocí nadčasových doplňků.

Světýlka náramně zútulní prostor, tak proč je nemít jako dekoraci celý rok?

Jak byste popsala styl Vašeho bydlení? Co Vás inspirovalo si v tomto stylu bydlení zařídit a co se Vám na něm líbí?

Pamatuji se, jak před lety byla u vás na Bella Rose soutěž o nejkrásnější vánoční styling. Tenkrát to vyhrála pro mě neznámá bloggerka Martina z blogu My One Way. Jedním dechem jsem prohlédla její blog plný nádherných fotek ještě krásnějšího bydlení. Minimalismus, bílý nábytek, a vůbec černobílá kombinace ladila mému oku již dlouho, ale tápala jsem v doplňcích a barvách. A skandinávský styl bydlení mi dal klíč k řešení. Bylo to osvobozující najít sama sebe.

Náš domov se snažím držet v jednoduchosti a tvarové čistotě, obklopovat se jen věcmi, které skutečně využijeme, prvoplánové dekorace u nás nenajdete.

Mé romantické já ale tíhne také k tzv. boho stylu, který příjemně odlehčí a „omladí“ jinak strohý a elegantní prostor. Zamilovala jsem si marocký taburet, orientální lampičky, nebo bavlněné koberečky ve stylu berberských koberců od HK living.

Nahlédnutí do Radčina útulného domu.

Jakými zásadami by se měli čtenáři řídit, pokud by si to doma chtěli zařídit stejně krásně, jako Vy?

  • Nakupujte s rozmyslem s ohledem ke svému vkusu i životnímu prostředí. Vyberte si raději jednu dražší věc, která vám bude dělat radost po několik let, než několik levných cetek, které se vám brzy okoukají.
  • Bílý základ, světlé dřevo, s černou barvou opatrněji, jen k dokreslení linií v interiéru. Jako doplňkové barvy pro útulný vzhled použijte třeba béžovou, starorůžovou nebo šedou, tmavě modrou… Se zemitými barvami zkrátka nikdy nešlápnete vedle.
  • Pro zútulnění interiéru použijte také svíčky, svícny, květiny, přírodní dekorace, hřejivé plédy, měkké polštářky.
  • Z fotografií či plakátů si vytvořte malou domácí galerii.
  • Nesnažte se zařídit a zaplnit vše a hned,  nechte si čas na rozmyšlenou, ty nejlepší nápady vznikají většinou za pochodu.
  • DIY projekty dodají vašemu bydlení osobitost. Obyčejná bedýnka z hobby marketu, čtyři pojezdová kolečka, barva, štětec, a tadá, máte stylový úložný prostor třeba na hračky!
  • Nepřehánějte to s výraznějšími vzory, zbytečně na sebe strhávají pozornost.
  • Květiny krásně zútulní a zabydlí místnost, v zajímavém květináči mohou fungovat jako dekorace sama o sobě.
  • Méně je více.
Vše krásně ladí v příjemných skandinávských tónech.

Co na to říká rodina? Mluví Vám do zútulňování nebo máte volnou ruku?

U nás tu estetickou stránku bydlení řeším hlavně já sama, pro mého muže je důležitá především funkčnost a praktičnost 🙂 Většinou to já přicházím s nápady… Dříve hudroval, že se u nás musí stále něco měnit, ale momentálně buď stagnoval, a nebo vidí, že to mé snažení dává smysl. Mám štěstí, že mám šikovného muže, který mi pomáhá mé sny zrealizovat, protože u nás se pořád vrtá, maluje, natírá a přestavuje. Záleží mi však, aby i mé děti se cítily ve svém království příjemně, proto vybírám dekorace i barvy s ohledem na jejich názor, věk i záliby.

I děti paní Radky mají krásně zařízený svůj koutek.

Z jakého kousku u Vás doma máte největší radost?

K letošním Vánocům jsem si pořídila velkou radost v podobě bílého svícnu Kubus 4 od By Lassen, ten stál na mém wishlistu opravdu dlouho, a jsem vděčná svému manželovi za splnění tohoto snu. A rozhodně dobře proměněnými penězi byly i plakáty od švédského dua Mrs. Mighetto, ve skutečnosti jsou ještě krásnější než na fotkách. Manžel se sice zkraje netvářil, přišly mu poněkud ponuré, ale mně se líbí , že každý obrázek za sebou skrývá svůj příběh, který děti podněcuje k fantazii. A samozřejmě jako výtvarnice oceňuji i jejich nádherné zpracování.

Znáte slovíčko Hygge? Co to podle Vás znamená a jak podle Vás vypadá dokonalá chvilka?

Tenhle termín se dostává do stále širšího povědomí, poslední dobou o něm slýchám na každém kroku, stal se z něho  doslova fenomén.

Já si pod ním představuju tu domácí pohodou, kdy jsme celá rodina doma, je podvečer, nikdo nikam nespěchá, starosti a povinnosti se hodí za hlavu, a užíváme si ten okamžik nicnedělání. K tomu oblíbený film, sklenička vína, limonáda, něco dobrého na zub, povídání a spousta smíchu.  Zní to jako klišé, ale pro mě je rodina nejvíc, a proto se i snažím, vytvořit náš domov místem, kam se vždycky rádi budou vracet, kde se budeme cítit dobře, a na který si zachováme krásné vzpomínky.

Troška vánoční inspirace ❅

Máte u nás nějaký kousek vyhlídnutý?

Počet položek na mém nákupním seznamu příliš neubývá, spíše naopak přibývají nové a nové. My milovníci krásných věcí to máme zkrátka v životě těžké ? Těžko vybrat jen jednu jedinou věc…

S blížícími se Vánocemi bych si krom ozdob od House Doctor, adventního kalendáře a podložky pod stromeček od Ferm Living moc ráda pořídila do své sbírky Kähler luceren – domečků další, nový kousek. Kahler je vůbec značka, u které jsem si zamilovala snad celé portfolio výrobků, od zmiňovaných domečků, perleťových váz, porcelánových hrnků a čajové konvice, přes Globo svícny (snad budete mít také časem v nabídce) až po rozkošné mlýnky na sůl a pepř s žebrováním typickým pro kolekci Hammershoi.

A takhle bych mohla pokračovat ještě dál: vázy Cooee (protože jak si jednou koupíte jednu, chcete další), dětem podložku na hraní The World  značky Oyoy (úplně vidím ty své dva kluky, jak se nad ní sklání a tápou, jestli figurka geparda patří do Afriky nebo Asie :), dřevěný Funkis House od již zmiňovaných Ferm Living, svíčky Skandinavisk (pro svíčky mám prostě slabost :), designový tác Cross od Pia Wallen, pohlednice od Ylvy… Člověk se pak má pořád nač těšit!

Poslední nahlédnutí do útulného a vánočně naladěného interiéru.

Krásné Vánoce a útulnou hygge atmosféru přeje

Radka, Míša a Bella Rose

 

Michaela Urbánková:

Zobrazit komentáře (4)

    • Milá Pavlo, děkujeme za Váš komentář. Každý máme jiný vkus, a proto si to doma zařizujeme podle toho, aby nám tam bylo příjemně a útulně. A paní Radka to má přesně takhle u ní doma :). Za celý tým Bella Rose Vám přeji pěkné Vánoce, Michaela.

  • Děkuji za krásnou inspiraci. Kombinace černé a bílé není zrovna můj šálek kávy, ale paní Radka je kouzelnice. Z fotek dýchá útulno, tady bych se zabydlela hned :-)

    • Krásný den Jitko, naprosto Vás chápeme :-) My bychom se tam také zabydleli raz dva. Za tým Bella Rose přeji pěkný den, Michaela.

Mohlo by se vám líbít