Když už sluníčka ubývá a noci jsou delší, naše dobrá nálada se může na chvíli vytratit. Nám většinou pomáhá uvařit si čaj, vzít si teplé vlněné ponožky a domácí svetr a uvařit si něco dobrého, protože když je dobře v pupíku, je dobře i na duši. Letos čerpáme inspiraci z naší knižní novinky, na kterou si už naše kolegyně Míša brousí zuby!

Řeč je o nejkrásnější kuchařce, jaká se nám dostala za dlouhou dobu do ruky. Knihu napsala Bronte Aurell a jmenuje se Scandikitchen Christmas. Je to přesně ta kniha, kdy po jejím prolistování, poběžíte se síťovkou do obchodu, zkontrolujete, jestli vám nechybí kuchyňská váha a celý víkend budete vyrábět samé lahůdky. Protože vám garantujeme, že jakmile ji otevřete, u jednoho receptu nezůstanete. Kniha v pevném přebalu je přímo nabitá inspirací a najdete v ní tipy na podzimní menu od pomazánek po skvělé sladkosti. Pokud máte malou zahradu a pár ovocných stromků, určitě máte něco zavařené, nasušené, nebo zmrazené, ale co s jablky, která teprve teď spadla ze stromu? Máme pro vás jedinečný podzimní recept z této knížky, který musíte vyzkoušet!

Jablečný trifle

Toto je vylepšená verze velmi tradičního norského a dánského receptu, známého jako Tilslørte bondepiker nebo Æblekage – vrstvy křupavých sušenek nebo strouhanky na másle, jablečný kompot a hustá šlehačka. Naprosto dokonalé a co je nejlepší? Můžete si ho dát každý den. V tomto receptu jsme nahradili sušenky dortovým korpusem a radost z křupání, si užijete díky lískovým oříškům a ovesným vločkám. Mňam!

Co budete potřebovat?

Jablečný kompot

1 kg jablek – doporučujeme kyselejší, například odrůdu Granny Smith
1 vanilkový lusk, rozříznutý s vyškrabanými semínky (používáme oboje)
3 polévkové lžíce cukru

Dortový korpus

125 g hladké mouky
½ čajové lžičky jedlé sody
špetku soli
1 čajovou lžičku skořice
1 čajovou lžičku koření na perník
75 g měkkého másla
100 g krystalového cukru
1 vejce

Křupavé oříšky a vločky

50 g másla
40 g moučkového cukru
25 g ovesných vloček
50 g rozdrcených máslových sušenek na malé kousky
50 g lískových oříšků

Krémový proklad

150 ml kvalitního uvařeného pudinku
200 ml smetany ke šlehání 30% – vyšlehané do tuha

Jak připravit kompot?

Jablka oloupejte, nakrájejte na libovolné kusy, ale nezapomeňte, že čím větší kusy, tím déle budete čekat na úplné změknutí. Dejte do hrnce nebo velké pánve s vanilkovým luskem, cukrem, 100 ml vody a přiveďte k varu. Zlehka vařte 20 minut, dokud jablka nejsou měkká, poté odstavte z plotny a nechte úplně vychladnout. Vyjměte vanilkový lusk, pokud jste ho použili. Jablka musí být velmi jemná, aby nepůsobila tvrdě v kombinaci se šlehačkou a dortovým korpusem.

Jak připravit korpus?

Budete potřebovat formu na dort s průměrem 20 cm nebo jakýkoliv jiný plech, kde vznikne relativně tenký korpus. Předehřejeme troubu na 170°C. Nejdřív dejte dohromady suché ingredience, tzn. mouku, jedlou sodu, sůl, skořici, koření a dejte stranou. Utřete máslo s cukrem do pěny, přidejte vejce a míchejte dokud se vše nespojí. Přidejte 150 g jablečného kompotu a pomalu přimíchávejte suché ingredience. Jakmile se všechno spojí, nalijte hladké těsto do formy, dejte do předehřáté trouby a pečte 10 min. Po 10 minutách zapíchněte doprostřed korpusu párátko – pokud zůstane suché, máte hotovo.

Jak na křupavé oříšky?

Na pánvi nechte rozpustit máslo, přidejte cukr a zahřívejte, dokud se vše nespojí. Přidejte vločky a drcené sušenky a pár minut opékejte. Přidejte lískové oříšky, opět chvíli opékejte a dejte pozor, aby se nespálili. Oříšky by potom mohli zhořknout. Když je všechno hotové, dejte stranou, nechte vychladnout a rozdrťte na menší kousky.

Jak na trifle?

Opatrně smíchejte pudink a šlehačku. Vezměte si velkou skleněnou mísu nebo 6 menších skleniček a začněte plnit. Do spodní části nádoby dejte náš domácí jablečný kompot, poté přidejte vrstvu korpusu, který jste rozlámali na menší kusy. Přidejte trochu kompotu a poté křupavé oříšky a zakryjte vrstvou kompotu. Tento postup opakujte, než budou nádoby plné. Jako závěrečnou vrstvu přidejte šlehačku s pudinkem a posypte zbytkem křupavých oříšků. Nebo si vytvořte vlastní kombinaci vrstev a vrstvěte, jak je libo!

Už se vám sbíhají sliny? Doufáme, že jste si tento recept z knížky Scandikitchen Christmas užili a pokud ho vyzkoušíte, nezapomeňte ho s námi sdílet na instagramu pod hastagem #bellarosecz.  A nebo nám napište přímo do komentářů, jak vám recept chutnal nebo čím jste si ho vylepšili.

Přejeme dobrou chuť, mnoho zdaru a krásné podzimní hygge dny,

Nikola & Bella Rose

 

Vzhůru do světa chutí! Pomocníci na vaření a knižní novinky už na vás čekají

Líbil se vám článek?
Sdílejte ho s přáteli!