Dny jsou čím dál delší a sluníčko už konečně přestává být stydlivé. A to jsou hned dva skvělé důvody, proč pozvat přátele na příjemný piknik v útulném prostředí zahrady nebo terasy.
Dny jsou čím dál delší a sluníčko už konečně přestává být stydlivé. A to jsou hned dva skvělé důvody, proč pozvat přátele na příjemný piknik v útulném prostředí zahrady nebo terasy. Vybrali jsme pro vás tři recepty, které vynikají snadnou přípravou, ale zároveň jsou zárukou nadšených hostů. Obzvlášť když dobroty budete servírovat v půvabně něžném nádobí od dánské značky Green Gate. Její talířky, misky, hrnky i džbánky s květinovými motivy odráží krásu francouzského venkova, kterou dánští designéři kombinují s moderním skandinávským stylem.
Slávky na víně
Pro jarní dny se hodí lehké menu, které můžete zahájit jednou z typických francouzských pochoutek – slávkami na víně. Pro ten nejlepší kulinářský zážitek pořiďte mušle čerstvé, které očistíte, a na čtvrt hodinky namočíte do vody, aby se propláchly a nasákly. Mezitím ve větším hrnci orestujte šalotku až zesklovatí a přidejte česnek, tymián a bobkový list. Směs zhruba po minutě restování zalijte bílým vínem a mírně vařte tak dlouho, dokud se množství nezredukuje na polovinu. Poté ochuťte solí a pepřem.
Odpočinuté slávky sceďte a krátce propláchněte. Pak je přidejte k vařené směsi a zhruba pět minut zprudka vařte pod přiklopenou pokličkou. Když se mušle otevřou, znamená to, že jsou hotové. Přidejte k nim máslo a petržel, které do slávek jemně vmíchejte. K mušlím se ideálně hodí bílá bageta nebo pečené brambory ve slupce a samozřejmě sklenka vína.
Nádobí Green Gate je inspirováno vzorem ručně malovaných tapet, které vznikly ve Francii na přelomu 19. a 20. století. Francouzská specialita tak na nich opravdu vynikne!
Smetanový dort
Po výtečném hlavním chodu následují dva lehké dezerty. Oba jsou jahodové a tak snadné, že se do jejich přípravy můžete pustit spolu s dětmi. Ty jistě ocení nepečený smetanový dort, pro který kromě jahod budete potřebovat také dvě zakysané smetany, velký kelímek bílého jogurtu, práškový cukr a piškoty. Sněhově bílou směs z jogurtu a smetany oslaďte moučkovým cukrem a připravte si dortovou formu, kterou vymažte máslem a vysypte strouhaným kokosem. Polovinu krému smíchejte s piškoty a opatrně vlijte do formy. Na smetanovou vrstvu naskládejte jahody, které přikryjte sladkou peřinou z druhé půlky krému. Dort nechte 12 hodin ztuhnout v ledničce a před podáváním ozdobte jahodami a plátky růží.
Smetanový dezert servírujte s šálkem chlazeného čaje Tafelgut, který vyniká neobyčejně lahodnou chutí. Tak jako samotný dort, který vám už s prvním soustem připomene, jak chutná ráj.
Jahodová zmrzlina
Piknik ale ještě nekončí. Jak by taky mohl, když zatím nedošlo na zmrzlinu? Lehkou a jahodovou připravíte umixováním jahod a cukru s pár kapkami citrónu. Směs jemně smíchejte s ušlehanou šlehačkou a dejte zmrazit. Sladká extáze vás nemine. Obzvlášť když ji budete servírovat v krásných miskách a mističkách, ke kterým přidáte roztomilé lžičky.
K dokonalému pikniku patří nejen skvělé jídlo a krásné nádobí, ale také vhodné textilní doplňky. Ubrusy, polštářky a deky krásně dokreslí jarní atmosféru, která je v podání Green Gate romantická a moderní zároveň.