X

Dánský vánoční dezert Ris ala mande. Vyzkoušejte náš recept!

Ris ala mande

Už jste slyšeli o Ris ala mande? Že ne? Tak to musíte honem rychle napravit, protože byste jinak přišli o jeden z nejlepších vánočních dezertů. Ris ala mande – někdy uváděno i vcelku jako risalamande – je tradiční dánský vánoční dezert z rýže, mléka, mandlí a šlehačky přelitý třešňovou omáčkou. Že to zní přesně jako mlsání podle vašeho gusta? Tak to počkejte, až zjistíte, jak se z obyčejného dezertu dá vykouzlit zábavná vánoční tradice pro celou rodinu.

Takhle vypadá Ris ala mande. Už se vám sbíhají sliny?

Najděte celou mandli!

S Ris ala mande se v Dánsku pojí krásná vánoční tradice. Kromě sekaných mandlí se do dezertu přidá i jedna celá mandle. A kdo ji ve své porci najde vyhraje nějakou malou cenu.
Blíž vám tradici popíše zakladatelka Bella Rose Martina Svadbíková, která si i se svou rodinou tento dezert oblíbila: „Ris ala mande je můj nejoblíbenější vánoční dezert. Doma ho podáváme po štědrovečerní večeři. Rýžová kaše nadýchaná šlehanou smetanou, s kousky mandlí a teplou třešňovou omáčkou… to je báječná dobrota, ale nejlepší část přichází teprve až s hledáním mandličky! Pokaždé se mezi sekané mandle totiž přidá i jedna celá a kdo ji ve své porci najde, vyhraje nějakou předem připravenou odměnu. Třeba sladkost, stírací los nebo cokoli vás napadne. Kdo mandli najde, nejdříve si ji ale tajně schová v puse a nenápadně čeká, až všichni dojí. Ostatní mezitím doufají, že se na ně ještě usměje štěstí a mandličku najdou oni. Teprve až všichni dojí, s napětím se čeká, kdo se stal letošním vítězem. My doma tuto hru u štědrovečerního milujeme!“
Kdo najde celou mandli, vyhrává speciální cenu

Vyzkoušejte náš osvědčený recept

Ingredience, které budete k přípravě Ris ala mande potřebovat

Co budete potřebovat?

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 1 lusk vanilky
  • vanilkový cukr
  • 150 g nasekaných loupaných mandlí
  • jednu celou mandličku
  • smetanu
  • 125 g kulatozrnné rýže
  • špetku soli
  • moučkový cukr
  • třešňovou omáčku (třešňový rozvar)
  • 1 kelímek plnotučné smetany na šlehání

Jak na to?

V mléce se špetkou soli a rozkrojeným vanilkovým luskem uvařte rýži do husté kaše. Zhruba po hodině vaření na nejnižším stupni a za občasného míchání stáhněte kaši z plotny a vyjměte vanilkový lusk. Z něj nožem vyškrábněte zbylá semínka a přidejte je do kaše. Doslaďte dezert vanilkovým a moučkovým cukrem podle chuti a kromě malé hrsti na zdobení vmíchejte nasekané mandle. Takto nachystanou kaši nechte vychladnout a mezitím si vyšlehejte smetanu, která by neměla být zcela tuhá. Smetanu opatrně vmíchejte do vychlazené kaše a přidejte i jednu celou mandličku. Dezert servírujte vychlazený, posypaný sekanými mandlemi a přelitý ohřátou třešňovou omáčkou.

Přejeme dobrou chuť!

PS: Pokud vás baví dánské vánoční recepty, vyzkoušejte taky smažené kuličky Æbleskiver – nebudete litovat!

 

Nakoukněte na nádobí, se kterým nebude mít vaše vánoční stolování chybu:

Aneta Chytková:
Mohlo by se vám líbít