Už jste slyšeli o Ris ala mande? Že ne? Tak to musíte honem rychle napravit, protože byste jinak přišli o jeden z nejlepších vánočních dezertů. Ris ala mande – někdy uváděno i vcelku jako risalamande – je tradiční dánský vánoční dezert z rýže, mléka, mandlí a šlehačky přelitý třešňovou omáčkou. Že to zní přesně jako mlsání podle vašeho gusta? Tak to počkejte, až zjistíte, jak se z obyčejného dezertu dá vykouzlit zábavná vánoční tradice pro celou rodinu.
Najděte celou mandli!
Vyzkoušejte náš osvědčený recept
Co budete potřebovat?
- 1 litr plnotučného mléka
- 1 lusk vanilky
- vanilkový cukr
- 150 g nasekaných loupaných mandlí
- jednu celou mandličku
- smetanu
- 125 g kulatozrnné rýže
- špetku soli
- moučkový cukr
- višňovou omáčku (višňový rozvar) – k dostání u nás na Bella Rose
- 1 kelímek plnotučné smetany na šlehání
Jak na to?
V mléce se špetkou soli a rozkrojeným vanilkovým luskem uvařte rýži do husté kaše. Zhruba po hodině vaření na nejnižším stupni a za občasného míchání stáhněte kaši z plotny a vyjměte vanilkový lusk. Z něj nožem vyškrábněte zbylá semínka a přidejte je do kaše. Doslaďte dezert vanilkovým a moučkovým cukrem podle chuti a kromě malé hrsti na zdobení vmíchejte nasekané mandle. Takto nachystanou kaši nechte vychladnout a mezitím si vyšlehejte smetanu, která by neměla být zcela tuhá. Smetanu opatrně vmíchejte do vychlazené kaše a přidejte i jednu celou mandličku. Dezert servírujte vychlazený, posypaný sekanými mandlemi a přelitý ohřátou třešňovou omáčkou.
Přejeme dobrou chuť!
PS: Pokud vás baví dánské vánoční recepty, vyzkoušejte taky smažené kuličky Æbleskiver – nebudete litovat!