Už jste slyšeli o Ris ala mande? Že ne? Tak to musíte honem rychle napravit, protože byste jinak přišli o jeden z nejlepších vánočních dezertů. Ris ala mande – někdy uváděno i vcelku jako risalamande – je tradiční dánský vánoční dezert z rýže, mléka, mandlí a šlehačky přelitý třešňovou omáčkou. Že to zní přesně jako mlsání podle vašeho gusta? Tak to počkejte, až zjistíte, jak se z obyčejného dezertu dá vykouzlit zábavná vánoční tradice pro celou rodinu.

Takhle vypadá Ris ala mande. Už se vám sbíhají sliny?
Takhle vypadá Ris ala mande. Už se vám sbíhají sliny?

Najděte celou mandli!

S Ris ala mande se v Dánsku pojí krásná vánoční tradice. Kromě sekaných mandlí se do dezertu přidá i jedna celá mandle. A kdo ji ve své porci najde vyhraje nějakou malou cenu.
Blíž vám tradici popíše zakladatelka Bella Rose Martina Svadbíková, která si i se svou rodinou tento dezert oblíbila: „Ris ala mande je můj nejoblíbenější vánoční dezert. Doma ho podáváme po štědrovečerní večeři. Rýžová kaše nadýchaná šlehanou smetanou, s kousky mandlí a teplou třešňovou omáčkou… to je báječná dobrota, ale nejlepší část přichází teprve až s hledáním mandličky! Pokaždé se mezi sekané mandle totiž přidá i jedna celá a kdo ji ve své porci najde, vyhraje nějakou předem připravenou odměnu. Třeba sladkost, stírací los nebo cokoli vás napadne. Kdo mandli najde, nejdříve si ji ale tajně schová v puse a nenápadně čeká, až všichni dojí. Ostatní mezitím doufají, že se na ně ještě usměje štěstí a mandličku najdou oni. Teprve až všichni dojí, s napětím se čeká, kdo se stal letošním vítězem. My doma tuto hru u štědrovečerního milujeme!“
Kdo najde celou mandli, vyhrává speciální cenu
Kdo najde celou mandli, vyhrává speciální cenu

Vyzkoušejte náš osvědčený recept

Ingredience, které budete k přípravě Ris ala mande potřebovat
Ingredience, které budete k přípravě Ris ala mande potřebovat

Co budete potřebovat?

  • 1 litr plnotučného mléka
  • 1 lusk vanilky
  • vanilkový cukr
  • 150 g nasekaných loupaných mandlí
  • jednu celou mandličku
  • smetanu
  • 125 g kulatozrnné rýže
  • špetku soli
  • moučkový cukr
  • třešňovou omáčku (třešňový rozvar)
  • 1 kelímek plnotučné smetany na šlehání

Jak na to?

V mléce se špetkou soli a rozkrojeným vanilkovým luskem uvařte rýži do husté kaše. Zhruba po hodině vaření na nejnižším stupni a za občasného míchání stáhněte kaši z plotny a vyjměte vanilkový lusk. Z něj nožem vyškrábněte zbylá semínka a přidejte je do kaše. Doslaďte dezert vanilkovým a moučkovým cukrem podle chuti a kromě malé hrsti na zdobení vmíchejte nasekané mandle. Takto nachystanou kaši nechte vychladnout a mezitím si vyšlehejte smetanu, která by neměla být zcela tuhá. Smetanu opatrně vmíchejte do vychlazené kaše a přidejte i jednu celou mandličku. Dezert servírujte vychlazený, posypaný sekanými mandlemi a přelitý ohřátou třešňovou omáčkou.

Přejeme dobrou chuť!

PS: Pokud vás baví dánské vánoční recepty, vyzkoušejte taky smažené kuličky Æbleskiver – nebudete litovat!

Vyzkoušejte taky recept na Ris ala mande - nebudete litovat!

 

Nakoukněte na nádobí, se kterým nebude mít vaše vánoční stolování chybu:

Líbil se vám článek?
Sdílejte ho s přáteli!