Teploty stoupají, sluníčko začíná ukazovat svou sílu a my máme potřebu být čím dál víc venku – ideální čas vytáhnout doplňky na servírování, pozvat rodinu nebo přátele a oslnit je lahodnými tapas dobrotami! V dnešním článku načerpáte inspiraci na recepty na tapas, kterými svým známým rozhodně uděláte chutě. Tak pojďme na to!
Tapas
Víte, co je to tapas? Tapas vzniklo ve Španělsku, kde je tato forma pohoštění velmi oblíbená. Jedná se o drobné občerstvení, které se naservíruje na stůl a každý si může vzít, na co má zrovna chuť. Ve Španělsku je zvykem často pořádat rodinné i přátelské oslavy a tapas, ať už teplé nebo studené, je ústředním bodem. Nesmí chybět ani lahodné víno, které chuť těchto dobrot ještě pozvedne.
Tipy na tapas
- nakládané a plněné olivy
- nakrájené klobásy a salámy
- mini opečené bagetky s rajčaty a mozzarellou
- mini pizzy
- mini řízečky
- špízy s olivou, sýrem a sušenou šunkou
- špízy s masem a zeleninou
- nakrájené sýry
- plněné papričky krémovým sýrem
- pečené malé brambory s domácím dipem
3 recepty na výborné tapas
Špízy se sušenou šunkou a melounem
Budete potřebovat:
- mini mozzarelly
- čerstvou bazalku
- sušenou šunku
- žlutý meloun Cantaloupe
- balzamikové glazé
- napichovátka
Postup:
Tyto špízy budete mít hotové raz dva! Stačí si vydloubnout kuličku z melounu, například dávkovací lžičkou nebo klasickou lžičkou a pak už jen vrstvit meloun, šunka, bazalka, mozzarella. Vše nakonec na talířku nebo prkénku zakápnete balzamikovým glazé a máte hotovo! Je to lahůdka!
Mini hamburgery s domácími hranolkami
Budete potřebovat:
- bulky na mini burgery
- ledový salát nebo rukola
- mleté maso na hamburgery
- ochucenou majonézu
- sýr cheddar
- brambory
- ochucenou hořčici
Postup:
Tohle tapas je nejlepší připravit, jak dorazí hosté. Protože domácí hranolky by měly být krásně křupavé a teplé a to stejné platí i o hamburgerech. Nejprve nakrájejte brambory na hranolky, umyjte ve studené vodě a osušte papírovou utěrkou. Můžete je také na chvíli předvařit a poté postupovat v přípravě. Takhle osušené brambory můžete usmažit ve vrstvě oleje nebo je obalte ve směsi oleje, mačkaného česneku, soli a sladké papriky a dejte péct do trouby na 200 °C cca na 25 minut dozlatova. Připravené hranolky poté servírujte v malých skleničkách s pečicím papírem a podávejte například s ochucenou hořčicí.
Mleté maso ochuťte dle libosti nebo kupte už předpřipravené a dochucené. Stačí ho pak opéct na grilu, kam si dejte na chvíli i lehce opéct rozkrojenou bulku. Bude pak křupavější. No a pak už jen do bulky vrstvíte to, co máte rádi. Například rukolu, ochucenou majonézu, maso, na něj plátek sýra a opět majonézu. Přidejte, na co máte chuť. 🙂 Garantujeme vám, že se po nich jen zapráší!
Obložené prkénko
Budete potřebovat:
- několik druhů tvrdých sýrů
- sušenou šunku
- mini klobásky
- salámy
- plněné olivy
- slané krekry
- mini nakládané okurky
- papričky plněné sýrem
- ovoce
- oříšky
- servírovací prkénko
Postup:
Pozvali jste si kamarády jen „na skleničku“? Ideální příležitost připravit jako tapas obložené prkénko. Každý si vezme, co má rád a bude uždibovat v průběhu večera. Na prkénko stačí nepravidelně naskládat vše, co máte rádi. Plněné olivy, papričky plněné sýrem a mini okurky doporučujeme dát do malých mističek a kolem nich začít skládat sýry, salámy, oříšky a třeba hrozny. Doporučujeme na prkénko přidat také slané krekry, které krásně doplní jednotlivé suroviny. Pokud chcete, můžete vedle nakrájet i čerstvou bagetku. U tohoto tapas je důležité, aby bylo prkénko skutečně zaskládané surovinami.
Máte i vy nějaké oblíbené dobrůtky, na které nedáte v létě dopustit? Napište nám je do komentáře.
Přejeme krásné léto plné nezapomenutelných večerů s přáteli
Michaela a Bella Rose