Teploty stoupají, sluníčko začíná ukazovat svou sílu a my máme potřebu být čím dál víc venku – ideální čas vytáhnout doplňky na servírování, pozvat rodinu nebo přátele a oslnit je lahodnými tapas dobrotami! V dnešním článku načerpáte inspiraci na recepty na tapas, kterými svým známým rozhodně uděláte chutě. Tak pojďme na to!

večerní posezení s tapas

Tapas

Víte, co je to tapas? Tapas vzniklo ve Španělsku, kde je tato forma pohoštění velmi oblíbená. Jedná se o drobné občerstvení, které se naservíruje na stůl a každý si může vzít, na co má zrovna chuť. Ve Španělsku je zvykem často pořádat rodinné i přátelské oslavy a tapas, ať už teplé nebo studené, je ústředním bodem. Nesmí chybět ani lahodné víno, které chuť těchto dobrot ještě pozvedne.

tipy na tapas

Tipy na tapas

  • nakládané a plněné olivy
  • nakrájené klobásy a salámy
  • mini opečené bagetky s rajčaty a mozzarellou
  • mini pizzy
  • mini řízečky
  • špízy s olivou, sýrem a sušenou šunkou
  • špízy s masem a zeleninou
  • nakrájené sýry
  • plněné papričky krémovým sýrem
  • pečené malé brambory s domácím dipem

3 recepty na výborné tapas

Špízy se sušenou šunkou a melounem

tapas špízy

Budete potřebovat:

Postup:

Tyto špízy budete mít hotové raz dva! Stačí si vydloubnout kuličku z melounu, například dávkovací lžičkou nebo klasickou lžičkou a pak už jen vrstvit meloun, šunka, bazalka, mozzarella. Vše nakonec na talířku nebo prkénku zakápnete balzamikovým glazé a máte hotovo! Je to lahůdka!

Mini hamburgery s domácími hranolkami

mini burgery tapas

Budete potřebovat:

  • bulky na mini burgery
  • ledový salát nebo rukola
  • mleté maso na hamburgery
  • ochucenou majonézu
  • sýr cheddar
  • brambory
  • ochucenou hořčici 

Postup:

Tohle tapas je nejlepší připravit, jak dorazí hosté. Protože domácí hranolky by měly být krásně křupavé a teplé a to stejné platí i o hamburgerech. Nejprve nakrájejte brambory na hranolky, umyjte ve studené vodě a osušte papírovou utěrkou. Můžete je také na chvíli předvařit a poté postupovat v přípravě. Takhle osušené brambory můžete usmažit ve vrstvě oleje nebo je obalte ve směsi oleje, mačkaného česneku, soli a sladké papriky a dejte péct do trouby na 200 °C cca na 25 minut dozlatova. Připravené hranolky poté servírujte v malých skleničkách s pečicím papírem a podávejte například s ochucenou hořčicí.

Mleté maso ochuťte dle libosti nebo kupte už předpřipravené a dochucené. Stačí ho pak opéct na grilu, kam si dejte na chvíli i lehce opéct rozkrojenou bulku. Bude pak křupavější. No a pak už jen do bulky vrstvíte to, co máte rádi. Například rukolu, ochucenou majonézu, maso, na něj plátek sýra a opět majonézu. Přidejte, na co máte chuť. 🙂 Garantujeme vám, že se po nich jen zapráší!

Obložené prkénko

obložené prkénko

Budete potřebovat:

  • několik druhů tvrdých sýrů
  • sušenou šunku
  • mini klobásky
  • salámy
  • plněné olivy
  • slané krekry
  • mini nakládané okurky
  • papričky plněné sýrem
  • ovoce
  • oříšky
  • servírovací prkénko

Postup:

Pozvali jste si kamarády jen „na skleničku“? Ideální příležitost připravit jako tapas obložené prkénko. Každý si vezme, co má rád a bude uždibovat v průběhu večera. Na prkénko stačí nepravidelně naskládat vše, co máte rádi. Plněné olivy, papričky plněné sýrem a mini okurky doporučujeme dát do malých mističek a kolem nich začít skládat sýry, salámy, oříšky a třeba hrozny. Doporučujeme na prkénko přidat také slané krekry, které krásně doplní jednotlivé suroviny. Pokud chcete, můžete vedle nakrájet i čerstvou bagetku. U tohoto tapas je důležité, aby bylo prkénko skutečně zaskládané surovinami.

letní servírování tapas

Máte i vy nějaké oblíbené dobrůtky, na které nedáte v létě dopustit? Napište nám je do komentáře.

Přejeme krásné léto plné nezapomenutelných večerů s přáteli

Michaela a Bella Rose

 

Tyhle pomocníky při servírování tapas určitě oceníte

Líbil se vám článek?
Sdílejte ho s přáteli!