Už brzy začne vánoční pečení! U nás doma máme nejraději linecké, vanilkové rohlíčky a perníčky. A právě perníčky jsou pro mne každý rok novou výzvou. Snažím se nezůstávat jen u zavedených vzorů, ale zkouším nové techniky, kombinace a zdobení. Některé perníčky si zdobí naše děti, s některými si hraji sama a zdobí potom například náš vánoční stromeček. Zajímalo mne, jestli by při pečení perníčků bylo možné využít embosované válečky Goody Woody. Na sušenky nebo linecké jsou úplně skvělé. Ale je možné je použít i na perníčky? Nezanikne vytlačený vzor při pečení, když perníček nabyde?
Po otestování mohu říct, že i perníčky mohou být díky válečkům originální a krásné. Jediné, co jsem musela ve svém receptu změnit, je množství jedlé sody, která plní funkci kypřicího prášku. Musela jsem jí dát do těsta opravdu jen špetku.
RECEPT NA PERNÍČKY
Potřebujeme:
50 g Hery
100 g medu
3 vejce
250 g cukru moučka
špetka jedlé sody
perníkové koření
630 g hladké mouky
1-2 lžíce kakaa
Postup
Heru a med společně rozpustím a nechám vychladnout. Vajíčka, cukr moučku, špetku jedlé sody a perníkové koření smíchám a ušlehám, poté přidám vychladlé máslo s medem. Následně smíchám hladkou mouku s 1-2 lžícemi kakaa a přidám ke zbytku ingrediencí. Pak už jen na vále zpracuji těsto, aby bylo dobře smísené.
Těsto vyválím nejprve hladkým válečkem na silnější placku. Poté placku přejedu válečkem embosovaným. Ten je vhodné nejprve zlehka posypat moukou, aby se na něj těsto nelepilo a nezůstávalo ve vzoru. Jedu pomalu a tlačím.
Aby vynikl vytlačovaný vzor, zvolila jsem pro perníčky větší velikost vykrajovátek.
Perníčky peču na plechu vyloženém pečicím papírem přibližně 3-4 minuty při teplotě 170 stupňů.
Po vytažení je obvykle potírám vajíčkem. V případě embosovaných perníčků jsem vajíčko nepoužila, zalepilo by totiž vytlačený vzor a ten by už tak hezky nevynikal. Pokud chci perníčky použít k zavěšení na stromeček, udělám si do nich ihned po vytažení z trouby pomocí špejle dírky.
Embosované perníčky vypadají ozdobně už samy o sobě. Jsou proto výborným řešením pro ty, kteří si netroufají na zdobení polevou. Mohou zůstat čisté.
Pokud je chceme mít dekorované i polevou, umícháme si ji z 1 bílku, 1 lžičky citronové šťávy a 150 g moučkového cukru (prosátého na jemném sítku). Zdobičkou nebo sáčkem poté doplním perníček jemným zdobením.
Ať se pečení daří a vůně Vánoc přinese do vašich domovů příjemnou atmosféru.
Alena Chovancová a Bella Rose
www.tvorive-vecery.cz
www.facebook.com/tvoriveveceryvhavirove