X

Recept na výbornou vánoční štólu, který musíte vyzkoušet!

Štědrý den se nezadržitelně blíží a vy už pomalu začínáte péct první cukroví? Pokud byste letos rádi vyzkoušeli nový recept, nebo naopak zkusili obměnu vánočky, pak pro vás máme jeden lahodný od blogerky Katky z blogu Na vidličku! Výbornou tvarohovou vánoční štólu zkrátka letos musíte vyzkoušet a jestli vy ne, tak my teda určitě.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 150 g cukru krystal
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 250 g měkkého tvarohu, ve vaničce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • kůra z 1/2 citrónu, jemně nastrouhaná
  • 150 g másla, změklého
  • 100 g mandlových plátků
  • 50 g kandovaného ovoce
  • 50 g rozinek, předem namočených v rumu
  • 50 g másla, rozpuštěného
  • moučkový cukr s vanilkou

Postup

V míse smícháme mouku, kypřící prášek, cukr a sůl. Vajíčka prošleháme s tvarohem, vanilkou a citrónovou kůrou. Spolu s máslem nakrájeným na tenké plátky je přidáme k sypkým surovinám a v mixéru s hnětacím hákem nebo ručně na vále uhněteme hladké sto. Poté do něj zapracujeme mandle, kandované ovoce a rozinky a necháme ho asi 20 minut odpočinout, přikryté utěrkou.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Na lehce pomoučněném vále vyválíme plát asi 2-3 centimetry vysoký. Po delší straně ho přehneme a vzniklou štólu přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme zhruba 50 minut. Pokud zlátne příliš rychle, přikryjeme ji alobalem.

Tip: Štóla má tvarem připomínat malého Ježíška zabaleného v zavinovačce, proto se někdy dovnitř dává váleček z marcipánu a těsto se přes něj přehne z obou stran.

Ještě horkou štólu ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem a hustě posypeme moučkovým cukrem.

Štolu můžeme ihned podávat nebo ji vychladlou důkladně zabalíme do alobalu a necháme uležet v chladu a suchu (ve spíži nebo ve sklepě), klidně i několik týdnů.

A co si pečete k Vánocům vy? Štólu nebo vánočku? Dejte nám vědět do komentářů a pro další lahodné recepty mrkněte ke Katce na blog.

Krásné předvánoční dny přeje

Katka, MichaelaBella Rose

 

Při vánočním pečení se vám bude hodit pár kousků ♥

Michaela Urbánková:

Zobrazit komentáře (1)

  • Moc děkuji za recept, dnes upečeno a už je nakrojeno a polovina snědená. Říká se, že se má štola nechat rozležet nějaký ten den, nevím jestli i tato. U nás určitě nezbude. Povedla se skvěle a krásně se povedlo i těsto.

Mohlo by se vám líbít