Štědrý den se nezadržitelně blíží a vy už pomalu začínáte péct první cukroví? Pokud byste letos rádi vyzkoušeli nový recept, nebo naopak zkusili obměnu vánočky, pak pro vás máme jeden lahodný od blogerky Katky z blogu Na vidličku! Výbornou tvarohovou vánoční štólu zkrátka letos musíte vyzkoušet a jestli vy ne, tak my teda určitě.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 150 g cukru krystal
- špetka soli
- 2 vejce
- 250 g měkkého tvarohu, ve vaničce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- kůra z 1/2 citrónu, jemně nastrouhaná
- 150 g másla, změklého
- 100 g mandlových plátků
- 50 g kandovaného ovoce
- 50 g rozinek, předem namočených v rumu
- 50 g másla, rozpuštěného
- moučkový cukr s vanilkou
Postup
V míse smícháme mouku, kypřící prášek, cukr a sůl. Vajíčka prošleháme s tvarohem, vanilkou a citrónovou kůrou. Spolu s máslem nakrájeným na tenké plátky je přidáme k sypkým surovinám a v mixéru s hnětacím hákem nebo ručně na vále uhněteme hladké těsto. Poté do něj zapracujeme mandle, kandované ovoce a rozinky a necháme ho asi 20 minut odpočinout, přikryté utěrkou.
Troubu předehřejeme na 170 °C. Na lehce pomoučněném vále vyválíme plát asi 2-3 centimetry vysoký. Po delší straně ho přehneme a vzniklou štólu přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme zhruba 50 minut. Pokud zlátne příliš rychle, přikryjeme ji alobalem.
Tip: Štóla má tvarem připomínat malého Ježíška zabaleného v zavinovačce, proto se někdy dovnitř dává váleček z marcipánu a těsto se přes něj přehne z obou stran.
Ještě horkou štólu ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem a hustě posypeme moučkovým cukrem.
Štolu můžeme ihned podávat nebo ji vychladlou důkladně zabalíme do alobalu a necháme uležet v chladu a suchu (ve spíži nebo ve sklepě), klidně i několik týdnů.
A co si pečete k Vánocům vy? Štólu nebo vánočku? Dejte nám vědět do komentářů a pro další lahodné recepty mrkněte ke Katce na blog.
Krásné předvánoční dny přeje
Katka, Michaela a Bella Rose
Zobrazit komentáře (1)
Moc děkuji za recept, dnes upečeno a už je nakrojeno a polovina snědená. Říká se, že se má štola nechat rozležet nějaký ten den, nevím jestli i tato. U nás určitě nezbude. Povedla se skvěle a krásně se povedlo i těsto.