Ke kuchyni jsem tíhla už od malička, moje první vzpomínka je, jak potajmu vyrábím ulepená karamelová lízátka. Následovalo trochu povedenější období pečení a vaření podle dětských obrázkových kuchařek (sušenky Dulíka, Bubíka a Kulíka jsme vozili na každý výlet), později jsem vášnivě studovala recepty v prvorepublikových kuchařkách a prošla si i „instantním“ obdobím v kolejní kuchyňce na vysoké škole. Nakonec jsem zakotvila ve vlastním bydlení, koupila si vysněný červený Kitchen Aid a vrhla se na opravdové pečení.

Pamatuju se, jak jsem tehdy poprvé nahlédla do světa food blogů a zůstala úplně paf. Ty úžasné fotky a lákavé recepty mě úplně okouzlily. Nejdříve jsem se jen kochala výtvory ostatních, postupně převážila touha něco takového sama zkusit. Založila jsem si blog www.navidlicku.com a pustila se do toho. Zjistila jsem, že je to dřina, že nejde jen postavit talíř na stůl a cvaknout fotku mobilem, že psaní receptu vyžaduje spoustu úsilí, aby byl recept srozumitelný pro ostatní. Vlastně se to všechno stále učím a to mě na tom baví, že se neustále můžu zlepšovat a posouvat dál. Na mém blogu najdete různé druhy sladkého, od makronek přes cupcakes až po kynuté buchty, ovšem mojí největší vášní jsou dorty. Těší mě, když mým blízkým chutná a když můj blog inspiruje další a další lidi k pečení.

Poslední dobou ráda a často peču bábovku. Klasický nedělní moučník, který jsem nikdy moc nemusela, protože byl pro mne synonymem suché a drobivé buchty. Moje bábovka je ale nadýchaná a vláčná. Taková, která se vždycky povede. Taková, jakou si zamilujete. A nejen v neděli.

Ingredience

(velká forma na bábovku*)

250 g másla, změklého
300 g cukru krystal
6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
400 g bílého jogurtu (ideálně řeckého typu)
400 g hladké mouky
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
2 lžíce kakaa na vaření

*na menší formu jako je na fotce bude stačit ½ těsta

Postup

V míse šleháme máslo s cukrem, až zesvětlá a nabude na objemu, trvá to minimálně 5 minut. Poté po jednom zašleháme žloutky a vešleháme i jogurt. Nakonec pomalu zapracujeme mouku, kypřící prášek a sůl, vymícháme hladké těsto. Bílky ušleháme na tuhý sníh a natřikrát je stěrkou opatrně vmícháme do těsta. To si poté rozdělíme na dvě poloviny a jednu obarvíme kakaem (opět ho opatrně vmícháme stěrkou).

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní nejdříve světlé a poté i tmavé těsto a několikrát ho projedeme špejlí, aby se obě barvy lehce promísily. Pečeme dozlatova, zhruba 50-60 minut. Doba pečení záleží na velikosti a druhu formy, pokud do středu bábovky zapíchneme špejli a vytáhneme ji suchou, bez vlhkých drobečků, je upečeno. Během pečení můžeme bábovku přikrýt alobalem, aby se navrchu nepřipálila. Necháme ji ve formě lehce zchladnout, poté vyklopíme na drátěnou mřížku.

Tip: Bábovka musí nejen dobře chutnat, ale také krásně vypadat. Jen tak se bude vyjímat na vašem svátečním stole. S formou Nordic Ware jistě sklidíte obdiv všech strávníků. Navíc se bábovka snadno vyklápí, stačí formu důkladně vymazat máslem a vysypat hrubou moukou. I netradiční tvar bábovky zůstane dokonalý a přitom rovnoměrně upečený, a to i v nejmenším detailu.

Dobrou chuť přeje

Katka alias navidlicku.comBella Rose

Pusťte se do pečení!

Líbil se vám článek?
Sdílejte ho s přáteli!