Všimla jsem si, že každý rok, když jezdíme do adventního Dánska, potkáme tam opravdu plno tradičních vánočních dobrot, které se připravují speciálně pro tento čas. Nejen výborná jídla a dezerty, ale najdete tu i tradiční vánoční nápoje. V Dánsku jsem se naučila, že i tato vánoční pitíčka je hezké zahrnout do rodinných tradic a celý rok se na ně těšit. Nemusí to být nutně alkoholické nápoje, stačí si speciálně vánočně nazdobit i obyčejné kakao se šlehačkou, nejlépe do oblíbeného vánočního hrníčku. Uvidíte, že adventní nálada se dostaví téměř okamžitě. Anebo máte chuť vyzkoušet něco úplně nového?
Objevte vánoční koktejl Ris ala mande
Letos jsem pro vás jako novou inspiraci vymyslela takový náš „signature vánoční koktejl Bella Rose“, který je inspirovaný mým oblíbeným vánočním dezertem Ris ala Mande. Dá se připravit i v nealkoholické verzi a je to napůl koktejl a napůl i takový dezert. Pokud ho připravujete pro více lidí, dejte na dno jedné skleničky celou mandli a kdo ji najde, může vyhrát malou cenu – stejně, jako se to dělá u dezertu Ris ala mande.
Co budete potřebovat:
- 2-3 cl bílého rumu
- 2 cl amaretta (u nealkoholické verze lze nahradit mandlovým sirupem Monin nebo mandlovým aroma)
- 2-3 cl vanilkového sirupu (např Monin nebo náš oblíbený je od Nicolas Vahé)
- 2 cl smetany
- 3 cl rýžového mléka
- semínka z jednoho vanilkového lusku
- kostky ledu (do šejkru doporučujeme drcený led)
Na ozdobu:
- plátky mandlí (popř jedna celá)
- třešňový sirup (lze nahradit např šťávou z třešňové nebo višňové marmelády)
- rozmrazené třešně nebo višně
Postup:
V šejkru (nebo mixéru) smíchejte všechny ingredience a protřepejte důkladně na hladký kompaktní koktejl. Nalijte do skleniček a ozdobte kapkami třešňového nebo višňového sirupu a plátky mandlí. Do jedné ze skleniček můžete dát na dno celou mandli a zahrát si soutěž, kdo ji najde. Podávejte s oblíbeným vánočním playlistem.
Vyzkoušejte nefalšovaný dánský gløgg
Na trzích nebo v restauracích v Dánsku všude najdete také tradiční vánoční gløgg nebo horkou čokoládu se skořicí. Zkoušeli jste ale někdy pravý skandinávský gløgg s kardamomem dělat i doma? Jestli ne, tak jsem pro vás připravila jednoduchý návod.
Co budete potřebovat:
- 1 lahev červeného vína (můžete použít i bílé)
- 50-150 ml vodky
- 2-5 hřebíčků
- 2-4 ks celé skořice
- 1/2 – 1 lžičku kardamomu
- cukr podle chuti
- 1 vanilkový cukr
- plátky mandlí
- hrst rozinek
- podle chuti můžete přidat i oloupaný zázvor nebo kůru z pomeranče
Postup:
Všechny ingredience společně svaříte v hrnci stejně jako tradiční český svařák nebo punč. Gløgg pak podáváte v hrnečku nebo varné sklenici společně s rozinkami a sekanými mandlemi.
Přeji dobrou chuť a příjemné lenošení s vánočním pitíčkem v ruce 🙂
Martina Svadbíková