Začal podzim, všechno se krásně zbarvuje do červených a oranžových tónů, ráno na vás za okny čeká mlha a vy se nemůžete dočkat volných víkendů. Po procházce vám určitě vyhládne, co takhle si upéct podzimní mňamku, kterou ohromíte celou rodinu? Jeden takový podzimní recept tu pro vás máme od šikovné blogerky Katky z blogu Na vidličku. Dnes si upečeme čokoládovo-dýňový cheesecake!
Čokoládovo-dýňový cheesecake
Ingredience
(kulatá forma o průměru 25 cm)
Korpus
300 g kakaových máslových sušenek
150 g másla, rozpuštěného
Náplň
400 g čerstvého smetanového sýra
250 g mascarpone
200 g zakysané smetany
250 g dýňového pyré*
80 g cukru krystal
3 vejce
3 lžíce hladké mouky
špetka soli
100 g kvalitní čokolády
*Příprava dýňového pyré je jednoduchá. Dýni Hokkaidó rozpůlíme, vydlabeme a nakrájíme na klínky. Ty lehce potřeme olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C doměkka, cca 15-20 minut. Necháme vychladnout a rozmixujeme.
Postup
Kulatou otevírací formu vyložíme pečícím papírem (pouze dno). Sušenky rozdrtíme najemno a smícháme s rozpuštěným máslem. Poté je prsty nebo lžící natlačíme na dno formy a rovnoměrně upěchujeme. Dáme na 10 minut do lednice vychladit.
Mezitím si připravíme krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky dohladka vyšleháme sýr, mascarpone, zakysanou smetanu, dýňové pyré a cukr, po jednom zašleháme vajíčka, mouku a sůl. Zhruba 1/3 krému smícháme s rozpuštěnou čokoládou, oba krémy střídavě nalijeme na vychlazený korpus a špejlí vytvoříme mramorování.
Troubu předehřejeme na 150 °C. Formu dáme na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam jsme nalili vroucí vodu. Cheesecake pečeme 65 minut. Poté ho necháme hodinu odpočívat ve vypnuté troubě, tím dojde k postupnému vyrovnání teplot a cheesecake nepopraská. Nakonec ho vychladíme v lednici, nejlépe přes noc. Na vychlazený cheesecake nalijeme polevu ze slaného karamelu (viz níže).
Slaný karamel
140 g cukru krystal
50 ml vody
80 ml smetany na šlehání
1 lžíce másla
1/2 lžičky soli
Do hlubšího rendlíku nasypeme cukr, zalijeme vodou a dáme vařit na mírný plamen. Voda se bude postupně odpařovat a cukr karamelizovat. Jakmile začne zlátnout, ohřejeme si smetanu téměř k bodu varu. Hotový karamel odstavíme ze sporáku a ihned do něj za stálého míchání metličkou vlijeme horkou smetanu. Směs nejdříve hodně vzkypí a bude bublat, opatrnost a chňapky jsou na místě, ale po chvilce míchání budeme mít krásně hladký krém. Vmícháme máslo a sůl, karamel přelijeme do skleničky a necháme lehce zchladnout.
Držíme palce, ať se vám recept povede a ať vám chutná!
Krásné podzimní dny
přeje Katka, Michaela a Bella Rose.