Věděli jste, že se v květnu kromě všech možných májových svátků a významných výročí slaví také jeden speciální a zvláště sympatický den? Teď by měly zpozornět hlavně všechny věčné dietářky i jejich okolí! 6. května totiž můžete s čistým svědomím zapomenout na počítání kalorií a zeleninové saláty.
Den nediet je třeba oslavit a alespoň jednou v roce si náležitě osladit život.
Pro inspiraci vám přinášíme recept na úžasně lahodný a hříšně sladký dezert od francouzského šéfkuchaře Nicolase Vahé. Možná už jeho delikatesy znáte z našeho sesterského e-shopu Nordic Day. Nicolas si před sedmi lety splnil svůj velký sen a přivedl na svět vlastní značku kulinářských specialit. Krásné designové obaly ukrývají množství lahodných pochoutek a mnohdy neobvyklých chuťových kombinací a vůní. Nicolasovy delikatesy i kuchyňské doplňky můžete nově objevovat i na e-shopu Bella Rose. Tak s chutí do toho!
A teď už slíbený recept na lahodný Nicolasův dezert:
Sněhový koláč s oříšky a lesním ovocem
Doba přípravy: cca 120 min
Množství: pro 8 osob
Ingredience:
- 5 vaječných bílků
- 225 g moučkového cukru
- 2 čajové lžičky vanilkového cukru
- 2 skleničky směsi (cca 4 dl) opražených lískových oříšků, mandlí a datlí (můžete nahradit posypkou na salát s fíky, oříšky a rozinkami nebo použít mix oříšků s exotickým ovocem od Nicolase Vahé)
- ½ l plnotučné smetany
- 1 vanička jahod
- 1 vanička červeného rybízu
- 1 vanička ostružin
- 1 vanička malin
- ½ sklenice (cca 150 g) citronového džemu (nebo zkuste rebarborový džem se zázvorem)
Postup:
1. Z vaječných bílků a obou cukrů vyšlehejte tuhý sníh. Do sněhu opatrně vmíchejte ořechovou směs.
2. Dva plechy vyložte pečícím papírem a podle talíře obkreslete na jeden plech dva a na druhý plech jeden pravidelný kruh. Do každého kruhu rovnoměrně naneste sněhovou směs a nechte v troubě péct asi 1 až 1 ½ hodiny na mírnou teplotu (asi 120 °C). Sníh je třeba hlídat, aby příliš nezhnědl. Hotové sněhové korpusy nechte vychladnout.
3. Mezitím si ze smetany připravte tuhou šlehačku.
4. Vychladlý sněhový korpus přeneste na servírovací talíř, potřete 1/3 ušlehané smetany a navrch přidejte třetinu ovocné směsi a citronového džemu. Postup opakujte ještě dvakrát, dokud nebudete mít tříposchoďový sněhový koláč se směsí lahodného lesního ovoce.
Přejeme vám dobrou chuť a (ne)dietám zdar!