Také tak zbožňujete zimní podvečery? Vůně vánočního punče se line náměstím, všude je spousta světýlek, lidé se chumlají do teplých šálů a tulí se k sobě navzájem, a když se nám poštěstí, padají k tomu všemu z nebe veliké huňaté vločky. A co teprve, když se pak vrátíme promrzlí domů, zapálíme krb, natáhneme si oblíbené pletené ponožky a uvelebíme se po boku našich nejmilejších k oblíbené pohádce. Přesně na takové chvilky pohody a klidu se mnohdy těšíme celý rok! Tak co si tu vánoční atmosféru ještě krapet vylepšit – třeba poctivou horkou čokoládou s bonbonky marshmallows v krásném vánočním hrníčku, anebo oblíbenou kávou s kapkou vanilkového sirupu?
Ke zdobení stromečku
Vánoce jsou plné důvěrně známých vůní, které nás dokážou v mžiku přenést v čase zpátky do dětství. Jednou z jich je i vůně jehličí – tu v Bella Rose naprosto zbožňujeme! A když je Štědrý den ještě daleko, konejšíme se alespoň svíčkami Skandinavisk, které by svou autentickou vůní překvapily i les samotný… Zdobení vánočního stromečku se u nás rozhodně neobejde bez poctivého svařáku – nejraději máme ten klasický z červeného vína ovoněného hřebíčkem, skořicí, badyánem a pomerančovou kůrou.
A co by to bylo za vánoční dýchánek bez pořádných vánočních hrníčků! Ať už si pro horký nápoj zvolíte ten minimalisticky s nápisem December, originální s „vyšívanou“ sněhovou vločkou, anebo něžný s jelenem, zkuste se na pár vteřin zastavit a každý doušek si naplno vychutnat. Vánoce jsou přeci ten nejlepší čas na to, abychom alespoň na chvilku pronikli do tajů hygge radovánek.
Při pečení cukroví
Pečení cukroví nemusí být jenom nudnou položkou na vašem předvánočním seznamu. Stačí mít ty správné vánoční formičky, nápaditý embosovaný váleček, kvalitní hudební doprovod (zkuste si klasické vánoční vypalovačky oživit nějakým novodobějším kouskem) – a pár malých pomocníčků k ruce, a hned se z pečení cukroví stane nový oblíbený rodinný rituál. Za dobře odvedenou práci se nezapomeňte náležitě odměnit – třeba domácím vaječným likérem.
Tipy na vánoční playlist:
- Baby it´s cold outside – Idina Menzel
- White is in the Winter Night – Enya
- Jingle Bell Rock – Bobby Helms
- Mistletoe And Wine – Cliff Richard
- Feliz Navidad – Jose Feliciano
- Angels We Have Heard On High – Piano Guys
- Modlitba – Vojtěch Dyk
- Nu tändas tusen juleljus
- Vinterhamn – Helen Sjöholm
K pohádce
Vánoce začínají a končí u rodiny a přátel. Při každodenním shonu se s našimi milovanými vídáme jen zřídka a málokdy si najdeme čas na nějakou tu ryze rodinnou chvilku. Pojďme si to tedy během svátků jaksepatří vynahradit! Ideální příležitostí pro rodinnou pospolitost jsou pohádky. Ať už budete louskat oříšky s Marfuškou, přebírat hrách a čočku s Popelkou, anebo dáte raději přednost staré dobré Lásce nebeské, jedno je jisté, s pořádným šálkem horké čokolády s marschmallow bonbonky a karamelovým sirupem bude o jedinečný zážitek postaráno!
Horká čokoláda s marshmallows
Ingredience:
- 2 konzervy kokosového mléka
- 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 125 g nasekané tmavé čokolády
- 12,5 g kakaa holandského typu
- strouhaný kokos
- šlehačka
- malé marshmallows bonbonky na ozdobení
- karamelový sirup
Postup:
1. Předehřejte si troubu na 100 °C. Na mírném plameni v hrnci vhodném do trouby promíchejte kokosové a kondenzované mléko, přidejte špetku soli, na kousky nakrájenou čokoládu a kakao. Vzniklou směs přiklopte pokličkou a dejte do vyhřáté trouby na 2 hodiny pomalu péct. Každých 15 minut promíchejte.
2. Mezitím si na mírném plameni opražte nasucho kokos dozlatova. Před podáváním potřete okraje hrníčků medem a obalte je v praženém kokosu.
3. Nalijte do hrnečků horkou čokoládu, přidejte šlehačku spolu s porcí marshmallows a na závěr dozdobte karamelovým sirupem.
Pohádkový tip: Pokud se poohlížíte po pohádce s poctivou severskou atmosférou, určitě si nenechte ujít tu O dívce, která šlápla na chléb. Sympatický předvánoční příběh na motivy Hanse Christiana Andersena režíroval Jiří Strach. Hlavní hrdinkou je malá Gita, která žije na chudé kodaňské periférii a sní o tom, že z ní jednou bude urozená dáma. Musíme vás ale varovat – jak už to tak u dánských příběhů bývá, jsou plné dobrot. A tak si k pohádce raději preventivně nachystejte něco dobrého na zub!
Na vánoční procházce
Není nad to vidět o Vánocích rozzářená dětská očka. Už jen pro ty malé nezbedy stojí za to udělat Vánoce nezapomenutelnými – aby pak mohli s láskou předávat tu krásnou atmosféru a hřejivé rodinné chvilky dalším a dalším generacím… Až se jednou ohlédnou zpátky, spíše jako nové autíčko nebo panenku si vybaví momenty, kdy pod talířem našli kapří šupinu, tatínek rozkrojil jablíčko, maminka připravila svoji pověstnou vánočku a celá rodina se vypravila na tradiční vánoční procházku.
Štědrovečerní toulky přírodou jsou přímo magické. Zkuste si i vy letos zkrátit nekonečné čekání na Ježíška malým výletem do lesa. A nezapomeňte na vánoční výslužku pro zvířátka! Kromě oříšků, jablíček a lojových kuliček pro ptáčky vám přijde vhod také termoska s horkým čajem. Vyzkoušet můžete třeba vynikající čaj Christmas Brownie s plátky mandlí, kakaovými slupkami, skořicí a úžasnou čokoládovou vůní, klasický černý čaj Homey Winter Chai Tea nebo netradiční ovocný čaj Frozen Orange Yogurt s lahodnou pomerančovou chuť zjemněnou smetanovým jogurtem a doladěnou sladkou papájou.
K pohodovým chvilkám u krbu
Vánoce jsou skvělou příležitosti k tomu, abychom si alespoň na chviličku odpočinuli od toho každodenního pracovního kolotoče. Proto se nebojte dopřát si pár regeneračních minut jen a jen pro sebe. Zapalte si krb, zabalte se do teplé dečky, uvařte si horký cider nebo chai latte – a konečně si udělejte čas na nějakou tu dobrou knížku, oblíbený časopis nebo jen tiché rozjímání – zkrátka na všechny ty oblíbené činnosti, které přes rok pro všechny povinnosti tak zanedbáváme.
Chai latte
Ingredience:
- 2 hrnky vody
- kousek čerstvého zázvoru
- 3 kousky celé skořice
- lžičku kardamomu
- lžičku hřebíčku
- 2 sáčky oblíbeného černého čaje
- 1 hrnek mléka
- med
Postup:
- Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Do vhodného hrnce dáme zázvor, vodu, mléko a koření.
- Přivedeme k varu, pak stáhneme z ohně a necháme 30 minut louhovat.
- Po půl hodině směs ohřejeme, stáhneme z ohně a přidáme čajové sáčky.
- Hrnec přiklopíme pokličkou a chai necháme 2 minuty stát.
- Přecedíme přes jemné sítko.
- Podle chuti dosladíme medem.
Přejeme vám, ať poslední pracovní dny rychle utečou a co nevidět odstartuje pořádná sváteční pohoda!
Vendula & Bella Rose