X

Naše oblíbené dobroty, které jsme ochutnali ve Skandinávii + recepty!

Při našich cestách po Skandinávii (o kterých si můžete přečíst zde) jsme měli možnost ochutnat všelijaké dobroty, na které s radostí vzpomínáme. Napadlo nás, že bychom vám vypsali naše nejoblíbenější, které si můžete rovnou zkusit vytvořit i doma! Ovšem předem upozorňujeme, že po přečtení budete mít jistojistě na něco dobrého chuť. Pokud jsme vaše chuťové pohárky snad dostatečně neuspokojili, můžete se inspirovat v knize Hygge: Fenomén útulna, kde najdete další nálož severských receptů. Připraveni? Pro jistotu si udělejte pohodlí a mějte po ruce šálek kávy, který vám trošku zažene chuť.

Gulrotkake alias mrkvový koláč

První na řadu přichází mrkvový koláč Gulrotkake, který neskutečně voní a je oblíbený po celém severu. Při jeho pečení v troubě se vám kuchyní bude linout neodolatelná vůně pomeranče, skořice a vy budete mít co dělat, abyste ho nesnědli ještě teplý.

Co budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 3 dcl moučkového cukru
  • 3 dcl hladké mouky
  • kůra z 1 pomeranče
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 polévková lžíce skořice
  • 1 čajová lžička soli
  • 2 čajové lžičky vanilkového cukru
  • 5 polévkových lžic oleje nebo rozpuštěného másla
  • 5 dcl strouhané mrkve

Rozšlehejte vejce s cukrem, přidejte mouku, skořici, sůl, vanilkový cukr, prášek o pečiva, mrkev, olej a pomerančovou kůru. Důkladně promíchejte a dejte do formy. Formu můžete použít kulatou nebo hranatou (nejčastěji se setkáte s koláčem z hranaté formy, ale pokud máte raději kulatý tvar, použijte formu kulatou). Pečte přibližně 45 – 55 minut na 180°C. Uvnitř zůstává koláč krásně vláčný, nemusíte se bát, že je nedopečený. Pokud by se vám zdálo, že koláč na povrchu rychle hnědne, můžete ho přikrýt alobalem.

Na glazuru budete potřebovat:

  • 200 g smetanového sýra Philadelphia
  • 2 čajové lžičky vanilkového cukru
  • 3 polévkové lžíce změklého másla
  • 200 g moučkového cukru (množství si můžete upravit dle chuti)

Všechny ingredience umíchejte dohromady. Koláč rozkrojte uprostřed a natřete ho krémem (pokud máte koláč nízký, pak ho natřete jen nahoře). Přikryjte druhou polovinou a natřete glazurou i vršek. Nakonec nastrouhejte mrkev a ozdobte. Dobrou chuť!

Kanelsnegle alias skořicoví šneci

Další naší oblíbenou mňamkou jsou skořicoví šneci. Byl by hřích je sem nezařadit, jsou považovány za tradiční dánské sladké pečivo. My bychom je mohli jíst každý den! Upečte si je také doma a možná zjistíte, proč je tolik milujeme. Pro ty nejlepší si ale samozřejmě musíte zajet kousek dál. A nezapomeňte si ke šnekovi dopřát i pořádný šálek kávy – ta totiž Dánskem teče proudem!

Na 12 šneků budete potřebovat:

  • 2,5 dcl studeného mléka
  • 25 g droždí
  • 1 malé vejce
  • 500 g hladké mouky
  • 75 g cukru
  • 8 g soli
  • 75 g másla
  • 6 g mletého kardamomu

Na náplň:

  • 150 g změklého másla
  • 50 g hnědého cukru
  • 50 g bílého cukru
  • 1 polévková lžíce mleté skořice

V mléce rozpusťte droždí. Přidejte vejce, mouku, cukr, sůl a kardamom a hněťte těsto, dokud nebude krásně hladké. Doporučujeme si vzít na pomoc nějakého robota pro hnětení těsta. Poté přidejte na malé kostičky nakrájené máslo a opět hněťte, dokud těsto nebude zase hladké. Těsto přikryjte a dejte na teplé místo kynout. Po zhruba hodince a půl by mělo být krásně nakynuté.

V misce smíchejte změklé máslo, cukry a skořici dohromady. Pokud se vám zdá cukru hodně, klidně uberte množství. Těsto si dejte na vál a vyválejte do obdélníku. Mělo by být asi 0,5 cm silné. Namažte na něj směs se skořicí, zamotejte a nakrájejte na 12 stejných dílků. Jednotlivé šneky naskládejte na vymazaný plech a nechte zhruba hodinku odpočívat. Pak už jen dát do vyhřáté trouby na 170 °C a péct dozlatova.

Smørrebrød na tisíc způsobů

Pokaždé, když vycestujeme do našeho oblíbeného Dánska, stavíme se na typicky dánskou mňamku – smørrebrød. Ten tam najdete na všechny možné způsoby. Jedná se o obložený žitný chleba, který je strašně výborný a dánové ho umí načančat tak, že se vám při pohledu na něj sbíhají sliny! Pokud máte v blízké době v plánu cestu do Dánska, rozhodně alespoň jeden ochutnejte, nebudete litovat.

“Rozhodně doporučuju dát si smørrebrød – dánské žitné „chlebíčky“ jsou opravdu legendární! Často je uvidíte obložené lososem, roastbeefem nebo krevetami. Já si nejvíc pochutnala na smørrebrødu, který byl obložený nakrájenou vařenou bramborou ve slupce, ředkvičkami, okurkou, posypaný pažitkou a přelitý strašně dobrou holandskou omáčkou.” říká naše nákupčí Anka.

Kolegyňky Evča s Ankou si dopřávaly smørrebrød na proskleném tržišti Torvehallerne v Kodani.

Jednoduchá obloha

  • chleba namažte máslem, na něj dejte plátek listového salátu, potřete lehce majonézou, na něj dejte na plátky nakrájeného vařeného vejce, sůl, pepř, malé krevetky, zakápněte citronem a posypte pažitkou.

Pro fajnšmekry

Smørrebrød s uzeným lososem

Na pomazánku budete potřebovat:

  • půl hrnku rozmačkaných vařených brambor
  • půl hrnku zakysané smetany
  • 1 lžíce jemně strouhaného křenu
  • 1 čajová lžička sekaného kopru
  • 1 čajová lžička nasekané petrželky
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • sůl, pepř

Plátek žitného chleba namažte pomazánkou, naskládejte plátky uzeného lososa, nakrájené ředkvičky, posypte petrželkou a dochuťte pepřem.

Smørrebrød s roastbeefem a remuládou

Na remuládu budete potřebovat:

  • 1/4 hrnku majonézy
  • 1 polévková lžíce dijonské hořčice
  • 3 polévkové lžíce nakrájených zavařených okurek
  • 1 polévková lžíce nakrájených kapar
  • 1/4 čajové lžičky kurkumy
  • sůl a pepř dle chuti

Plátek žitného chleba namažte lehce máslem, naskládejte na sebe tenké plátky roastbeefu, porci remulády a velkou porci křupavé smažené cibulky. Můžete dozdobit pažitkou, nastrouhaným křenem či jarní cibulkou.

Další naše gastronomické postřehy

Co jsme ještě stačili na našich cestách na sever postřehnout je to, že například ve Švédsku se skutečně konzumují masové kuličky ve velkém. V Dánsku mají kromě výše uvedených dobrot také oblíbeného platýze a všude se setkáte s uzeným lososem v mnoha provedeních a na všech možných jídlech. Ve zpracování ryb jsou odborníci, takže pokud budete mít možnost, určitě ochutnejte Fish & Chips nebo jiné rybí pochoutky.

Budeme rádi, když některý z našich oblíbených dobrot zkusíte a dáte nám vědět, jak to dopadlo 🙂

Spoustu upečených pochoutek a lahodné kávy

přeje Míša Bella Rose

Michaela Urbánková:
Mohlo by se vám líbít