Také s chutí sledujete food blogy, při kterých se vám sbíhají sliny? Jeden takový si dnes vezmeme na paškál i my. Vyzpovídali jsme úspěšnou food blogerku Karolínu Fourovou, která píše blog Nejez blbě. Kromě lahodných receptů a lákavých fotografií vás ale také vzdělá v informacích o potravinách, které získala při svém studiu a to se jen tak nevidí! Nahlédněte pod pokličku této sympatické blogerky.

Karolína je vystudovaná inženýrka v oboru výživy a kvality potravin.

Píšete úspěšný blog Nejez blbě. Jak jste se k tomu vlastně dostala?

První foodblogy jsem objevila asi před deseti lety a neskutečně se mi ta myšlenka líbila. Odvahu založit si ten vlastní jsem získala až čtyři roky zpět na jednom ze svých pobytů v Norsku. Tam jsem pomáhala jedné norské výtvarnici vést uměleckou kavárnu. Bylo to takové hipsterské bistro v tom pravém slova smyslu. Měli jsme tam pár domácích dortů a pekli jsme svůj kváskový chléb a všechny ty věci chutnaly tak dokonale, že k nám lidé jezdili i hodinu cesty. Říkala jsem si, že by byla škoda nenaučit takhle skvělý cheesecake i lidi u nás. Dneska patří mezi nejoblíbenější recepty u mě na blogu.

Moc mě zaujaly postřehy i praktické rady o potravinách. To se jen tak ve food blozích nevidí.

To je pravda. Mám pocit, že se nacházíme pod tlakem výživových trendů, které nemusí být vždy zcela správné a že občas zapomínáme na to, jak zachovat zdravý rozum a z jídla se nezbláznit. 🙂

Je libo snídaně? Podle receptů snadno zvládnete i například tyto vafle. Zdroj: Instagram Karolina Four

Jste vystudovaná inženýrka v oboru výživy a kvality potravin. Změnil se Váš pohled na stravování po vystudování?

Rozhodně. Během studia jsem pochopila, že každá složka stravy má svůj význam a že nemohu některou z nich vyřadit jen tak z rozmaru, což díkybohu zastavilo mé nezdravé dietní pokusy. Přestala jsem se také zabývat pouze tím, kolik má která potravina kalorií, ale začala sledovat i složení a přemýšlet o něm. Rozumět složení potravin a tomu, jak se vyrábí, je ale z části i trochu nevýhoda, některé věci si díky tomu už prostě nikdy nedáte. Zní to vtipně, ale nikdy už třeba neposnídám croissant s nutellou (smích).

Jakou pochoutku si v poslední době děláte nejčastěji?

Miluji avokádové toasty s vejcem. Celý život jsem jedla jen sladké snídaně, ale před rokem jsem objevila kouzlo těch slaných a nejraději bych je jedla každý den. Opravdu. A také zbožňuji pečené batátové hranolky s bylinkovým dipem.

Avokádový toast je jedna z nejoblíbenějších pochoutek Karolíny. Zdroj: Instagram Karolina Four

Dáváte si do nového roku nějaká předsevzetí, co se například jídla týče?

Co se týká skladby jídla, tak ne, ale ráda bych jedla více teplých obědů. Občas se přistihnu, že mi neskutečně chybí třeba bramborová kaše, protože jsem dlouho žádné takové jídlo neměla. Především bych ale v příštím roce chtěla trávit více času s rodinou a s tím souvisí i naučit se více odpočívat. To aktuálně vnímám jako své slabé stránky.

Co byste poradila ostatním, kteří by po Vánocích chtěli “jít do sebe” a zlepšit své stravování?

Nepřepálit začátek. 🙂 Pokud jste nikdy nesportovali, taky začnete nejprve chodit více pěšky a nerozhodnete se rovnou běžet maraton. S jídlem je to stejné. Pokud jste se až doteď stravovali nezdravě, nemůžete ze dne na den obrátit jídelníček o 360° a jíst pouze zeleninu a snídat ovesnou kaši, i když vlastně sladké snídaně ani nemáte rádi. Taková změna by vám dlouho nevydržela. Chce to postupné drobné změny, které vám jsou příjemné. Člověk by neměl měnit stravování s tím, že až zhubne, ta hrůza s omezováním skončí. Naopak by si měl uvědomit, že to, jak se stravoval ho přivedlo někam, kde být vlastně nechce.

Blog Nejez blbě je plný zdravých receptů, které rozhodně musíte vyzkoušet. Zdroj: Instagram Karolina Four

Kromě kuchařského umění ovládáte i food styling, který můžeme vidět nejen na Vašem blogu, ale především na Instagramu. Inspirujete se někde, nebo to máte, jak se říká, “v oku”?

Samozřejmě, že si prohlížíte kuchařku, časopis nebo vidíte nějakou fotku na instagramu a říkáte si „Jo, to je dobrý, něco podobnýho bych mohla někdy zkusit.“ Inspirace je nesmírně důležitá, ať už děláte cokoliv a hodně věcí se určitě dá odkoukat, ale bez toho, aniž byste je viděla a měla pro ně cit, by vám to časem přestalo fungovat. Přiznám se ale, že poslední rok jsem ve fázi, kdy už nemám příliš času sledovat práci ostatních, což mě trochu mrzí.

Vzhledem k tomu, že v kuchyni trávíte, předpokládám, denně spoustu času, potřebujete se obklopovat praktickými a zároveň pěknými doplňky. Bez kterého pomocníka si to v kuchyni nedovedete představit?

Budete se divit. Ačkoliv na svůj vanilkový šlehač Kitchenaid nedám dopustit, je to především krásné nádobí. Díky němu můžete jídlo servírovat s grácií a je úplně jedno, jestli to jsou špagety s rajčatovou omáčkou, které jste připravila za deset minut.

Na blogu nechyběly ani vánoční recepty. Zdroj: Instagram Karolina Four

Je nějaký styl, který u Vás doma převládá?

V Norsku jsem si zamilovala skandinávský minimalismus a byt, který jsem si v té době zařizovala, jsem přizpůsobila tomuto stylu. Cestovala jsem vždy s krosnou, takže jsem si doplňky a dekorace, jako jsou světýlka ve tvaru bavlněných kuliček, které jsem tam viděla vůbec poprvé, vozila po kouskách mezi oblečením a občas se mi i stalo, že se mi v letadle při převozu něco rozbilo. Když jsem potom objevila Bella Rose, byla jsem naprosto uchvácená tím, že všechny ty věci můžu koupit i u nás.

A otázka na závěr: Jak si představujete svoji dokonalou chvilku? Najdete si na ni čas?

Mám ráda takový ten moment, kdy už mám večer vše hotovo a můžu si sednout s horkým čajem na zem na kožešinu, opřít se zády o hřejivé topení a jen tiše pozorovat všechna ta zákoutí našeho domova s rozsvícenými světýlky a svíčkami. Stačí mi mít takových pět nebo deset minut jednou za týden a neuvěřitelně mě to nabije vnitřním klidem a novou energií.

Krásné a kvalitná nádobí nesmí v kuchyni Karolíny chybět. Zdroj: Instagram Karolina Four

Více neodolatelných fotek najdete i na Karolíny Instagramu, ale upozorňujeme, že po shlédnutí rozhodně dostanete na něco dobrého chuť! Karolína je také tváří naší lednové kolekce měsíce, na její výběr se můžete podívat zde.

Krásný start do nového roku

přeje Bella Rose.

Líbil se vám článek?
Sdílejte ho s přáteli!