Máte mlsný jazýček, ale po všem vánočním cukroví jste si řekli, že by bylo přece jen lepší dát si od cukru na chvíli pauzu? Nebo že by novoroční předsevzetí zdravějšího stravování? Ať je to jak chce, o vynikající dobroty se ochuzovat nemusíte. Naopak! Nakoukli jsme do Cukrfree kuchařky Janiny Černé a zatímco nám oči přecházely nad tou nádherou, chuťové pohárky jásaly…
Nechte se inspirovat a udělejte radost sobě i svému tělu.
Ubrat na cukru je navíc se všemi dnešními alternativami docela brnkačka – zkusit to můžete se stévií, s agávovým, datlovým, javorovým nebo jiným sirupem nebo se starým dobrým medem. Připraveni? Tak hurá na to…
1/Fluffíci
Budete potřebovat
- 1 hrnek mandlové mouky
- 2 vajíčka od šťastných slepiček
- ¼ hrnku vody
- 1 lžíci kokosového oleje
- ½ lžičky kypřicího prášku z vinného kamene
- 1 lžičku psyllia
- špetku himalájské soli
- vanilkovou esenci
- stévii podle chuti (já jsem použila lžičku tekutého medu)
- ghí nebo kokosový olej na smažení
Jak na to
Ve středně velké míse smíchejte mandlovou mouku, psyllium, kypřicí prášek a sůl. Poté přidejte zbývající ingredience, těsto důkladně promíchejte a nechte asi 10 minut odstát. Na pánev s rozehřátým tukem přidejte vždy 2-3 lžíce těsta na jeden lívanec. Lívance smažte na středním plameni dozlatova z obou stran.
Ta vůně! Fluffíky servírujte podle své fantazie – potřete je třeba mandlovým máslem, zakysanou smetanou nebo jiným vaším oblíbeným krémem. Na vršku to obzvlášť bude slušet lesnímu ovoci, ale nebojte se to zkusit třeba s granátovým jablkem nebo s kousky čerstvého manga a lístky marocké máty.
2/Jogurtový koláč s rybízem
Co si připravit
- ½ hrnku řeckého jogurtu
- 3 vajíčka od šťastných slepiček
- stévii podle chuti
- ½ hrnku rozpuštěného kokosového oleje
- 1 hrnek kokosové mouky
- ½ hrnku mandlové mouky
- 1 lžičku kypřicího prášku z vinného kamene
- špetku himalájské soli
- vanilkovou esenci
- 1 lžičku citronové kůry
- 1 hrnek rybízu
Tip! Pokud se stejně jako já vyhýbáte mléku a nechcete se o tenhle božský ♥ koláč ochudit, stačí vyměnit řecký jogurt za sójový.
Postup
Předehřejte troubu na 175 °C, menší nádobu na pečení vymažte kokosovým olejem nebo vyložte papírem na pečení. Ve větší míse smíchejte jogurt, vejce, kokosový olej a vanilkovou esenci. V další míse smíchejte kokosovou a mandlovou mouku, sůl, citronovou kůru, kypřicí prášek a stévii a tuto směs postupně vsypte do směsi z jogurtu a nakonec vše dobře promíchejte. Vzniklou směs vylijte do formy na pečení, posypte rybízem a vložte do trouby. Pečte zhruba 25-30 min, dokud okraje koláče nezezlátnou.
Vychladlý koláč servírujte s domácí šlehačkou bez cukru nebo s našlehaným kokosovým krémem. Červený rybíz krásně doplní také jedlé květy, které se v bílém krému budou vznášet jako barevný luční poprašek…
3/Avokádové lanýže
Nachystejte si
- 2 zralá avokáda
- 2 lžíce kokosového oleje
- ½ hrnku raw kakaového prášku
- 2 lžíce kokosového krému nebo smetany ke šlehání
- 1 lžíci rumu (lze i bez něj)
- ½ hrnku sekaných ořechů
- vanilkovou esenci
- stévii podle chuti
Co a jak
Všechny ingredience kromě sekaných ořechů vložte do nádoby mixéru a mixujte, dokud se vám nevytvoří hladká hmota. Vzniklou hmotu dejte do misky, překryjte ji fólií a vložte alespoň na 1 hodinu do lednice. Ze ztuhlé hmoty tvarujte lanýže o průměru 2-3 cm a následně je obalujte v nasekaných ořeších. Hotové lanýže pak před podáváním vložte na 15 minut do lednice (v lednici je vhodné je i skladovat).
Pokud vás koulení kuliček chytne, pusťte se do experimentování a vyrobte si více variant s obalením do různých druhů ořechů nebo do kakaa. Pozor! Lanýže až závratně rychle mizejí… Možná je to tím, že jsou “malé” a tudíž “se nepočítá” si sem tam jeden nebo dva vzít. Nebo to bude prostě tím, že jsou tak ohromně dobré!
Mmmh… I bez cukru je život sladká pohádka! ♥ A že je to vlastně úplně jednoduché? Však uvidíte, po prvních pár výtvorech už vás budou bezcukrové recepty napadat přirozeně a po sladkých bílých krystalcích už nezapláčete. Jen pozor, sotva se jeden zbaví závislosti na cukru, hned se může dostat do závislosti na vymýšlení a zkoušení nových sugarfree receptů! Něco o tom vím…
Za celý tým Bella Rose vám přeji ten nejsladší rok plný splněných přání a udržených předsevzetí,
Anna