Vánoční svátky se nám pomalu vkrádají na mysl a snad každý z nás už začal dávat dohromady seznamy vánočních dárků. Ponožky taťkovi, mamince kosmetiku a něco ke čtení a sestře poslední módní výstřelky, co ale pro ty, které chcete potěšit a nemáte ani nejmenší ponětí čím? Kolegovi z práce, sestřenici nebo babičce, která přísahá, že letos “vážně nic nechce!” Snadný dárek pro všechny, kterým se dárky kupují těžko nebo pro ty, kterým i přes těsný budget chcete vyjádřit náklonnost.
Jedlé dárky potěší vždycky!
Ať už hledáte nápady na drobné dárečky nebo si jen přejete obměnit vaše každoroční stálice, jedlé dárky potěší vaši peněženku i chuťové pohárky a vykouzlí úsměv na každé tváři. Vytvořte pro letošní vánoční svátky něco speciálního a nechte se inspirovat skandinávskými recepty. Vyzkoušejte neokoukané dobroty, díky kterým si i vaše tchýně tentokrát přijde pro recept.
Norské máslové sušenky
Tyto tradiční sušenky najdete snad na každém svátečním stole po celém Norsku. Jejich příprava je rychlá a jsou jednoduše skvělé! Dozdobte je perlovým cukrem nebo plátky mandlí.
Ingredience:
300 g hladké mouky
1 č. lžička prášku do pečiva
špetka soli
200 g studeného másla nakrájeného na kostky + 2 polévkové lžíce navíc
125 g moučkového cukru + 2 polévkové lžíce navíc
1 sáček vanilkového cukru nebo 2 polévkové lžíce vanilkového extraktu
1 vejce
1 vaječný bílek na potření
perlový cukr na zdobení nebo plátky mandlí
Z této dávky vytvoříte asi 40 sušenek.
Postup:
Smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva a dobře promíchejte. Poté přidejte máslo na kostky a pomocí prstů zpracujte v hrudkovitou směs. Přidejte cukr a vanilkový cukr nebo extrakt a vejce, zpracujte a poté zabalené těsto umístěte na 1 hodinu do lednice.
Předehřejte troubu na 180 stupňů a plech vyložte pečícím papírem.
Těsto vyjměte z lednice a tvarujte malé kuličky o hmotnosti cca 15 g, které poté umístíte s dostatečnými rozestupy na pečící plech a lehce stračíte. Poté jednotlivé sušenky potřete vaječným bílkem a dozdobíte cukrem nebo plátky mandlí.
Pečte do zlatova, cca 10 minut a před podáváním je nechte zcela vychladnout.
Mini koláčky s se sýrem
Tyto koláčky jsou natolik dobré, že jeden nikdy nestačí! V původním receptu naleznete klasický švédský sýr s názvem Västerbotten ten však lze spolehlivě nahradit sýrem Pecorino nebo Parmazánem. Malé koláčky podávejte je se zakysanou smetanou s trochou česneku a pažitky, kousky lososa nebo červeným kaviárem.
Ingredience:
250 g polohrubé mouky
špetku sladké papriky
1 č. lžičku přášku do pečiva
čerstvě mletý černý pepř dle chuti
75 g másla nakrájeného na kostky
150 g strouhaného tvrdého aromatického sýru (rozdělte na 100g a 50g)
125 ml studeného plnotučného mléka
50 g jemně nakrájených vlašských ořechů
1 vejce nebo mléko na potření
Z této dávky vyrobíte přibližně 40 mini koláčků
Postup:
Předehřejte troubu na 200 stupňů.
Smíchejte veškeré suché ingredience, dobře promíchejte a přidejte sýr a máslo. Začněte jemně hnětat až do momentu, kdy těsto začne hrudkovatět. Poté po malých částech přilévejte mléko. Mějte na paměti, že čím víc svědomitě budete těsto hnětat, koláčky budou o to tužší. Proto pouze vytvořte kompaktní těsto a dejte se do tvarování malých koláčků.
Pokud je těsto příliš měkké, dejte jej na chvilku do lednice.
Mini koláčky tvarujte o velikosti 1,5 cm kuličky kterou na plechu lehce stlačíte, jemně je potřete vajíčkem nebo mlékem a klaďte na plech s dostatečným rozestupem. Pečte 8 – 9 minut.
Neobyčejné máslové sušenky s vanilkou a pomerančem
Žádné Dánské vánoce nemohou začít bez těchto máslových koleček s jemnou vůní vanilky a svěžími tóny pomeranče, které jsou známé skoro po celém světě. Tyto jsou oproti tradičnímu receptu doladěné pomerančovou šťávou, která jim dodává svěží ráz. Tradiční kolečka často vlivem pečení mění tvar, ale lze je zkrotit tím, že je před pečením zchladit v lednici nebo v třeskuté zimě na balkoně.
Ingredience:
170 g krystalového cukru
200 g másla + 2 polévkové lžíce másla v pokojové teplotě
275 g pšeničné chlebové mouky (kvůli většímu obsahu lepku)
100 g jemně mletých mandlí
1 čajová lžička prášku do pečiva
1 vejce
špetka soli
1 vanilkový lusk, pouze vnitřní část seškrábnutá nožem (zbytek umístěte například do dózy s klasickým cukrem nebo naložte do 100% alkoholu, pro vytvoření vanilkového macerátu za cca 2 měsíce)
3 lžíce čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
Na tvarování pevný zdobící sáček s koncovkou ve tvaru střední hvězdičky.
Z těchto ingrediencí vytvoříte okolo 30 koleček.
Postup:
Zpracujte máslo a cukr, jemně, jen aby se ingredience promíchaly, poté přidejte všechno ostatní a zpracujte. Můžete použít kuchyňského robota nebo těsto zpracovat ručně. Těsto nehněťte zbytečně dlouho, jen po dobu nezbytně nutnou.Vaše těsto musí být dostatečně jemné, aby se dalo protlačit zdobícím sáčkem.
V Dánsku se na protlačení těsta používají speciální kovové zdobičky. Plátěné pytlíky jsou také dobré, ale musíte najít dostatečně pevný, případně těstu pomoci prsty přes cukrářskou špičku. Vytvořené proužky o délce 8 – 10 cm jemně sviňte do tvaru kolečka.
Těsto v požadovaných kolečkách s rozestupy na plechu zchlaďte za oknem nebo v lednici a dejte do vyhřáté trouby na 200 stupňů. Pečte dozlatova 8 – 10 min, před podáváním nechte zcela vychladnout a upečená kolečka skladujte ve vzduchotěsném obalu.
Veškeré hotové dobroty zabalte do pěkných papírových krabiček nebo sáčků, plechových boxů nebo krásných skleněných dóz, převažte je stužkou a dejte je komukoliv k Vánocům nebo jen tak pro radost.
Recepty pochází z knihy Scandikitchen Christmas od Bronte Aurel.
Doufáme, že se vám naše recepty líbily a nejeden vyzkoušíte doma. Budeme rádi, když se nám s vašim kulinářským snažením pochlubíte zde do komentářů nebo na instagramu pod #bellarosecz. My vám z celého srdce přejeme ty nejpohodovější vánoční přípravy, málo shonu a spoustu chvilek se jen tak na moment zastavit a vychutnat si sváteční náladu!
Za celou Bella Rose,
Nikola