X

Jak zužitkovat bylinky ze zahrádky? Máme pár tipů!

Jaro a začínající léto má nespočet výhod. Jednou z nich je to, že nám začíná všechno na zahrádce růst a vonět široko daleko. Záhony plné bylinek, které po nedávných vydatných deštích rostou doslova jako z vody, nás navnadily k malému průzkumu, jak tyto zelené rostlinky maximálně využít. Pokud jste až dodnes bylinky používali buď čerstvé nebo jste je dali usušit, pak čtěte dál, protože pro vás máme spoustu tipů!

Bazalka, rozmarýn nebo petržel? Vykouzlete z nich to nejlepší!

Naložte bylinky do octa

Co si takhle vyrobit bylinkový ocet, který perfektně ochutí domácí saláty? Libeček, bobkový list, kopr nebo oregano dodá octu výraznou chuť a váš pokrm se vyšvihne o gastronomickou úroveň výš. K výrobě ochuceného octa používejte zdravé a čerstvě natrhané bylinky, které omyjte a nechte pořádně oschnout. Nakrájejte je poté na větší kousky a dejte zhruba do poloviny skleničky. Takto pokrájené bylinky zalijte nejlépe vinným nebo jablečným octem.

Skleničku nechte v chladu a temnu asi tři až čtyři týdny a sem tam skleničku protřepte. Hotový ocet pak přes jemné sítko přeceďte do čisté lahve a využívejte klidně půl roku. Pokud byste raději ocet trošku výraznější, můžete k bylinkám přidat i česnek nebo feferonku.

Bylinkové oleje

Kromě octa se bylinky hodí naložit i do oleje. Volte nejlépe za studena lisovaný olivový, slunečnicový nebo sezamový olej. Hrst bylinek, které zvolíte, omyjte a nechte oschnout. Zalijte asi 2 dcl oleje a na tmavém místě nechte louhovat zhruba dva týdny. Poté přeceďte do čisté lahve a ochutnejte. Pokud se vám bude zdát olej málo výrazný, opakujte postup s čerstvou várkou bylinek.

Dejte bylinky zamrazit

Není nic lepšího, než si v zimě uvařit horkou polévku a dát do ní domácí bylinky, které jsme si v létě dali zamrazit. Na tento způsob uchování se perfektně hodí petrželka, pažitka, libeček nebo třeba máta. Do nádobky na led vložte omyté a nasekané bylinky a zalijte po okraj vodou. Bylinky můžete zamrazit i bez vody, stačí je dát do sáčku a zamrazit.

Bylinky k pití: Připravte si letní drinky!

Úrodu využijete také do drinků, ať už alkoholických, nebo těch, které jsou vhodné pro děti. Do pití bude skvělá snítka máty, meduňky, levandule, ale také rozmarýnu nebo šalvěje. Mátu kombinujte se sladkými a kyselými ingrediencemi, rozmarýn se naopak skvěle hodí k ginům nebo broskvovým koktejlům. A když připravený drink navíc naservírujete do stylové sklenice, máte o letní pohodu s přáteli postaráno, stejně jako o úrodu bylinek!

Více tipů na letní drinky najdete v tomto článku.

Letní drinky budou vypadat skvěle třeba ve sklenicích z naší autorské kolekce!
Letní drink můžete podávat také ve stylovém plechovém hrnečku, který je na studené drinky ideální.

Vyrobte si bylinkovou sůl

Vyrobte si vlastní domácí ochucenou sůl, do které se perfektně hodí například libeček nebo petrželka. Listy a stonky omyjte a nakrájejte. Do keramické nebo neprůhledné široké nádoby dejte sůl a bylinky v poměru 1:5 a pořádně napěchujte. Takto připravenou bylinkovou sůl pak skladujte na suchém a chladném místě.

Se zápichy do květináčů už si bylinky nikdy nespletete!

Udělejte si bylinkový sirup

Domácí bylinkový sirup si vyrobíte raz dva a potřebujete k tomu pouze oblíbenou bylinku, citron nebo kyselinu citronovou a cukr. Místo klasického cukru můžete použít například třtinový cukr nebo med.

Naše nejoblíbenější bylinky jsou meduňka a máta. Meduňka má skvělé uklidňující účinky a budete po ní spát jako miminko. Sirup můžete přidávat po lžičkách a nebo do čaje i malým dětem, uvidíte, že se jim bude spát hned lépe. Máta zase podporuje trávení, pomáhá uvolňovat křeče, působí protizánětlivě a proti nadýmání.

Meduňkový sirup

Listy meduňky omyjte a nechte uschnout. Asi 250 g meduňkové pokrájené natě a kolečka ze třech citronů zalijte 3,5 litry vroucí vody. Přidat můžete i kyselinu citronovou, ale citron sám o sobě je dobrý konzervant, záleží tedy na vás. Nechte louhovat do druhého dne. Druhý den přecedíme do kastrolku, přidáme 1 kg cukru nebo jiného sladidla a necháme rozpustit. Přelijeme do uzavíratelných sklenic a uskladníme na tmavém a chladném místě.

Mátový sirup

Do 2 litrů studené převařené vody vhoďte množství pokrájené omyté máty tak, aby byla pod hladinou. Přidejte dva oloupané citrony a nechte v chladu macerovat 24 hodin. Další den opatrně ohřejte na 30 stupňů, sceďte, přidejte 2 kg třtinového cukru a míchejte do rozpuštění. Sirup nalijte do lahví a uchovejte v chladu.

Lahve značky Kilner jsou na zavařování a zpracování úrody jako dělané!

Doufáme, že jsme vás alespoň trošku inspirovali k zužitkování bylinek ze zahrádky. Máte jiný tip, jak s nimi naložit? Napište nám do komentářů, rádi se přiučíme. 🙂

Krásné prosluněné léto přeje

Michaela a Bella Rose

K zavařování a uskladnění úrody ze zahrádky se vám bude hodit pár pomocníků ♥

Michaela Urbánková: