X

Vytvořte si vlastní rostlinné terárium během chviličky!

Rostlinná terária neboli florária jsou malé skleněné nádoby, které jsou vhodné k dekorování drobnými rostlinami. Nejvhodnější jsou sukulenty, malé mechy a drobnolisté převislé pokojové rostliny. Osázená terária jsou úžasným dárkem, svatebním překvapením, které můžete obdarovanému ozdobit na míru. Osázení terária je velmi jednoduché, stačí mít k tomu vše potřebné a za pár okamžiků můžete mít doma malou zelenou oázu a dokonalou jarní dekoraci.

Výrobu vlastního aerária si užijete

Proč osázet terárium sukulenty

Sukulentům vyhovuje teplé a suché prostředí, díky tomu nepotřebují tolik zálivky a tím jsou vhodné pro zaměstnané osoby nebo úplné začátečníky. Sukulenty snesou spíše sucho, občasné opomenutí zálivky vítají a není potřeba je hnojit. Jsou malé a je jich tolik druhů, že společným osázením můžete dosáhnout působivé malé krajinky. Na poličce bude takové terárium vypadat božsky. Jdeme na to!

Druhy rostlin vybírejte podle stejných nároků na vodu a světlo.

Co budete potřebovat na výrobu skleněného aerária:

  • Skleněný box (terárium neboli florárium)
  • Mramorová drť
  • Substrát na sukulenty
  • Kaktusy a sukulenty – dle velkosti boxu stačí cca tři malé rostlinky
  • Podložku pod hotové florárium
  • Dekorace: mušličky z dovolené, oblázky, figurky
  • Lžička jako lopatka a štětec na očištění skel zevnitř

Očištění rostlin

Zakoupené rostlinky vyjměte z původních květináčů a co nejopatrněji odstraňte původní substrát, ve kterém sukulenty byly. Zmenší se tak původní bal a bude se vám s rostlinou lépe manipulovat.

Příprava aerária

Do terária přijde jako první drť. To proto, aby přebytečná voda měla kam odtéct a rostlinky v teráriu neuhnívaly. Dno můžete vysypat praným pískem nebo mramorovou drtí. Vytvořte na dně první vrstvu a trochu ji nahrňte do stran. Vytvoří se tím důlek. Do důlku dejte trochu zeminy a zasaďte rostliny. Drť se snažte vrstvit podél stěn, poté vždy substrát, který vyplní prostor mezi drtí a rostlinou. Tento krok neuspěchejte, aby se s vám drť se substrátem nepromíchaly. Jde nám o vytvoření krásných přechodových vrstev. Když jsou rostlinky zasazené, celý povrch můžete zasypat jemnými dekoračními kamínky. Hotové terárium můžete dodekorovat kamínky, postavičkou, mušličkou z dovolené. Zde se fantazii meze nekladou.

Začněte drenážní vrstvou.

Následná péče

Rostliny v teráriu vždy zalévejte pomocí lžičky. Zde platí pravidlo čím méně, tím lépe. Během zimy kaktusy a sukulenty nezalévejte vůbec. Pokud rostlinu v teráriu přelijte, vodu ven nedostanete a rostlina vám uhnije.  Terárium musíte umístit tam, kde má dostatek světla, které rostliny ke svému životu potřebují. Pokud ho mít nebudou, rostliny budou vytáhlé a nepěkné, tak na to pozor! Při slavnostním okamžiku můžete svá terária umístit třeba na jídelní stůl, kde udělají parádu a o jarní dekoraci budete mít postaráno.

K zalévání používejte lžičku. Sukulentům stačí málo vody.

Skleněná terária

Podlehněte novému trendu i vy. Pořiďte si aerárium/skleník a mějte domov vyladěný zelenou! Skleněný box Polyhedron Brass je terárium vyššího typu, kde se budou vyjímat především kaktusy a vyšší sukulenty. Můžete ho použít i jako stylovou lucernu, když do něj vložíte světelný led drátek, hned se promění na romantickou dekoraci. Doporučujeme! Skleněný box Pyramid Brass značky sass&belle, ve tvaru moderní pyramidy s kovovým rámem ve zlaté barvě, je perfektní dekorace. Krásně vypadá jen tak, osázený i ozdobený sušenými květy. Díky očku pro zavěšení máte více možností umístění. Blízko okna do něj můžete dát Tilandsie, které sbírají živiny ze vzdušné vlhkosti a nepotřebují vůbec žádný substrát.

1. Polyhedron Black 2. Pyramid Brass 3. Polyhedron Brass 4. Box Terrarium

Velký skleník Terrarium je ten pravý domov pro sukulenty a můžete ho i využít třeba jako stylový box na šperky! Skleněný box Terrarium má jen polovinu stříšky, takže se pro osázení velmi hodí. Dokáže vytvořit příjemné klima pro rostliny, kterým se bude dařit i bez větších zásahů. Do skleníku můžete umístit dekorace i podle ročních období a příležitostí: jaro, Velikonoce, Valentýn, Vánoce… Skleněný box Polyhedron Black je stvořen pro všechny milovnice skandinávského stylu bydlení. V geometrickém trendy provedení dodá vašemu domovu neopakovatelný styl.

Skleníky jsou originální dekorací, která dokáže vykouzlit dokonalou atmosféru.

Možností, jak využít tyto skleníčky, je zkrátka spousta. Udělejte si o víkendu chvilku tvoření a vyrobte si vlastní florárium. Pomoci vám můžou i děti! Pochlubte se na Instagramu #bellarosecz a inspirujte ostatní ♥.

Martina a Bella Rose.

Za fotografie a návod moc děkujeme La Petite Anne.

 

Inspirujte se našimi oblíbenými kousky

Martina Kopecká: Doma si pěstuji vlastní svět, svěží a voňavý. I z tak zdánlivě obyčejné záležitosti, jako je bydlení, dělám osobní umění. Protože nejenom krása je v očích toho, kdo se dívá. To vím nabeton.
Mohlo by se vám líbít