K Velikonocům patří čerstvě napečené dobroty. Většina z nás asi pomýšlí na domácí mazanec nebo beránka. Pro letošní Velikonoce si ale můžete připravit něco skutečně speciálního. Poradíme vám, jak na to.

Tuto velikonoční inspiraci jsme našli u paní Aleny,
která už sedm let vede v Havířově Tvořivé večery, setkání
s kamarádkami, které mají kreativní nápady a chuť vyrábět, péct nebo tvořit
a vnést tak do domácnosti originalitu. 
Paní Alena se tentokrát rozhodla pro výrobu perníčků, které jsou jejím velkým koníčkem. A protože jedním z velikonočních symbolů je zajíček, volba byla jasná. Inspiraci Alena našla mezi roztomilými zvířátky Maileg.

Alena je maminkou tří dětí a zvířátka Maileg jsou u nich proto jako doma. Zajíčci jejích kluků posloužili jako předloha pro výrobu šablon z pevného kartonu (může to být například zadní strana skicáku), ty následně vystřihla a každé zvířátko vykrojila kuchyňským nožem. „Naši kluci perníčky milují. Ne vždy mě baví mordovat se s vykrajováním a zdobením takových tvarů, ale kdo by odolal těm vytrvalým prosbám. A hlavně – jejich radost je mou motivací i odměnou.“ A kluci mají nejen radost, ale zároveň je o strávníky i postaráno.
Tak už víme, co stálo za prvotním nápadem, ale jak na samotnou výrobu? Alena nám prozradila vlastní recept na výrobu perníku. 
Co všechno je potřeba na těsto? 
50 g Hery 
100 g medu 
3 vejce 
250 g cukru moučka 
1 lžička jedlé sody 
perníkové koření 
650 g hladké mouky 
1-2 lžíce kakaa

„Heru a med rozpustím a nechám vychladnout. Vajíčka, cukr moučka, lžičku jedlé sody a perníkové koření smíchám a ušlehám, poté přidám vychladlé máslo s medem. Následně smíchám hladkou mouku s 1-2 lžícemi kakaa a přidám ke zbytku ingrediencí. Pak už jen na vále zpracuji těsto, aby bylo dobře smísené.“

Těsto je následně vhodné zabalit do potravinářské fólie a nechat odležet asi 2 nebo 3 dny v chladnu. Když je dostatečně odleželé, můžeme se pustit do samotného pečení:
„Těsto vyválím na moukou posypaném vále na přibližně 0,5 cm silnou placku. Vykrajuji tvary a pokládám na plech vyložený pečícím papírem. Peču 3-5 minut na 225 stupňů (v mém případě v elektrické troubě). Po vytažení ihned potírám rozšlehaným vejcem s troškou cukru moučka.“


A jak na bílkovou polevu? 
K výrobě polevy je potřeba:
1 bílek
150 g moučkového cukru (Alena doporučuje alespoň 3x prosít na jemném sítku)
1 lžička citronové šťávy
„Všechny tři přísady šlehám 3 minuty elektrickým šlehačem. Správná konzistence se pozná, když se „táhne na nit“.“


Kromě klasické polevy je k výrobě některých těchto uměleckých skvostů potřeba i poleva řidší pro plošné vyplnění. 

Na tu si připravíme:
1,5 bílku
150 g moučkového cukru
1 lžička citronové šťávy 
TIP paní Aleny: Polevu pro plošné vyplnění nanáší zásadně štětečkem.

K perníčkům neodmyslitelně patří i barvy, které děti milují. Pokud je chceme dekorovat barevně, je dobré rozdělit bílou polevu do malých
mističek a pak jednotlivě dobarvit:

„Na špičku párátka přidávám trošku gelové potravinářské barvy. Pro jemné pastelové barvy opravdu jen malinko, po chvíli barva ještě ztmavne. Barevnou polevu nanáším opět štětečkem nebo tubou.“ 
Perníčky polevou ozdobíme a dílo je hotovo. V téhle chvíli je prostor pro vlastní fantazii a kreativitu. Pusťte se do zdobení, tvoření a potěšte svou rodinu.
Pokud vás Alenin nápad zaujal, můžete se podívat na facebookové stránky Tvořivých večerů v Havířově a zkusit si doma upéct třeba perníčky inspirované romantickým porcelánem od dánské značky Green Gate. Ty paní Alena vyráběla společně s kamarádkou Lucií z Pěkně vypečeného blogu. Nám se sbíhají sliny, ale něco tak krásného rozkousnout a sníst?

Přejeme vám krásné Velikonoce plné radosti, pohody a pěkných zážitků. Petra & Bella Rose

Líbil se vám článek?
Sdílejte ho s přáteli!