K Velikonocům patří čerstvě napečené dobroty. Většina z nás asi pomýšlí na domácí mazanec nebo beránka. Pro letošní Velikonoce si ale můžete připravit něco skutečně speciálního. Poradíme vám, jak na to.
Tuto velikonoční inspiraci jsme našli u paní Aleny,
která už sedm let vede v Havířově Tvořivé večery, setkání
s kamarádkami, které mají kreativní nápady a chuť vyrábět, péct nebo tvořit
a vnést tak do domácnosti originalitu.
která už sedm let vede v Havířově Tvořivé večery, setkání
s kamarádkami, které mají kreativní nápady a chuť vyrábět, péct nebo tvořit
a vnést tak do domácnosti originalitu.
Paní Alena se tentokrát rozhodla pro výrobu perníčků, které jsou jejím velkým koníčkem. A protože jedním z velikonočních symbolů je zajíček, volba byla jasná. Inspiraci Alena našla mezi roztomilými zvířátky Maileg.
Alena je maminkou tří dětí a zvířátka Maileg jsou u nich proto jako doma. Zajíčci jejích kluků posloužili jako předloha pro výrobu šablon z pevného kartonu (může to být například zadní strana skicáku), ty následně vystřihla a každé zvířátko vykrojila kuchyňským nožem. „Naši kluci perníčky milují. Ne vždy mě baví mordovat se s vykrajováním a zdobením takových tvarů, ale kdo by odolal těm vytrvalým prosbám. A hlavně – jejich radost je mou motivací i odměnou.“ A kluci mají nejen radost, ale zároveň je o strávníky i postaráno.
Tak už víme, co stálo za prvotním nápadem, ale jak na samotnou výrobu? Alena nám prozradila vlastní recept na výrobu perníku.
50 g Hery
100 g medu
3 vejce
250 g cukru moučka
1 lžička jedlé sody
perníkové koření
650 g hladké mouky
1-2 lžíce kakaa
„Heru a med rozpustím a nechám vychladnout. Vajíčka, cukr moučka, lžičku jedlé sody a perníkové koření smíchám a ušlehám, poté přidám vychladlé máslo s medem. Následně smíchám hladkou mouku s 1-2 lžícemi kakaa a přidám ke zbytku ingrediencí. Pak už jen na vále zpracuji těsto, aby bylo dobře smísené.“
Těsto je následně vhodné zabalit do potravinářské fólie a nechat odležet asi 2 nebo 3 dny v chladnu. Když je dostatečně odleželé, můžeme se pustit do samotného pečení:
A jak na bílkovou polevu?
K výrobě polevy je potřeba:
1 bílek
150 g moučkového cukru (Alena doporučuje alespoň 3x prosít na jemném sítku)
1 lžička citronové šťávy
„Všechny tři přísady šlehám 3 minuty elektrickým šlehačem. Správná konzistence se pozná, když se „táhne na nit“.“
Na tu si připravíme:
1,5 bílku
150 g moučkového cukru
1 lžička citronové šťávy
„Na špičku párátka přidávám trošku gelové potravinářské barvy. Pro jemné pastelové barvy opravdu jen malinko, po chvíli barva ještě ztmavne. Barevnou polevu nanáším opět štětečkem nebo tubou.“
Perníčky polevou ozdobíme a dílo je hotovo. V téhle chvíli je prostor pro vlastní fantazii a kreativitu. Pusťte se do zdobení, tvoření a potěšte svou rodinu.
Pokud vás Alenin nápad zaujal, můžete se podívat na facebookové stránky Tvořivých večerů v Havířově a zkusit si doma upéct třeba perníčky inspirované romantickým porcelánem od dánské značky Green Gate. Ty paní Alena vyráběla společně s kamarádkou Lucií z Pěkně vypečeného blogu. Nám se sbíhají sliny, ale něco tak krásného rozkousnout a sníst?
Přejeme vám krásné Velikonoce plné radosti, pohody a pěkných zážitků. Petra & Bella Rose
10 komentářů
Nádhera !!!!! Alenka jede !!!!! Marki
Já žasnu!! <3
Alenka je prostě skvělá!! Mám ráda její tvoření už dlouho…a její perníčky jsou tak krásné (jednoho Mailegáčka od ní mám!! :o)))škoda , že je Havířov tak daleko :o(
Vám Martinko a celé vaší rodině ( a týmu Bellarose ♥) přeji krásné Velikonoce. Jarka
Dobrý den, Jarko, perníčky jsou úžasné, také Alenku obdivujeme. I já Vám přeji za celý tým Bella Rose krásné Velikonoce. Petra
Je to bomba! A nádhera…
V.
tí zajkovia sú takí nádherní, škoda ich aj zjesť 🙂
moc moc kraaaasne!!! jen jsem se chtela zeptat odkud ma tyhle zajickove formy? 🙂
Milá Daro, autorky perníčků je vykrajovaly nožem podle předlohy z tvrdého kartonu. V textu výše je celý postup blíže popsán. Přeji Vám za celý tým Bella Rose krásný advent, Petra
Odkial mate formicky zajacika , prosim vas ?
Pěkný den, autorka perníčků je vykrajovala nožem podle vlastní předlohy z tvrdého kartonu. V textu výše je celý postup blíže popsán. Krásný den, za tým Bella Rose, Michaela.