X

Dva neodolatelné recepty z jahod od blogerky Lžička cukru

Jahodová sezóna je v plném proudu a dobrých receptů není nikdy dost! Zvláště, když máte kopu jahod a nevíte, co s nimi. Znáte to, když nečekaně přijde návštěva nebo máte chuť na něco sladkého, doma nic není a vy nemáte čas nebo chuť stát dlouze v kuchyni? Tak si zkuste připravit tyto jednoduché jahodové recepty plné ovoce a uvidíte, že bude všem chutnat a máte je hotové za pár minut! Kuchyňské doplňky připravit a jdeme na to!

Tyto dezerty jsou takřka bez práce, udělají ale velkou parádu a všichni milovníci jahod se budou olizovat až za ušima! Prvním jednoduchým receptem, který jsem připravila, je crumble. Je to rychlý ale vynikající dezert plný jahod a křupavé drobenky, dá se do něj však schovat jakékoliv ovoce, co máte doma, takže pokud nemáte dostatek jahod, nezoufejte, můžete je namíchat třeba s meruňkami. ?

Jahodový crumble

Na jahodový crumble budeme potřebovat:

  • 600 g jahod

  • 75 g třtinového cukru

  • Šťáva z půlky limetky

  • 30 g škrobu

Na drobenku:

  • 100 g másla

  • 60 g ovesných vloček

  • 130 třtinového cukru

  • 20 g mandlové mouky

  • 125 g hladké mouky

Troubu předehřejeme na 180°C a formu na koláč vymažeme máslem. Jahody omyjeme, očistíme, pokrájíme na půlky a smícháme s cukrem, limetkovou šťávou a škrobem, poté je přesuneme do koláčové formy. Nyní si připravíme drobenku. Máslo rozpustíme, poté k němu přidáme všechny zbylé suroviny. Nyní bychom měli mít drobivou směs, tu rovnoměrně rozdrobíme na jahody, vložíme do trouby a pečeme 20-25 minut. Drobenka by měla být krásně hnědá a https://www.bellarose.cz/kategorie/doplnky-do-kuchyne-a-jidelny-sklenene-nadobi-sklenicky/vypečená. Podáváme ještě horké, můžeme přidat i zmrzlinu.

Druhým receptem je jahodová pěna. Při jejím ochutnání určitě mnoho z nás zavzpomíná na dětství, kdy jsme milovali jahody se šlehačkou. Tato pěna je tak trochu vylepšená verze a chutná ještě líp než originál! Je hotová šup šup, můžete ji uchovávat v lednici a vytáhnout, až když bude potřeba ? Na letní grilování se hodí perfektně!

Jahodová pěna

Na 4 porce jahodové pěny budete potřebovat:

  • 200 g smetany ke šlehání

  • 2 lžíce moučkového cukru

  • 350 g jahod

Jahody spolu se lžící vody v rendlíku lehce zahřejeme, jahody pustí šťávu a změknou. Poté odstavíme z plotny a rozmixujeme je do polo hladka. Přibližně ¾ této směsi poté nalijeme na dno připravených pohárků. Zbylou jahodovou směs dáme prozatím stranou. Šlehačku v robotu či ručním šlehačem vyšleháme do tuha, poté do ní zašleháme lžíci moučkového cukru. Zbylou jahodovou směs propasírujeme přes sítko do vyšlehané šlehačky a opatrně ji stěrkou zapracujeme. Vznikne nám tak šlehačka s jahodovou příchutí. Pohárky naplníme šlehačkou, ozdobíme čerstvými jahodami a můžeme podávat.

Lákavé jahodové recepty, že ano? Více dobrot od Markéty najdete na jejím blogu lzickacukru.cz.

Přeje vám krásné léto provoněné domácími ovocnými dobrotami.

Markéta, Michaela a Bella Rose

Na pečení a vaření z jahod vám určitě přijde vhod pár drobností ♥

Michaela Urbánková:

Zobrazit komentáře (2)

  • Vypadá to vše k nakousnutí, určitě vyzkouším. Přeju krásné léto všem.Hanka.

    • Milá Hanko, jsme rádi, že se recepty líbí. Přejeme krásné léto i Vám, za Bella Rose, Michaela.

Mohlo by se vám líbít