Jahodová sezóna je v plném proudu a dobrých receptů není nikdy dost! Zvláště, když máte kopu jahod a nevíte, co s nimi. Znáte to, když nečekaně přijde návštěva nebo máte chuť na něco sladkého, doma nic není a vy nemáte čas nebo chuť stát dlouze v kuchyni? Tak si zkuste připravit tyto jednoduché jahodové recepty plné ovoce a uvidíte, že bude všem chutnat a máte je hotové za pár minut!
Tyto dezerty jsou takřka bez práce, udělají ale velkou parádu a všichni milovníci jahod se budou olizovat až za ušima! Prvním jednoduchým receptem, který jsem připravila, je crumble. Je to rychlý ale vynikající dezert plný jahod a křupavé drobenky, dá se do něj však schovat jakékoliv ovoce, co máte doma, takže pokud nemáte dostatek jahod, nezoufejte, můžete je namíchat třeba s meruňkami. 😊
Jahodový crumble
Na jahodový crumble budeme potřebovat:
-
600 g jahod
-
75 g třtinového cukru
-
Šťáva z půlky limetky
-
30 g škrobu
Na drobenku:
-
100 g másla
-
60 g ovesných vloček
-
130 třtinového cukru
-
20 g mandlové mouky
-
125 g hladké mouky
Troubu předehřejeme na 180°C a formu na koláč vymažeme máslem. Jahody omyjeme, očistíme, pokrájíme na půlky a smícháme s cukrem, limetkovou šťávou a škrobem, poté je přesuneme do koláčové formy. Nyní si připravíme drobenku. Máslo rozpustíme, poté k němu přidáme všechny zbylé suroviny. Nyní bychom měli mít drobivou směs, tu rovnoměrně rozdrobíme na jahody, vložíme do trouby a pečeme 20-25 minut. Drobenka by měla být krásně hnědá a https://www.bellarose.cz/kategorie/doplnky-do-kuchyne-a-jidelny-sklenene-nadobi-sklenicky/vypečená. Podáváme ještě horké, můžeme přidat i zmrzlinu.
Druhým receptem je jahodová pěna. Při jejím ochutnání určitě mnoho z nás zavzpomíná na dětství, kdy jsme milovali jahody se šlehačkou. Tato pěna je tak trochu vylepšená verze a chutná ještě líp než originál! Je hotová šup šup, můžete ji uchovávat v lednici a vytáhnout, až když bude potřeba 😊 Na letní grilování se hodí perfektně!
Jahodová pěna
Na 4 porce jahodové pěny budete potřebovat:
-
200 g smetany ke šlehání
-
2 lžíce moučkového cukru
-
350 g jahod
Jahody spolu se lžící vody v rendlíku lehce zahřejeme, jahody pustí šťávu a změknou. Poté odstavíme z plotny a rozmixujeme je do polo hladka. Přibližně ¾ této směsi poté nalijeme na dno připravených pohárků. Zbylou jahodovou směs dáme prozatím stranou. Šlehačku v robotu či ručním šlehačem vyšleháme do tuha, poté do ní zašleháme lžíci moučkového cukru. Zbylou jahodovou směs propasírujeme přes sítko do vyšlehané šlehačky a opatrně ji stěrkou zapracujeme. Vznikne nám tak šlehačka s jahodovou příchutí. Pohárky naplníme šlehačkou, ozdobíme čerstvými jahodami a můžeme podávat.
Lákavé jahodové recepty, že ano? Více dobrot od Markéty najdete na jejím blogu lzickacukru.cz.
Přeje vám krásné léto provoněné domácími ovocnými dobrotami.
Markéta, Michaela a Bella Rose
2 komentáře
Vypadá to vše k nakousnutí, určitě vyzkouším. Přeju krásné léto všem.Hanka.
Milá Hanko, jsme rádi, že se recepty líbí. Přejeme krásné léto i Vám, za Bella Rose, Michaela.