Jednou z nejlepších věcí na teplých letních večerech je rozhodně venkovní grilování. Nic nechutná v létě tak dobře jako kouřem provoněný kus flákoty nebo zeleniny. Pokud máte jako my to štěstí, že se máte o víkendu kde rekreovat, a ještě jako bonus vlastníte i gril, pojďte se za námi podívat, jak lze s touto situací naložit.
Pokud plánujete spíše větší akci pro přátele, mnohem více se vám budou hodit papírové talířky a kelímky, kterých na Bella Rose najdete hromadu například od značky Talking Tables. Na víkendový oběd s rodinou nebo partnerem vám ale lépe poslouží klasické nádobí – já zvolila keramický servis Sandrine od dánské značky Bloomingville, který má tu nejkrásnější modrou barvu na světě. Fakt! Nádherná žíhaná modrá nechá každé jídlo úžasně vyniknout, takže garantuji, že na něj budete mít tak pětkrát větší chuť než obyčejně.

Kromě keramického nádobí jsme použili skleničky na víno Hübsch (i když na vodu, ale co jako) a protože rádi oslavujeme každou volnou chvilku spolu, tak i slavnostní sklenky na sekt se zlatými a stříbrnými puntíky od Bloomingville. Celá tabule je prostřena na béžovém lněném ubruse Gris, který doplňují taktéž lněné ubrousky v tmavším hnědém odstínu. Len a nejrůznější odstíny hnědé jsou pro mě jedním z nezaměnitelných symbolů francouzské Provence – aby taky ne, ubrus i ubrousky jsou totiž od francouzské značky Côté Table. Od té jsou i příbory na rybu, které mají speciálně tvarovaný nůž. Pokud máte ryby rádi tak jako my, tyhle příbory vám doma rozhodně nemůžou chybět!
Protože každý stůl je potřeba trochu vyzdobit, nemohla na tom našem chybět darovaná kytička, která si lebedí ve skleněném džbánu Green Gate. Pokud chcete krájet rozpečené pečivo přímo na stole, neobejdete se bez pořádného prkénka. To naše od Bloomingville má krásnou barvu a strukturu a jako bonus ho zdobí růžový nápis „Happiness is homemade„, s čímž tedy dost souhlasím. A ještě s tím, že láska prochází žaludkem samozřejmě. Pečivo se mi na prkénku dobře krájí zabalené do utěrky nebo ubrousku, snadno pak vyklepu drobky. Tenhle Green Gate kostičkovaný ubrousek s krajkou mi něčím hrozně připomíná prázdniny na chalupě, během letního grilování mi tak logicky nemohl chybět. Na bagetku se pak hodí máznout pesto Tafelgut, které snadno připravíte smícháním suché směsi s troškou vody a olivového oleje, třeba v praktické sklenici s klipem Kilner. V té pak pesto můžete bez obav uložit do ledničky, dokud jej komplet nespotřebujete!
Na dochucení všeho od masa až po salát je výborná francouzská řada Plantes et parfums Provence, která kromě klasiky jako je olivový olej s bylinkami nebo mlýnek s pepřem nabízí i opravdové dobroty. Zkuste třeba růžovou himalájskou sůl nebo skvělý malinový ocet, protože růžové není nikdy dost! Pokud si lámete hlavu s tím, jak všechno to koření na stůl elegantně naservírovat, můžete použít pěkný tácek nebo misku s plochým dnem. Mně se osvědčila tahle kytičková zapékací mísa Karine, která má na servírování dochucovadel úplně ideální rozměr.

Ryba na gril je ta nejjednodušší věc na světě. Tedy pokud už ji koupíte vykuchanou a umíte ji správně naporcovat, cha. Pstruh lososovitý, kterého jsme měli my, má navíc ideální velikost akorát tak pro dva. Na lehčí letní stolování venku je tím pádem jako stvořený! 
Vykuchanou rybu osušte papírovou utěrkou a pořádně osolte zvenku i zevnitř, a to spíše více než méně – hotovou rybu už dochutíte těžko. Vnitřek i vnějšek ryby jsme pak hojně potřeli pestem Tafelgut a rybu naplnili několika snítkami rozmarýnu a tymiánu. Potom stačí rybu hodit na gril a opéct tak na 7-8 minut z každé strany (my máme rybu radši ne úplně propečenou, jestli vy ano, klidně nechte o minutu dvě déle). Následně rychle naporcujte a snězte než vychladne! 

Pokud máte verandu, pergolu, terasu nebo i jenom balkón, rozhodně doporučuju pořídit si venkovní žárovky. Tyhle barevné (barvy vyniknout až večer při rozsvícení) Star Trading dokážou vykouzlit takovou atmosféru, že i svíčky a romantická hudba se můžou jít klouzat. Nepřeháním. Když se po focení setmělo a řetěz byl to jediné, co naši verandu ozařovalo, cítila jsem se jako ve filmu.

Kromě malého jídelního stolu se nám na verandu vejde ještě i stolek s křesílky, kde se po dobrém jídle rádi kocháme výhledem, pohodlně usazení na pruhovaných podsedácích House Doctor a opření o sametový polštářek Hübsch. Stolek nám posloužil i jako minibar s ovocem a nepostradatelnou součástí jakékoliv letní existence – pětilitrovou nádobou na limonádu Kilner. Nic v parném dni neosvěží tak jako studená voda ochucená trochou máty a rybízu. Mňam! Pro děti nebo návštěvy se hodí mít po ruce pár papírových kelímkůslámek, jako třeba tyto s puntíky, které jsem dala do mé oblíbené sklenice s uchem KilnerPraktický nosič na lahve Garden Trading slouží i jako šikovná pojistka proti převrhnutí, které dle Murphyho zákonům otevřeným lahvím rozhodně hrozí.

Hrozně ráda chodím bosky, což ovšem na jehličí, kterého je u nás na chatě spousta, docela bolí. No dobře, já většinou každou chvilku šlápnu na nějakou šišku, jehličím to zas až tak nebude. Na plastovém koberečku Inka, který je přímo určen na ven nebo do vlhkých prostor, si moje nožky ovšem dost pohověly. Nevím, kdo vymyslel koberce na ven, ale zasloužil by za to metál!

A pak už přišel čas bouchnout Prosecco, hodit rybu na gril…

… na talíře naložit salátek s ředkvičkami, rajčátky a mladým hráškem ze žluté mísy Joyce

… a začít hodovat! Všimněte si bezchybného naporcování ryby v režii mé drahé polovičky, dost jsem koukala.

Nemusím asi dodávat, že po víkendu jsme domů přijeli úplně odpočatí a hlavně dobře najedení.

Dobrou chuť a krásné léto plné grilování přeji!

La Petite Anne & Bella Rose

Líbil se vám článek?
Sdílejte ho s přáteli!