Nadýchaný, elegantní, kávou vonící dezert – řeč je o lahodném tiramisu, které patří i mezi naše oblíbené dezerty. Hodí se jen tak ke kávě, nebo i k slavnostnější příležitosti jako jsou například narozeniny. Jaká je vůbec jeho historie? Někteří říkají, že první tiramisu bylo připraveno na oslavu návštěvy vévody Toskánska kolem 18. století ve městě Siena. Další důkazy o tom, že bylo tiramisu vymyšleno během první světové války, spočívají v obsahu kofeinu a cukru. Dezert připravovaly ženy svým mužům, aby více vydrželi ve válce. Připravte si i vy tento úžasný dezert třeba o víkendu a vneste domů trochu té italské atmosféry!
Tradiční italské tiramisu
Potřebujete
- 4 vejce
- 100 g cukru
- 500 g mascarpone
- 400 ml koncentrátu na ledovou kávu Nicolas Vahé
- 200 g Savoiardi piškoty
- 2-3 lžíce kakaa
Tip Bella Rose
Jestli si chcete připravit pravé tiramisu, kupte si cukrářské piškoty Savoiardi. Jejich chuť je výjimečná, umí výborně podtrhnout ostatní suroviny a mají velký vliv na italskou kuchyni.
Postup
Oddělte žloutky od bílků. Vaječné žloutky šlehejte s cukrem až zesvětlají. Bílky vyšlhejte na tuhý sníh. Smíchejte žloutky s mascarpone, aby vznikl hladký krém. Ke krému opatrně přimíchejte sníh z bílků.
Piškoty ponořte do koncentrátu na ledovou kávu a vyložte s nimi nádobu, do které budete tiramisu vrstvit. Na dno nádoby vyskládejte piškoty. Pokud jsou větší, nebo se jejich tvar do nádoby nehodí, roztrhněte je na menší kousky. Na piškoty dejte vrstvu mascarpone krému, následovanou další vrstvou piškotů, namočené ve zbytku koncentrátu. Dokončete finální vrstvou krému mascarpone a dejte tiramisu do chladničky přes noc, nebo po dobu nejméně 4-5 hodin.
Před podáváním posypte tiramisu kakaem. A máte hotovo!
Dobrou chuť přeje Martina a Bella Rose.