Dnes vás vezmeme na návštěvu k sympatické Lucii, která svůj byt ladí do příjemných zemitých tónů a miluje skandinávský a japandi styl bydlení. Na instagramu ji najdete jako the.aesthetic.eye, pokud se vám tento styl líbí, určitě se tam podívejte a načerpejte inspiraci.

Vždycky s nadsázkou říkám, že co je dánské, to se mi bude líbit.

Jakým stylem se vyznačuje Vaše bydlení?

Náš pronajatý byt se nachází ve vile, která byla vystavěná někdy okolo roku 1914, proto jsou v něm typické vysoké stropy a původní dvoukřídlé dveře. Byt jsem zařídila v jednoduchém stylu v převážně neutrální barevné škále, dalo by se říct s prvky skandinávské a japandi estetiky tak, aby se takový styl do této budovy hodil.

bydlení Lucie

Vždy se Vám líbil tento styl nebo se utvořit postupem času?

Styl autentických skandinávských domovů obdivuji už dlouho, ale k tomu vlastnímu jsem se dopracovala postupem času. Nechci úplně zaškatulkovat svůj styl jako čistě skandinávský nebo japandi, protože mám doma i několik kousků například španělských a francouzských designérů. Dopracovala jsem se k němu tedy opravdu postupně pozorováním, tříbením si vlastního vkusu a čtením i studiem designu.

Kde nejčastěji čerpáte inspiraci pro své bydlení?

Úplně první impulz byly před nějakými patnácti lety časopisy o bydlení, které jsem doslova hltala. Později tyto časopisy nahradily lifestylové magazíny jako byl například český SOFFA, sem tam se dostanu k Local Project, Arc Journal nebo Cereal. Samozřejmostí pak jsou knihy o designu a interiéru.

Dokážete si představit, že před takovými patnácti lety jsem ujížděla na pestrých barvách? Třeba oranžové a zelené, ale brzy mě vždycky omrzely a začaly mi lézt na nervy. Asi i proto mě uchvátila neutrální a zemitá paleta barev.  Důkazem její nadčasovosti je i fakt, že se pořád vracím ke stejným barvám už nějaký ten rok. Další silný impulz bylo rekvalifikační studium interiéru na Design škole v Praze, kde jsme pracovali hlavně s ikonickými kousky typu Barcelona chair, Artichoke lustr nebo Eames Lounge Chair a byli jsme hodně ovlivnění stylem Bauhaus, ale taky třeba postmodernou atp.

S příchodem sociálních sítí přišel i obrovský trend skandinávských interiérů a pro mě to byl zas úplně jiný svět. Najednou jsme na Instagramu mohli obdivovat autentické bydlení Dánů, Švédů a Norů. Pamatuju si dodnes, jak jsem hltata příspěvky Markéty @mitliversmukt, Klárky @kajastef a Kačky @bykoczanska a samozřejmě právě i ty skandinávské, které si už teď nevybavím. Dnes mě neskutečně inspirují i další tvůrci jako jsou třeba norští @askogeng, nizozemský fotograf a stylista @michieljbosman, norská blogerka @nina_notetoself, dánská blogerka @sedselroug, norská fotografka @janineberg, interiérová fotografka z USA @willowstyleco, norská fotografka @hildemork, malá značka patřící @tintaluhrman, Catrine z Cooee Design @catcooee, britská blogerka Abi @thesefourwalls, umělkyně @idavikfors, atp. Teď jsem se naprosto našla v barvách, texturách a minimalismu autorské keramiky Petry Mahdalové.

Jaké značky jste si zamilovala ve své domácnosti?

Vždycky s nadsázkou říkám, že co je dánské, to se mi bude líbit, takže mezi moje evergreeny rozhodně patří značky New works, AUDO Copenhagen (MENU x by Lassen), Kristina Dam Studio. Hodně mě ale baví objevovat malé značky, které nejsou u nás tak „profláklé“, jako například SSM Smålands Skinnmanufaktur, Noo.ma Design, Kovac Family, Applicata, Lawa Design, Woodendot, Himmee, Malling Living, české Ententýky apod. Nejnovějším přírůstkem je pak autorská malba od Šárky Ouřadníkové, která se okamžitě stala oblíbeným kouskem v interiéru.

japandi bydlení

Který kousek máte doma ze všeho nejraději?

Těžko říct. Z hořícího domu bych si chtěla odnést všechno. 😀 Ale kdybych si musela vybrat, tak beru lampičku Cestita od slavného španělského designéra Miguela Miláa a mramorovu lampu Kizu od New Works. A asi bych nepřežila, pokud by se něco stalo mé skromné sbírce vinylů a gramofonu Pro-ject. 

Co byste poradila ostatním, kteří by si to doma chtěli zařídit ve stejném stylu? Jakých pravidel se držet?

Hlavně se nebát svého stylu – nic není chyba a pokud se cítíte doma dobře, děláte to správně. Vždy kupte jen to, co skutečně chcete a co vám bude dělat radost. Pár jednoduchých vodítek ale přeci jen existuje – neutrální barvy, a tedy bílá, šedá, černá a béžová se dají zkombinovat libovolně mezi sebou. Také k nim můžete přidat nějaký zemitý odstín – například barvu a texturu dubu či jiné dřeviny, skořicovou, olivovou apod. Taková paleta zůstane vždy nadčasová a snadno se s ní pracuje a dá se pozměnit. Já teď třeba ráda kombinuji šedou s tmavě hnědou a bílou nebo off-white. Takové barvy-nebarvy můžete oživit přidáním textur – teddy, bouclé nebo například len na textiliích, masivní dřevo, surová keramika, vlněný koberec apod.

Aby interiér nepůsobil příliš nudně a sterilně, je dobré také myslet na kompozici nábytku, a to nejen horizontální, ale také vertikální – tedy rozmístit některé plochy ve stejné výšce a pak k nim přidat kousky, které vytvoří tzv vertikální vrstvení. Zjednodušeně si to lze představit například na kompozici dvou stolků – jeden je trochu vyšší a druhý trochu nižší. V neposlední řadě je dobré zamyslet se nad tvarovou kompozicí. Pokud máme příliš mnoho hran, je příjemné je zjemnit oválnými, kulatými nebo organickými tvary. Samozřejmě pokud přihodíte nějaký ten ikonický kousek jako je třeba lampička nebo židle, výsledek bude o to lepší. 

skandinavske-bydleni

Které doplňky a hračky máte nejraději v dětském pokoji?

Nejoblíbenější prvky jsou asi hračky a doplňky již zmíněné slovinské značky Ooh-noo, která si zakládá na jednoduchosti designu a podněcuje dětskou fantazii. Jejich hračky se dají krásně kombinovat, u nás například s H&M Home, samolepkami Dekornik nebo například hračkami a doplňky Oyoyferm Living. Nově jsme hrací koutek doladili o lněné doplňky polské značky Mama by Zana, které se hned staly předmětem každodenních dětských hrátek. Tak trochu pokukuju po hračkách Maileg a tajně si přeju, aby si je náš Jozef oblíbil. 

Momentálně stavíte dům, máte už jasnou představu, jak bude vypadat interiér?

Pracovně náš dům označuji jako krabičku od sirek. Stavíme totiž malometrážní jednopodlažní domek a vzhledem k velikosti mám rozmyšlený a navržený doslova každý centimetr interiéru. Díky tomu jsme s projektantem různě hýbali s příčkami, aby se do každé místnosti vešlo to, co máme, a to co nutně potřebujeme. Stylově zůstane interiér stejný, ale časem bych ráda dodělala prvky na míru – například knihovnu, sedací okno, skříň nebo policové systémy. Vše, co doma teď máme, bude cestovat do nového bydlení s námi. Konferenční stolek, který jsem si nechala vyrobit podle svého návrhu, jsem například navrhovala s ohledem na nový obývací pokoj – a tedy, aby nebyl příliš malý, ani příliš velký. Ale například kuchyňská linka bude jiná, než na co jsem byla doposud zvyklá. Chci se vyhnout celobílé kuchyni. Spodní skříňky bych ráda z kouřového dubu ve stylu Ask og Eng nebo Nordiska Kök, ale to je hudba budoucnosti.

skandi japandi styl bydlení

Kdybyste měla vyjmenovat 8 produktů z našeho e-shopu, které Vám padly do oka, které by to byly?

skandinávské dekorace
1. Designové nástěnné zrcadlo Pond Brass XL 2. Dubový podnos Inka Wood 3. Dřevěná lampa Hession 4. Contemporary Living Yearbook 2022 5. Kameninový hrnek Inka Cup White 6. Skleněná karafa Ripple 900 ml 7. Sklenice Ripple Long – set 4ks 8. Přehoz na postel Vintage Double Burned Rose

Poslední otázka: Jak si představujete dokonalé hygge? Dokonalou chvilku?

Mnou připravená káva s dokonalou pěnou jako od baristy v zajímavém hrnku. Je sobota dopoledne, naklizeno a já si můžu listovat v časopise nebo číst knížku.

Děkujeme Lucii za krásný rozhovor

Lucie, Michaela a Bella Rose 

 

Omrkněte značky, které zaujaly Lucii

Líbil se vám článek?
Sdílejte ho s přáteli!