Když už sluníčka ubývá a noci jsou delší, naše dobrá nálada se může na chvíli vytratit. Nám většinou pomáhá uvařit si čaj, vzít si teplé vlněné ponožky a domácí svetr a uvařit si něco dobrého, protože když je dobře v pupíku, je dobře i na duši. Letos čerpáme inspiraci z naší knižní novinky, na kterou si už naše kolegyně Míša brousí zuby!
Řeč je o nejkrásnější kuchařce, jaká se nám dostala za dlouhou dobu do ruky. Knihu napsala Bronte Aurell a jmenuje se Scandikitchen Christmas. Je to přesně ta kniha, kdy po jejím prolistování, poběžíte se síťovkou do obchodu, zkontrolujete, jestli vám nechybí kuchyňská váha a celý víkend budete vyrábět samé lahůdky. Protože vám garantujeme, že jakmile ji otevřete, u jednoho receptu nezůstanete. Kniha v pevném přebalu je přímo nabitá inspirací a najdete v ní tipy na podzimní menu od pomazánek po skvělé sladkosti. Pokud máte malou zahradu a pár ovocných stromků, určitě máte něco zavařené, nasušené, nebo zmrazené, ale co s jablky, která teprve teď spadla ze stromu? Máme pro vás jedinečný podzimní recept z této knížky, který musíte vyzkoušet!
Jablečný trifle
Toto je vylepšená verze velmi tradičního norského a dánského receptu, známého jako Tilslørte bondepiker nebo Æblekage – vrstvy křupavých sušenek nebo strouhanky na másle, jablečný kompot a hustá šlehačka. Naprosto dokonalé a co je nejlepší? Můžete si ho dát každý den. V tomto receptu jsme nahradili sušenky dortovým korpusem a radost z křupání, si užijete díky lískovým oříškům a ovesným vločkám. Mňam!

Co budete potřebovat?
Jablečný kompot
1 kg jablek – doporučujeme kyselejší, například odrůdu Granny Smith
1 vanilkový lusk, rozříznutý s vyškrabanými semínky (používáme oboje)
3 polévkové lžíce cukru
Dortový korpus
125 g hladké mouky
½ čajové lžičky jedlé sody
špetku soli
1 čajovou lžičku skořice
1 čajovou lžičku koření na perník
75 g měkkého másla
100 g krystalového cukru
1 vejce
Křupavé oříšky a vločky
50 g másla
40 g moučkového cukru
25 g ovesných vloček
50 g rozdrcených máslových sušenek na malé kousky
50 g lískových oříšků
Krémový proklad
150 ml kvalitního uvařeného pudinku
200 ml smetany ke šlehání 30% – vyšlehané do tuha![]()

Jak připravit kompot?
Jablka oloupejte, nakrájejte na libovolné kusy, ale nezapomeňte, že čím větší kusy, tím déle budete čekat na úplné změknutí. Dejte do hrnce nebo velké pánve s vanilkovým luskem, cukrem, 100 ml vody a přiveďte k varu. Zlehka vařte 20 minut, dokud jablka nejsou měkká, poté odstavte z plotny a nechte úplně vychladnout. Vyjměte vanilkový lusk, pokud jste ho použili. Jablka musí být velmi jemná, aby nepůsobila tvrdě v kombinaci se šlehačkou a dortovým korpusem.
Jak připravit korpus?
Budete potřebovat formu na dort s průměrem 20 cm nebo jakýkoliv jiný plech, kde vznikne relativně tenký korpus. Předehřejeme troubu na 170°C. Nejdřív dejte dohromady suché ingredience, tzn. mouku, jedlou sodu, sůl, skořici, koření a dejte stranou. Utřete máslo s cukrem do pěny, přidejte vejce a míchejte dokud se vše nespojí. Přidejte 150 g jablečného kompotu a pomalu přimíchávejte suché ingredience. Jakmile se všechno spojí, nalijte hladké těsto do formy, dejte do předehřáté trouby a pečte 10 min. Po 10 minutách zapíchněte doprostřed korpusu párátko – pokud zůstane suché, máte hotovo.![]()
Jak na křupavé oříšky?
Na pánvi nechte rozpustit máslo, přidejte cukr a zahřívejte, dokud se vše nespojí. Přidejte vločky a drcené sušenky a pár minut opékejte. Přidejte lískové oříšky, opět chvíli opékejte a dejte pozor, aby se nespálili. Oříšky by potom mohli zhořknout. Když je všechno hotové, dejte stranou, nechte vychladnout a rozdrťte na menší kousky.
Jak na trifle?
Opatrně smíchejte pudink a šlehačku. Vezměte si velkou skleněnou mísu nebo 6 menších skleniček a začněte plnit. Do spodní části nádoby dejte náš domácí jablečný kompot, poté přidejte vrstvu korpusu, který jste rozlámali na menší kusy. Přidejte trochu kompotu a poté křupavé oříšky a zakryjte vrstvou kompotu. Tento postup opakujte, než budou nádoby plné. Jako závěrečnou vrstvu přidejte šlehačku s pudinkem a posypte zbytkem křupavých oříšků. Nebo si vytvořte vlastní kombinaci vrstev a vrstvěte, jak je libo!

Už se vám sbíhají sliny? Doufáme, že jste si tento recept z knížky Scandikitchen Christmas užili a pokud ho vyzkoušíte, nezapomeňte ho s námi sdílet na instagramu pod hastagem #bellarosecz. A nebo nám napište přímo do komentářů, jak vám recept chutnal nebo čím jste si ho vylepšili.
Přejeme dobrou chuť, mnoho zdaru a krásné podzimní hygge dny,
Nikola & Bella Rose











