Dozrála vám na zahrádce úroda a vy přemýšlíte, co s ní? Využijte letních dnů a připravte si ovoce a zeleninu na pochmurné zimní večery! Zavařeniny vám rozhodně v chladných měsících přijdou vhod. Pokud nevíte, jak na to, nezoufejte. Máme pro vás tipy, díky kterým si meruňkové knedlíky, ovocné bublaniny a palačinky s jahodovou náplní můžete vychutnávat po celý rok! Právě teď totiž vrcholí období, kdy na zahrádkách a v sadech dozrává lahodné ovoce. Chytněte tedy příležitost „za pačesy“ a pojďte s námi zavařovat!
Kam na ovoce?
Pokud zrovna nepatříte mezi šťastné majitele ovocných sadů, nevadí! Spojte dvě krásné aktivity dohromady a udělejte si procházku na farmářské trhy. Kvalitního ovoce je na trzích nepřeberné množství a ještě si užijete pěkné dopoledne na čerstvém vzduchu.
Co budete k zavařování potřebovat?
I když v dnešní době není problém zajít do obchodu a koupit si hotový kompot nebo marmeládu, není nad to připravit si svoji vlastní lahodnou zavařeninu. Zavařování, ač se to na první pohled nemus zdát, není vůbec žádná věda. Potřebovat budete (samozřejmě) zavařovací sklenice včetně víček, lahodné ovoce podle vaší libosti, cukr a popřípadě i nějaké koření vhodné k zavařování. Často se jedná o hřebíček a badyán. My jsme připraveni, co vy?
Pečený hruškový čaj se zázvorem
Zavařovat můžete v podstatě jakékoliv ovoce či zeleninu, takových receptů na webu najdete spousty. My v Bella Rose milujeme čaje, a tak jsme si pro vás připravili jako jeden z tipů právě recept na lahodný pečený hruškový čaj se zázvorem, který vám pomůže v chladných zimních dnech vykouzlit ty pravé pohodové hygge chvilky pod chlupatou dekou. Pojďme na to!
Pečené čaje jsou hotové raz dva a zamiluje si je opravdu každý – jak děti, tak i dospělí. A proč zrovna hruška se zázvorem? Zázvor skvěle zahřeje a hruška je plná vitamínů. Perfektní kombinace – co myslíte?
Co budete potřebovat?
- 500 g hrušek nakrájených na malé kostičky
- 200 g meruněk nahrájených na drobno
- 200 g angreštu – pokud nemáte čerstvý, ale ještě vám ve špajzu přebývají zásoby kompotu z minulého roku, můžete využít i ten!
- 1 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry
- 4 lžíce pomerančové šťávy
- 50 g kandovaného zázvoru (malé kousky)
- 500 g cukru
- 1 hvězdička badyánu
- 5 ks hřebíčku
Jak postupovat ?
Příprava pečeného čaje je více než jednoduchá. Pokud máte veškeré suroviny nachystané, tak jste v podstatě už v půlce celého procesu.Teď už stačí jen všechny ingredience smíchat, dát je do hluboké nádoby vhodné do trouby nebo do klasického pekáče a vše péct na 200 °C po dobu 45 minut.
Těšíte se na plnění a zdobení sklenic? To máme my v Bella Rose na zavařování nejraději. Aby vám ta necelá hodinka čekání rychleji utekla, můžete si zatím virutálně prolistovat náš blog, na kterém najdete spousty dalších tipů nejen na kouzlení v kuchyni, ale také spousty inspirace – například jak si vybavit domov ve skandinávském stylu. Ale pozor! Raději si nastavte minutku, ať se do poutavých článků nezačtete tak, že ovoce v troubě zapomenete.
Meruňková zavařenina
Pečený čaj z hrušek vás zrovna nezaujal a patříte spíš mezi ty, co nedají dopustit na tradiční recepty? Tak to vás potěšíme. Jako druhý recept jsme si pro vás připravili meruňkovou zavařeninu. Po palačinkách s meruňkovou marmeládou se totiž můžeme utlouct – mňam! Máte to stejně? V tom případě se do výroby vlastní meruňkové marmelády prostě musíte pustit!
Co budete potřebovat?
- 1,2 kg zralých meruněk
- 1 kg cukru krupice
Jak postupovat?
Na marmeládu se vám budou hodit právě ty meruňky, které mnoho z nás nemá zrovna v oblibě. Jsou trošku otlučené po pádu ze stromu, měkké a více vyzrálé, ale právě proto jsou pro meruňkovou zavařeninu ty nejlepší. Čím to je? Zralejší meruňky jsou totiž slaďoučké a manipulace s nimi je snazší, než s těmi čerstvě natrhanými, které si můžete v létě utrhnout a zbaštit přímo pod stromem.
A jaký je postup na přípravu marmelády? Zralé meruňky vypeckujete a skrz hustší síto je po malých dávkách propasírujte do hrnce, ve kterém budete marmeládu vařit. Takto jednoduchým způsobem postupně všechny meruňky zbavíte slupek. Máme pro vás také malý tip s cukrem. Na každý kilogram získané meruňkové kaše náleží 1 kg cukru – nemůže se vám tedy stát, že by byla marmeláda málo sladká nebo naopak. Za stálého míchání na mírném ohni vařte meruňky s cukrem do té doby, až kaše pozvolna stéká po lžíci. Hurá, je skoro hotovo! Teď už jen marmeládou naplňte stylové sklenice, nechte vychladnout, uzavřete a krátce zavařte v páře.