Léto je v plném proudu a možná si občas říkáte, že nemáte ani chvilku klidu… Sestavili jsme pro vás 3 jedinečné recepty, které se dohromady nádherně doplňují! Jsou jednoduché a plné neobyčejných chutí. Proto neváhejte ani chviličku, objednejte si nákup, zarezervujte si volný páteční večer a napište všem, se kterými jste se už dlouho neviděli nebo vám zkrátka chybí.

povídejte si dlouhé hodiny…

Užijte si dlouhé večery

Pozvěte přátele na podvečerní grilování nebo si dejte rande se svou drahou polovičkou. Je všeobecně známo, že láska prochází žaludkem a ať už se jedná o utužování přátelských vztahů nebo o romantický večer, s těmito recepty rozhodně nešlápnete vedle. Osvěžující gin & tonic doplňují netradiční chutě jako fenykl a okurka a experimentovat se dá i s čerstvými malinami a plátky grepu. Sliny se budou sbíhat všem masožravcům při pohledu na šťavnatá žebírka a malou alternaci lze zařídit i s použitím uzeného tofu nebo seitanu. O sladkou tečku se postará smyslný dortík s čokoládovými lanýži, kterému jednoduše nelze odolat.

Gin & Tonic

ochucené toniky dokonale osvěží

Porce: 1

Hotovo za: 10 minut

Obtížnost: jednoduché

Ingredience:

Postup

Vezměte fenyklovou snítku a umístěte ji na dno vyšší vychlazené sklenice. Udělejte dlouhý plátek salátové okurky pomocí škrabky na zeleninu a umístěte ji okolo stěn ve studené sklenici. Přidejte led a nahoru umístěte zbylé dvě fenyklové snítky. Přidejte 1 cl citronové šťávy, 2 cl ginu a 6 cl tonicu. Důkladně promíchejte!

Pokud zrovna neholdujete fenyklu nebo si přejete menší obměnu, vyměňte fenykl a okurku za mražené maliny a grep a použijte tonik od Nicolas Vahé s příchutí maliny a citronová tráva.

Žebírka na asijský způsob 

dokonalá žebírka

 Porce: 2

Hotovo za: cca 15 h

Obtížnost: Střední

Ingredience:

Příprava

Začněte tím, že maso omyjete, osušíte a zbavíte jej veškerých nečistot a blan. Poté si připravte potravinářskou fólii a na ní umístěte maso. Teď přichází čas na kořenící směs od Nicolas Vahé Smoked BBQ, kterou vysypete rovnoměrně po celých žebrech a důkladně ji do masa vetřete pomocí prstů. Maso poté pečlivě zabalíte do té samé folie i se zbytky opadaného koření, pevně je utáhnete a necháte v lednici uležet přes noc.

směsi koření doladí každé jídlo

Grilování

Maso vyndejte z lednice 4 hodiny před začátkem grilování.

Rozpalte gril, rošt umístěte do střední polohy a zakryté víkem grilujte žebra cca 1 hodinu. Pokud máte rádi kouřové aroma, můžete do ohně přihodit speciální grilovací/udící piliny, které dodají vašemu masu dokonale aromatickou chuť.

Po 1 hodině odkryjte poklop a žebra grilujte na otevřeném grilu zhruba 2 hodiny s občasným potřením naším jablečným džusem s octem.

Po 2 hodinách žebra vyjměte z grilu, zabalte je do alobalu společně s hrudkami másla a nechte 15 minut odpočívat, díky tomu se šťáva v mase rovnoměrně rozloží a zůstanou až neskutečně šťavnatá.

15 minut před podáváním žebra vyjměte z alobalu, potřete je zbytkem naší BBQ omáčky a nechte je pomalu prohřát na grilu. Pokud máte rádi žebra, která se dají nazvat angl. slůvkem “sticky” (lepivá), kdy vám omáčka krásně slepí prsty, potřete maso BBQ omáčkou pouhých 5 minut na grilu před podáváním.

Žebra podávejte s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem doplněným o zralé mango a avokádo s mungo klíčky.

A pokud nejste zrovna milovníci masitých pokrmů, toto koření lze použít i na uzené tofu nebo domácí seitan, pouze se zkrátí doba přípravy. V případě tofu a seitanu postačí suroviny potřít trochou oleje, důkladně vetřít kořenící směs a nechat odležet 3 hodiny. Poté je umístit na rozpálený gril, zlehka je potřít jablečným džusem s octem a jakmile se veškerá tekutina odpaří, pomazat je BBQ omáčkou. Poté grilovat tak, jak je máte rádi.

Smyslný dortík s čokoládovými lanýži 

Kdo by odolal…

Porce: 6

Hotovo za: 70 minut

Obtížnost: Střední

Ingredience:

  • 175 g Nicolas Vahé Čokoládové lanýže nebo jakékoliv jiné čokoládové lanýže
  • 175 g másla
  • 175 g cukru
  • 7 pasterovaných vaječných žloutků
  • 4,5 pasterovaných vaječných bílků
  • 20 g změklého másla na vymazání formy
  • 10 g vanilkového cukru nebo 1 lžička vanilkové esence
  • 20 g holandského kakaa

Příprava

Roztavte 175 g másla a 175 g čokoládových lanýžů v misce nad vodní lázní. Smíchejte ⅔ cukru s vaječnými žloutky a šlehejte pomocí mixéru, dokud směs není bílá, nakonec zašlehejte do směsi polovinu holandského kakaa.

V další misce vyšlehejte bílky do sněhu a během šlehání po částech přidávejte i cukr. Opatrně a pomalu smíchejte roztavenou čokoládu s máslem s vyšlehanými žloutky a nakonec něžně vmíchejte i tuhý sníh.

Předehřejte vaši troubu na 175 C a dortovou formu vymažte máslem a jemně vysypte moučkovým cukrem nebo holandským kakaem, díky tomu půjde dort snadno vyjmout z formy. Do vymazané dortové formy nalijte polovinu směsi a pečte 30 min. Zbytek směsi nechte odpočívat v lednici.

Nelekejte se, po vyjmutí z trouby se koláč trochu „smrskne“.

Po 30 minutách vyjměte dortík z trouby a to i v tom případě, že se vám bude zdát ne zcela hotový. Nelekejte se, po vyjmutí z trouby se koláč smrskne. Je to v pořádku, tak to má být. Trifle nechte několik minut odpočinout a poté jej nechte zcela zchladnout v lednici.

Po vychladnutí rozetřete zbytek naší žloutkové směsi po vrchní straně dortíku a nechte několik hodin ,eventuelně přes noc, vychladnout. Před podáváním dort nakrájejte na jednotlivé porce a dozdobte jej popraškem holandského kakaa a čerstvým ovocem (maliny, rybíz, borůvky, jahody).

letní pohoda = letní hygge

Toto menu se dokonale hodí pro posezení s přáteli, kdy budete mít chuť experimentovat i pro romantické vaření pouze ve dvou. Zažijte vaše všední momenty trochu jinak a užijte si společné vaření. Doufáme, že se vám recepty líbí a co nevidět je vyzkoušíte, protože i takto může vypadat vaše letní hygge.

Pokud zahoříte láskou k vaření, nebojte se vaše výtvory sdílet pomocí #atmosferasbellarose a prozraďte nám, pro koho nebo s kým jste zažili vaše letní hygge.

Všem držíme palce, aby se recepty povedly!

To vám za celý tým Bella Rose přeje Nikola.

K letnímu hygge nesmí chybět

Líbil se vám článek?
Sdílejte ho s přáteli!