Léto je v plném proudu a možná si občas říkáte, že nemáte ani chvilku klidu… Sestavili jsme pro vás 3 jedinečné recepty, které se dohromady nádherně doplňují! Jsou jednoduché a plné neobyčejných chutí. Proto neváhejte ani chviličku, objednejte si nákup, zarezervujte si volný páteční večer a napište všem, se kterými jste se už dlouho neviděli nebo vám zkrátka chybí.
![](https://atmosfera.bellarose.cz/wp-content/uploads/2019/07/herbst_grillabend_59.jpg)
Užijte si dlouhé večery
Pozvěte přátele na podvečerní grilování nebo si dejte rande se svou drahou polovičkou. Je všeobecně známo, že láska prochází žaludkem a ať už se jedná o utužování přátelských vztahů nebo o romantický večer, s těmito recepty rozhodně nešlápnete vedle. Osvěžující gin & tonic doplňují netradiční chutě jako fenykl a okurka a experimentovat se dá i s čerstvými malinami a plátky grepu. Sliny se budou sbíhat všem masožravcům při pohledu na šťavnatá žebírka a malou alternaci lze zařídit i s použitím uzeného tofu nebo seitanu. O sladkou tečku se postará smyslný dortík s čokoládovými lanýži, kterému jednoduše nelze odolat.
Gin & Tonic
![](https://atmosfera.bellarose.cz/wp-content/uploads/2019/07/29053-tonic-malina-a-citronova-trava-250-ml-1024x768.jpg)
Porce: 1
Hotovo za: 10 minut
Obtížnost: jednoduché
Ingredience:
- 3 fenyklové snítky, nahradit lze mátou
- 1 podélný plátek salátové okurky
- drcený led
- 1 cl citronové šťávy
- 2 cl ginu
- 6 cl Toniku od Nicolas Vahé Tonic – Koření & Fenykl
Postup
Vezměte fenyklovou snítku a umístěte ji na dno vyšší vychlazené sklenice. Udělejte dlouhý plátek salátové okurky pomocí škrabky na zeleninu a umístěte ji okolo stěn ve studené sklenici. Přidejte led a nahoru umístěte zbylé dvě fenyklové snítky. Přidejte 1 cl citronové šťávy, 2 cl ginu a 6 cl tonicu. Důkladně promíchejte!
Pokud zrovna neholdujete fenyklu nebo si přejete menší obměnu, vyměňte fenykl a okurku za mražené maliny a grep a použijte tonik od Nicolas Vahé s příchutí maliny a citronová tráva.
Žebírka na asijský způsob
![](https://atmosfera.bellarose.cz/wp-content/uploads/2019/07/30309-korenici-smes-allround-barbecue-75-g-1024x1366.jpg)
Porce: 2
Hotovo za: cca 15 h
Obtížnost: Střední
Ingredience:
- 1 kg vepřových nebo jehněčích žeber
- 1 sklenice Nicolas Vahé Rub – Smoked BBQ
- 100 g másla
- 100 ml jablečného džusu se 2 polévkovými lžícemi jablečného octa
- 2 sklenice Nicolas Vahé BBQ omáčka – Sója & Sezam
Příprava
Začněte tím, že maso omyjete, osušíte a zbavíte jej veškerých nečistot a blan. Poté si připravte potravinářskou fólii a na ní umístěte maso. Teď přichází čas na kořenící směs od Nicolas Vahé Smoked BBQ, kterou vysypete rovnoměrně po celých žebrech a důkladně ji do masa vetřete pomocí prstů. Maso poté pečlivě zabalíte do té samé folie i se zbytky opadaného koření, pevně je utáhnete a necháte v lednici uležet přes noc.
![](https://atmosfera.bellarose.cz/wp-content/uploads/2019/07/30308-korenici-smes-allround-barbecue-75-g-1024x1366.jpg)
Grilování
Maso vyndejte z lednice 4 hodiny před začátkem grilování.
Rozpalte gril, rošt umístěte do střední polohy a zakryté víkem grilujte žebra cca 1 hodinu. Pokud máte rádi kouřové aroma, můžete do ohně přihodit speciální grilovací/udící piliny, které dodají vašemu masu dokonale aromatickou chuť.
Po 1 hodině odkryjte poklop a žebra grilujte na otevřeném grilu zhruba 2 hodiny s občasným potřením naším jablečným džusem s octem.
Po 2 hodinách žebra vyjměte z grilu, zabalte je do alobalu společně s hrudkami másla a nechte 15 minut odpočívat, díky tomu se šťáva v mase rovnoměrně rozloží a zůstanou až neskutečně šťavnatá.
15 minut před podáváním žebra vyjměte z alobalu, potřete je zbytkem naší BBQ omáčky a nechte je pomalu prohřát na grilu. Pokud máte rádi žebra, která se dají nazvat angl. slůvkem “sticky” (lepivá), kdy vám omáčka krásně slepí prsty, potřete maso BBQ omáčkou pouhých 5 minut na grilu před podáváním.
Žebra podávejte s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem doplněným o zralé mango a avokádo s mungo klíčky.
A pokud nejste zrovna milovníci masitých pokrmů, toto koření lze použít i na uzené tofu nebo domácí seitan, pouze se zkrátí doba přípravy. V případě tofu a seitanu postačí suroviny potřít trochou oleje, důkladně vetřít kořenící směs a nechat odležet 3 hodiny. Poté je umístit na rozpálený gril, zlehka je potřít jablečným džusem s octem a jakmile se veškerá tekutina odpaří, pomazat je BBQ omáčkou. Poté grilovat tak, jak je máte rádi.
Smyslný dortík s čokoládovými lanýži
![](https://atmosfera.bellarose.cz/wp-content/uploads/2019/07/content_1547128939-1024x495.jpg)
Porce: 6
Hotovo za: 70 minut
Obtížnost: Střední
Ingredience:
- 175 g Nicolas Vahé Čokoládové lanýže nebo jakékoliv jiné čokoládové lanýže
- 175 g másla
- 175 g cukru
- 7 pasterovaných vaječných žloutků
- 4,5 pasterovaných vaječných bílků
- 20 g změklého másla na vymazání formy
- 10 g vanilkového cukru nebo 1 lžička vanilkové esence
- 20 g holandského kakaa
Příprava
Roztavte 175 g másla a 175 g čokoládových lanýžů v misce nad vodní lázní. Smíchejte ⅔ cukru s vaječnými žloutky a šlehejte pomocí mixéru, dokud směs není bílá, nakonec zašlehejte do směsi polovinu holandského kakaa.
V další misce vyšlehejte bílky do sněhu a během šlehání po částech přidávejte i cukr. Opatrně a pomalu smíchejte roztavenou čokoládu s máslem s vyšlehanými žloutky a nakonec něžně vmíchejte i tuhý sníh.
Předehřejte vaši troubu na 175 C a dortovou formu vymažte máslem a jemně vysypte moučkovým cukrem nebo holandským kakaem, díky tomu půjde dort snadno vyjmout z formy. Do vymazané dortové formy nalijte polovinu směsi a pečte 30 min. Zbytek směsi nechte odpočívat v lednici.
Nelekejte se, po vyjmutí z trouby se koláč trochu „smrskne“.
Po 30 minutách vyjměte dortík z trouby a to i v tom případě, že se vám bude zdát ne zcela hotový. Nelekejte se, po vyjmutí z trouby se koláč smrskne. Je to v pořádku, tak to má být. Trifle nechte několik minut odpočinout a poté jej nechte zcela zchladnout v lednici.
Po vychladnutí rozetřete zbytek naší žloutkové směsi po vrchní straně dortíku a nechte několik hodin ,eventuelně přes noc, vychladnout. Před podáváním dort nakrájejte na jednotlivé porce a dozdobte jej popraškem holandského kakaa a čerstvým ovocem (maliny, rybíz, borůvky, jahody).
![](https://atmosfera.bellarose.cz/wp-content/uploads/2019/07/herbst_grillabend_51-1024x683.jpg)
Toto menu se dokonale hodí pro posezení s přáteli, kdy budete mít chuť experimentovat i pro romantické vaření pouze ve dvou. Zažijte vaše všední momenty trochu jinak a užijte si společné vaření. Doufáme, že se vám recepty líbí a co nevidět je vyzkoušíte, protože i takto může vypadat vaše letní hygge.
Pokud zahoříte láskou k vaření, nebojte se vaše výtvory sdílet pomocí #atmosferasbellarose a prozraďte nám, pro koho nebo s kým jste zažili vaše letní hygge.
Všem držíme palce, aby se recepty povedly!
To vám za celý tým Bella Rose přeje Nikola.