Třetí adventní neděli máme zdárně za sebou a Vánoce jsou stále blíž. Jen málokteré období v roce je spojeno s tolika tradicemi jako Vánoce, a tak si dnes pojďme připomenout nejoblíbenější české vánoční tradice, které přetrvávají až do dnešní doby. A jaké to jsou?

Rozkrajování jablíček

 

Asi nejvíce rozšířenou a oblíbenou tradicí je krájení jablíček. Po štědrovečerní večeři si každý může vybrat to nejkrásnější jablíčko a může jej rozkrojit napůl. Toho, kdo najde pěticípou hvězdu ze zdravých jadérek, čeká v dalším roce štěstí. Pokud je jadřinec červivý, může dotyčného postihnout nemoc. A když jsou jadérka ve tvaru křížku, může přijít nejhorší.

Lití olova

 

Dalším oblíbeným vánočním zvykem je lití olova. Pokud jste to ještě nezkoušeli, určitě to napravte. 🙂 Lití olova spočívá v tom, že nad plamenem se roztaví kousek olova, který se poté vylije do nádoby s připravenou vodou. Podle ztuhlého tvaru následně přihlížející usuzují, co dotyčného člověka čeká.

Skořápkové lodičky

 

Dalším hezkým zvykem je pouštění lodiček ze skořápek vlašských ořechů. Ořech se rozpůlí, skořápka vyprázdní a do vzniklé lodičky se pomocí roztaveného vosku připevní malinká svíčka. Následně se ořechové lodičky se zapálenou svíčkou vypustí do větší nádoby s vodou a jejich plavba naznačuje životní dráhu toho, kdo lodičku vypustil. Pokud se lodička drží u břehu, její majitel zůstane doma, když vypluje na volnou vodu, vydá se na cesty. A také jestliže svíčka vydrží dlouho svítit, dotyčného čeká dlouhý a šťastný život.
Keramická mista Mynte Red

 

Házení střevíce

 

Oblíbeným zvykem zejména mezi svobodnými dívkami je házení střevíce. Mladé dívky se na Štědrý den můžou zeptat osudu, zda je v příštím roce čeká svatba. Dívka hodí střevíc přes hlavu, a když dopadne patou ke dveřím, zůstane doma, pokud špička míří směrem ven, dívku čeká svatba a odchod od rodičů.
Baleríny

 

Rozkvetlá Barborka

 

Svobodná děvčata mají ráda také další rozšířený zvyk a tím je rozkvetlá Barborka. Dívka si může na svátek svaté Barbory utrhnout větvičku třeba z třešně či višně a pokud jí větvička rozkvete do Štědrého dne, do roka se vdá.

Půst

 

Mezi vánoční tradice patří také půst. V dnešní době jej spousta lidí praktikuje pouze o Štědrém dni, ale za starých časů se dodržoval po celý advent. Ovšem ne tak přísně jako před Velikonocemi. Na Štědrý den se vůbec nesnídalo a v poledne se mohla sníst nanejvýš zelná polévka. Poté už se čekalo, až vyjde první hvězda a začne štědrovečerní hostina, na které se všichni dosyta najedli.

 

Nyní je to, co se půstu týče, v každé rodině jiné. Někde celý den nic nejí, jinde mají snídani v podobě vánočky a další si dají na oběd třeba zelnou polévku. Půst na Štědrý den však dodržují především děti, protože je jim slibováno, že pokud celý den nebudou jíst, uvidí zlaté prasátko.
http://www.bellarose.cz/search.php?hledany_vyraz=pras%C3%A1tko&x=0&y=0

 

Šupinky z kapra

 

Při tradiční štědrovečerní večeři, která se ve většině rodin skládá z kapra a bramborového salátu, je také pěkným zvykem, že se pod talířky vkládají rybí šupinky. Tyto šupinky si poté každý dá do své peněženky a tím si zajistí dostatek financí v celém příštím roce.
Vánočních tradic je velké množství a každá rodina má své oblíbené. Určitě bychom na ně neměli zapomenout ani v dnešní poněkud uspěchané době. Samozřejmě je třeba brát je trošku s rezervou, ale jsou příjemným zpestřením nejoblíbenějších svátků v roce.
My z Bella Rose se na ně rozhodně moc těšíme. Pokud vás zajímá, které tradice patří mezi naše nejmilejší, stáhněte si náš nový e-book Vánoční svátky s krásnou atmosférou, kde na vás čeká spousta zajímavostí, vánočních tipů, rozhovory a také recept na dánskou vánoční pochoutku.

Užívejte si krásný adventní čas!

Lenka & Bella Rose

Líbil se vám článek?
Sdílejte ho s přáteli!